Откриват седмица по-рано лова на диви прасета

* Държавата насърчава отстрела на глигани като превенция срещу разпространението на африканската чума по свинете  * Разрешени са ловни излети и в сряда, таксите – драстично намалени
Авджийски
ТАЗИ есен сезонът за лов на диви свине ще бъде открит малко по-рано – в събота, 29 септември, вместо в първата октомврийска събота. Освен това авджиите ще могат да излизат за прасета освен през уикендите, и в сряда – т. е. ловните излети ще са доста повече. През изминалите почивни дни, в изпълнение на указания на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), ловните дружинки бяха ангажирани да изграждат в ловностопанските си райони ями за съхранение на странични животински продукти, оставащи след обработката на отстреляните животни.

ВСИЧКО това е във връзка с опасността от разпространение на болестта африканска чума по свинете. Цели се намаляване на популацията на дивите прасета (до достигане на приемливи нива от 0.3-0.5 бройки на 100 хектара), внимателно наблюдение над отстреляните и намерените мъртви диви животни, сериозни мерки за дезинфекция. В началото на годината бе решено държавните такси за отстрел на глигани у нас да бъдат намалени от 30 лв. на 1 лв. за животно, с 50% се намалява и цената за отстреляни млади животни (на възраст от 1 до 2 години) при организиран ловен туризъм. Подобни превантивни мерки са взети и в други европейски страни, например в Германия, където има решение популацията на глигани да бъде намалена със 70% и за целта държавата отпуска премии за отстреляно животно.

В СРЯДА, 26 септември, председателите и ръководителите на ловните излети от 27-те дружинки в състава на троянското Ловно-рибарско дружество, обхващащо общините Троян и Априлци, се събраха за получаване на последни указания преди официалното откриване на сезона.

Т21
 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |