Находка на Состра – каменна колона в чест на император Траян Деций

* Колоната е от 249 г. и вероятно е свързана с преминаването край Состра на самия император, който загива две години по-късно в битка с готите при град Абритус (днешния Разград)
Археология
Проф. Христов до колоната в чест на император Траян Деций,
поставена вече в лапидариума на Музея на занаятите
ЗАВЪРШИ тазгодишната археологическа експедиция на римския комплекс Состра (крайпътна военна крепост и развилото се около нея селище, смятано за античния предшественик на днешен Троян) в землището на с. Ломец, на 16 км от Троян. Проучванията бяха финансирани от Община Троян и ръководени от съгражданина ни проф. д-р Иван Христов от Националния исторически музей (НИМ) - София, който е начело на археологическите дейности на Состра вече две десетилетия (от 2002 г.).

ПРИ РАЗКОПКИТЕ, провели се през м. юли, бяха открити основите на най-ранната крепостна стена на Состра, разположена на пътя от Ескус (основния град в римската провинция Долна Мизия, намирал се е до днешното с. Гиген, Плевенско) за Филипополис (Пловдив). Тази стена е с широчина 2.20 м и се простира източно от досега известните две крепостни стени, проучвани през последните 20 години. Въпросното съоръжение е било унищожено преди 3. век, когато е изграден пътят пред крепостта.

Бюст на император Траян Деций,
Капитолийски музей, Рим
БЯХА открити и близо 80 монети от бронз и сребро и накити. Но най-ценната находка, която вече е разположена в открития лапидариум на троянския Музей на занаятите, представлява каменна милиарна колона (пътна колона за маркиране на разстоянията, измервани в римски мили – бел. ред.) с височина 2.4 м, издигната през 249 г. от градския съвет на Никополис ад Иструм (римския град недалеч от днешното с. Никюп, Великотърновско) в чест на император Траян Деций. Този паметник доказва, че Состра е крайпътна станция, край която минава не само пътят Филипополис - Ескус, но и друг важен за провинция Долна Мизия път в посока Никополис ад Иструм. И е твърде вероятно издигането на колоната да е било свързано с преминаването около Состра на самия император, за който се знае, че загива две години по-късно в битка с готите при град Абритус (днешния Разград). 
 
Известният епиграф Николай Шаранков разчита надписа на новоткритата колона
НОВООТКРИТАТА колоната е вторият подобен паметник в зоната пред главната порта на крепостта, първият бе открит през 2016 г. в съседен сондаж – римска колона от 244 г. с височина 2,2  и изсечен върху нея надпис в прослава на император Филип I Араб и неговия син Филип Младши (виж „На Состра – откриха ценна римска колона от 224 г.“  – бел. ред.). „На тази милиарна колона, която ви изглежда като едно безобидно парче камък, е изписана  много история. От 13 реда надпис на латински научаваме, че местният гарнизон на крепостта Состра е почел  император Траян Деций. В крайна сметка може и купища злато да открием, но когато има буквички, написаната история дава много по-ценни сведения, отколкото  купчината скъпи брошки, накити и златни монети“, коментира проф. Христов на пресконференция в Троян след приключване на археологическия сезон.

Разкрития от римския път, минаващ пред крепостта Состра
ПРИПОМНЯМЕ. През 2020 г. бе одобрен за финансиране по европейската Оперативна програма „Региони в растеж“, 2014-2020 г., мащабен проект на Община Троян за Состра; пълното му наименование е „Археологически комплекс Состра - реставрация, експониране и социализация“ (виж „Проектът за Состра получава финансиране“ – бел. ред.). Проектът включва реставрационно-консервационни работи за съхраняване на археологическите разкрития и изграждане на туристическа инфраструктура – посетителски център, паркинг, пешеходен прелез над жп линията, минаваща през археологическия обект, изготвяне на рекламна стратегия. Общият бюджет на проекта е 2.1 млн. лв., от които 1.475 млн. лв. са европейски средства, а за осигуряване на своя финансов ангажимент Община Троян ще поеме дългосрочен заем от 406 хил лв. (заемът бе одобрен на сесията на Общинския съвет на 26 ноември 2020 г. – бел. ред.). За туристическото обслужване на комплекса ще бъдат разкрити няколко екскурзоводски бройки, което е местна отговорност извън проекта. Идейният план пък предвижда на следващ етап тук да се появят и заведения за хранене и настаняване, което да завърши туристическата инфраструктура на обекта.

Т21, по информация на НИМ

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |