Новият мост – открит

* Лентата прерязаха заедно и заедно лиснаха менчето с вода служебният регионален министър арх. Виолета Комитова и кметът Донка Михайлова
 * Остри нападки от ексминистъра Николай Нанков * Официалното име ще се избере от общинските съветници в края на месеца
Най-после
Министър Виолета Комитова и кметът Донка Михайлова лисват менчето с водата – да му върви като по вода на новия троянски мост, 4 ноември 2021 г.
НА 4 НОЕМВРИ, четвъртък, се случи дългоочакваното откриване на новия троянски мост над река Бели Осъм. Едно, и по наше мнение, изключително важно съоръжение: което, от една страна, прави крачка към наложителното обходно трасе на Троян, следващата крачка е изграждане на 1-километровия пътен участък край реката (от Моста при „Лесопласт“ до новия мост), което ако не се случи, работата ще си остане половинчата и от типа хубава работа, ама троянска/българска; и от друга страна – подобрява значително вътрешноградската свързаност, особено за живеещите в района (кв. „Младост“, кв. „Велчевски“, досега двата най-близки моста – при „Лесопласт“ и Пачовия, бяха на около 3 км), но и за всички ни.

***

ЛЕНТАТА прерязаха заедно и заедно лиснаха менчето с вода пристигналият специално служебен министър на регионалното развитие арх. Виолета Комитова и кметът Донка Михайлова. Но около моста – чието забавено с над три месеца откриване по неясни и до днес причини поизнерви обстановката – в този премиерен ден, и особено в деня преди откриването, се разразиха доста страсти, подклаждани от изострената предизборна ситуация. След посещение на моста на 3 ноември, предизвикано по неговото признание именно от предстоящото откриване, водачът на кандидатдепутатската листа на ГЕРБ в нашия район и бивш регионален министър и зам.-регионален министър – землякът Николай Нанков, който безспорно има заслуги мостът да се случи, направи доста остро изявление.

Ексминистър Николай Нанков на моста, 3 ноември
„НОВИЯТ мост официално ще открие арх. Виолета Комитова и в това не виждам нищо странно, тя все пак е регионален министър. Странното е, и това предизвика нашата поява днес тук, фактът, че тя е майка на участничка в предизборната кампания, а именно – втората в ловешката листата на партията на Кирил и Асен (ПП „Продължаваме промяната“) Гиляна Комитова. Тоест, мама е дошла да прави кампанията на дъщеря си. В предизборна кампания това най-малкото е морално укорително“, заяви г-н Нанков на място. Видеото от моста със съответния коментар бе качено в личния му профил във фейсбук; като ексминистърът и кандидат депутат не пропусна да подчертае, че старт на строителството е дал бившият премиер Борисов при посещението си в Троян през м. юни миналата година, а предишното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) е осигурило финансовите средства – над 2 млн. лв.

И В КОНТЕКСТА на горещата тема в страната – обиските, изземванията и обвиненията в незаконни действия и отклоняване на милиони държавни средства срещу фирми, участвали в строителството на автомагистрала „Хемус“, г-н Нанков коментира: „Трябва да заявя много категорично – по времето на трите кабинета на Бойко Борисов незаконно строителство на мостове, пътища и други не е имало. Ако след това някой е строил незаконно, си носи отговорността“.

***

СЕГА да се върнем на откриването. Най-напред водещата Тереза Георгиева от общинската администрация припомни параметрите на новото пътно-транспортно съоръжение – осигурява връзка между републиканските пътища II-35 (Плевен - Ловеч - Троян - Беклемето - Кърнаре) и III-357 (Троян - Орешак - Беров мост), дължина 43.2 м, обща стойност 2,4 млн. лв., основно държавни средства, осигурени от инвеститора и отговорник за строежа АПИ плюс 156 хил. лв. общинско съфинансиране, изпълнител на строителните дейности е „ОРС Инфраструктура“ ООД (София), а строителният надзор е осъществен от „Пътконсулт 2000“ ЕООД (София). След което думата бе на кмета.

Министърът и кметът срязаха лентата
В НАЧАЛОТО г-жа Михайлова припомни предисторията – тя започва през миналия век, в далечната 1987 г., когато след изграждане на четирилентовия път (на северния вход на Троян) се поставя въпроса за обходно трасе на града. Тогава на експертен съвет се разглеждат 17 варианта, от които се избира един, прави се първият проект, платен от Община Троян и се поставя началото на работен процес, който обаче в един момент е стопиран. Работата по изграждането на новия мост е възобновена през 2005 г. по времето на кмета инж. Дилян Енкин – прави се задание, а през 2007 г. и нов работен проект. Доста по-късно, след дълги усилия и диалог с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и АПИ, през 2013 г. проектът се актуализира, за да бъде вкаран в нормите на евростандартите. „Същата година, 2013-та, подписахме споразумение с тогавашния председател на АПИ Дончо Атанасов, в което уточнихме взаимоотношенията (на Общината) с АПИ, включително финансовите отговорности. Издадено бе строително разрешение за изграждането на моста и достигнахме до 20 юни 2020 г., когато тогавашният премиер Бойко Борисов заедно с председателя на АПИ Георги Терзийски дадоха началото на строежа. Съдействие оказаха и вицепремиерът Томислав Дончев и ресорният зам.-министър Николай Нанков. Казвам това, защото трябва да благодарим на всички, които имат отношения към случилото се“, заяви Донка Михайлова.

КМЕТЪТ направи и едно послание към управленците и политиците: „И защото мисля, че в горещата предизборна кампания трябва да отправя едно пожелание към политиците. Кампаниите преминават, правителствата се сменят, но направеното остава. И когато всички ние в различни времена имаме общи цели, които достигат до гражданите, строителството има смисъл“. Както и към съгражданите троянци: „Троянци приеха много емоционално идеята за новия мост – първо с възторг, после с въпросите той нужен ли е, защо е точно тук, а не някъде другаде. Ние мислим, че сегашното решение е едно добро решение. Първо – защото това съоръжение дава отправна точка към дългоочакваното решение за обходен път на Троян, сега автомобилите минават през централната част на града и трябва да бъдат изместени. И още – защото АПИ за следващата година е включила в програмата си проектиране на целогодишна проходимост на Троянския проход и в този смисъл обходният път е още по-наложителен“. Г-жа Михайлова спомена за организираното допитване за име на новия мост – тъй като именуването на мостовете е стара троянска традиция, и получилите се над 20 предложения, уточнявайки, че името ще бъде избрано на следващата сесия на Общинския съвет (т. е. в края на месеца – бел. ред.).

Връчването на нотариалния акт – Акт 16
СЛЕД кмета пред микрофона застана министърът. В началото г-жа Комитова посочи факторите, благодарение на които новият троянски мост вече е реалност: „Първо, имало е политическа воля това да се случи – благодарение на предишното правителство (на Бойко Борисов) и на усилията на кмета Донка Михайлова. След това – на всички български граждани, които през бюджета са осигурили 2.4 млн. лв., за да има финансиране. След това – на АПИ, която от 2017 г. се занимава с троянския мост, обществени поръчки, избор на изпълнители, договори. Да, много са четири години, откакто в АПИ се движи проектът за троянския мост – от ноември 2017 г. до ноември 2021 г., но така е в строителството, то изисква време, усилия, воля да се преодоляват трудностите“. И специално и сякаш в отговор на споменатите нападки подчерта: „Но най-важното е, че този проект е реализиран по правилата – да се започват обекти с разрешително за строеж и да се въвеждат в експлоатация с Акт 16. И най-голямата ми радост и най-голямата промяна, която налагам като служебен министър, е – преди да отрежем лентата, да връча, в случая на кмета на град Троян, удостоверението за въвеждане в експлоатация, наречено Акт 16. Това е нотариалният акт за това съоръжение. Умолявам: всички ленти, които ще режат всички министри, премиери и прочее оттук нататък, да бъдат само след Акт 16. Това е молбата ми към всички бъдещи български правителства“.

***

Водосветът и благословът на отец Марин
ПРЕДИ поантата – рязането на лентата и лисването на менчето с вода, за да му върви като по вода на новия мост, наставникът на Троянската духовна околия и председател на троянската църква „Св. Петка“ отец Марин отслужи водосвет. И благослови с думите: „Всички чухме колко трудно се построяват мостове, реални, физически. Аз бих казал, че много по-трудно е да се построят духовни мостове, а и те са много по-важни. Защото те са връзката между духовността и реалността. За да има нещо наяве, първо трябва да има нещо в душата на човека“. На откриването присъстваха и председателят на Общинския съвет инж. Петко Пенков, областният управител Светослав Славчев, управителят на фирмата строител „ОРС Инфраструктура“ Тихомир Ненов, инж. Кърчева от фирмата надзорник „Пътконсулт 2000“, началникът на местното подразделение на АПИ (Областното пътно управление - Ловеч) инж. Георги Грозданов, кметовете на близките общини Летница и Ябланица, представители на общинската администрация.

Т21

 Още по темата: 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |