Няма шега, започва строителството на новия мост в Троян

* Преди дни шефът на АПИ Георги Терзийски е подписал договор за строителния надзор, през м. г. бе избрана строителната фирма, инвестицията е за 2,25 млн. лв. * С изграждането на моста транзитният трафик ще се изнесе от центъра на града и ще преминава през източния му край, коментират от АПИ
Инвестиции
Тук ще е новият мост над р. Бели Осъм в Троян – зад бензиностанция "Лукойл"
КОГАТО, в края на м. януари т. г., областният управител на Ловеч Георги Терзийски бе назначен за шеф на държавната Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), коментирахме важността на това назначение за Троян. И надеждите си землякът ни г-н Терзийски, който отлично познава и милее за нашия край, да ускори довършването на няколко важни/инфраструктурни троянски пътни проекта на АПИ, които незнайно защо бяха „замразени“ през 2018 г. (виж "Областният ни Георги Терзийски става шеф на АПИ" – бел. ред.). А най-големият като ресурси и значимост проект бе изграждането на новия мост над река Бели Осъм в района на бензиностанция „Лукойл“ – който трябва да свърже трасетата на републиканските пътища II-35 (Троян – Ловеч) и път III-357 (Троян – Орешак), да осигури ускорен достъп в посока Орешак/Троянски манастир и Априлци и, най-важното, да поеме транзитния поток през Троян към Беклемето/Южна България и курортните селища Бели Осъм, Чифлик и Шипково и изпълнява функцията на  обходен път, което значително ще облекчи трафика в същинската градска част.

ЗА ТОЗИ мост се говореше и имаше някаква проектна готовност още по времето на кмета инж. Дилян Енкин – преди 10-15 и повече години; за моста неизменно се говореше и след това, имаше и обещания от АПИ и обектът влизаше в разни годишни програми, но всичко си оставаше само „на книга“. До миналата година, когато бе избран изпълнител и от пътната агенция заявиха осигурено финансиране и обещаха започване на строителството до края на годината (2018 г.), обаче не се получи и отново остана усещането, че работата се „отбутва“ и няма да стане. Но явно при новия шеф на АПИ нещата се променят и троянските надежди стават все по-реалистични. 

Тук ще е подстъпът към моста откъм ул. "Васил Левски"
В ОФИЦИАЛНО прессъобщение на АПИ от 13 март се съобщава, че г-н Терзийски е подписал договор за строителния надзор при изпълнението на новия мост над р. Бели Осъм в Троян – за надзорник е избрана фирмата „Пътконсулт 2000“ ЕООД (София), договорът е за 59 хил. лв. Припомнено е, че през миналата година бе избран изпълнител на строително-монтажните работи – столичната фирма „ОРС - Инфраструктура“ ООД, а инвестицията е за общо 2,25 млн. лв. с ДДС. Средствата са държавни. „С изграждането на новия мост над р. Бели Осъм в Троян и на връзката между път II-35 и път III-357 транзитният трафик ще се изнесе от центъра на града и ще преминава през източния му край. Новото съоръжение ще бъде с дължина 43,2 метра“, поясняват от АПИ.

ИЗПЪЛНЕНИЕТО на новия троянски мост ще доведе до ремонтни работи и по най-невралгичния участък на ул. „Васил Левски“ – от площадчето (при хранителния магазин) до отклонението за новия мост при бензиностанция „Лукойл“. След изграждането на моста (като следващ етап) се предвижда изграждане на пряк достъп до него покрай реката (нова пътна отсечка по левия бряг), което изцяло ще изнесе транзитния поток извън същинската градска част. Новият мост ще бъде точно зад бензиностанция „Лукойл“ (подходът ще е при сегашната гумаджийница) и ще излиза срещу последната от сградите на фирма „Актавис“. Срокът за изпълнение е 12 месеца, което означава, че съоръжението трябва да бъде пуснато в движение през 2020 г.

Т21

 Още по темата: 

2 коментара:

TTpOcTaK каза...

Мостът при фирма "Велде България" АД не играе ли същата роля?

Bat Ceco каза...

Koga 6te dovar6at patia za Sofia prez borima

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |