Новият ни северен вход

* Голям надпис „Троян“ посреща наши и гости, отгоре се веят три знамена – троянското, българското и европейското
Придобивки
Новият северен вход на Троян
ТРОЯН вече посреща свои и гости с чудесна входна атракция – с голям, окъпан в светлини вечер, надпис „Троян“ на специална конструкция, монтирана насред малък зелен остров на северния вход на града (откъм Ловеч, разклона за мотополигона). Внушителният надпис е допълнен от три пилона – на единия се вее жълтият троянски флаг с герба, а до него са националният трибагреник и синьото знаме на Обединена Европа. Идеята и финансирането са на Община Троян.

НОВАТА емблема хармонира с основно реконструирания пътен участък (извършен с държавни пари и организация и общинско партньорство), със зеления остров с каменната пластика в начало на кв. „Велчевски“ и новите тротоари и осветление в тази част, с ширналия се огромен нов трети цех на „Копа хидросистем“, с новооткритата бензиностанция с евтините горива и т. н. Като прибавим спиращия дъха величествен естествен декор – гледката към Троянския Балкан, откриваща се пред очите на влизащите в града ни, става още по-хубаво.

Осветеният вечер входен надпис с пилоните и знамената
На гърба на надписа са елементи от туристическото лого на Троян
НАИСТИНА северният вход на Троян, плачещ за промяна и обновление от години, доби друг вид, модерен, мащабен, стилен. От нас – поздравления на всички, благодарение на които това се случи (Община Троян и Общинския съвет, АПИ и Министерството на регионалното развитие, лично кметът Донка Михайлова, която от години се бори за тази кауза, помним репликата й „Срам ме е от входовете на Троян“, доскорошният регионален министър Николай Нанков, който изпълни предизборното си обещание към Троян, троянският депутат инж. Иван Миховски, лобирал за ремонтите).

***

Соцмонументът на входа на Троян – неадекватен и запуснат
ПРИСТРАСТНИ сме към случилото се, разбираемо е – троянци сме, пък и е хубаво. Но не всичко, свързано с новата ни придобивка, е розово, това също трябва да се каже. Да започнем от главното – осветлението. Около новия впечатляващ северен вход вечер е тъмно като в рог, като изключим декоративното осветление на надписа и пилоните; по-нагоре след разклона при моста за „Велде“ бе поставено ново пътно осветление и там е добре, но само там. После, но не по важност – светлоотразителите по мантинелите, разделящи двете пътни платна на северния вход на Троян, изобщо не светлоотразяват, тук-таме мъждукат и толкоз; и нищо чудно някоя вечер някой понатиснал газта водач да се наниже като кюфте на въпросната мантинела. Трето, вероятно за някои то не е важно, но ние мислим различно – буквално на метри от новия входен надпис „Троян“ стърчи запуснат и ръждясал метален соцмонумент с няколко барелефа върху му, надписите са поизтрити, но се знае, че са на загинали троянски партизани. Че този монумент няма място там, е ясно, но ако ще стои, би трябвало поне да се позачисти и освежи и задължително да му се сложи една обяснителна табелка.

Т21

 Още по темата: 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |