АПИ отговори (ли) защо се бави откриването на новия мост?

* „В момента приемателна комисия работи по издаване на Констативен акт за установяване годността за приемане на строежа (Акт 15). След неговото подписване ще бъде пуснато движението по моста с временна организация на движение“ * Следващата стъпка – Акт 16 и окончателното откриване

Тема с продължение

МНОГО бърза реакция на АПИ (Агенция „Пътна инфраструктура“) на питането ни защо се бави отварянето на новоизградения и напълно завършен мост над река Бели Осъм в Троян (до бензиностанция „Лукойл“), изграден с държавни средства, над 2 млн. лв., по задание и под ръководството на АПИ. Питането, което изпратихме до агенцията в сряда, 28 юли, бе следното: „В Троян, със средства и под ръководството на АПИ, бе построен нов мост – нещо желано и чакано от троянци от десетилетия, за което нашите адмирации. Но кой знае защо вече два или може би над два месеца след завършването му и поставянето на маркировката мостът стои затворен. Питането ми е кога ще е отварянето и има ли някакви проблеми това да не се случва? С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на „Троян 21“.

ОТГОВОРЪТ на АПИ, подписан от пресцентъра на агенцията, пристигна на следващия ден, 29 юли, цитираме го дословно: „През юли т. г. завърши изграждането на новия 43-метров мост над река Бели Осъм в град Троян, осъществяващ връзка между път II-35 Троян - Ловеч и път III-357 Троян - Орешак. В момента приемателна комисия работи по издаване на Констативен акт за установяване годността за приемане на строежа (Акт 15). След неговото подписване ще бъде пуснато движението по моста с временна организация на движение. Следващата стъпка е подписване на Протокола за установяване на годността за ползване на строежа (Акт 16) и Разрешението за ползване. Тогава ще бъде въведена постоянната организация на движение на съоръжението“.

БЛАГОДАРИМ
на АПИ за бързата реакция. И за това, че не си позволиха да подминат въпросите, макар и в някаква степен неудобни, на една регионална медия. Така се прави, това е отговорната реакция на една отговорна държавна институция, която трябва да е максимално прозрачна в действията си и в открит диалог с гражданското общество. Но не сме особено доволни от отговора. Първо – защото в него няма никаква конкретика и не отговаря на очакванията ни, нашите (Т21) и на троянската общност, да научим кога най-после новото транспортно съоръжение ще влезе в употреба. И второ – не става ясно защо прерязването на лентата се бави и дали зад това подозрително бавене не стои някакъв строителен или друг сериозен проблем.

В СКОРОШНИЯ си материал по темата (виж „Навият мост – защо не режем лентата?!“) направихме – в ироничен, но не недобронамерен тон – догадките си за забавянето и ще си позволим да ги преповторим: „Защо не го откриват, е въпрос, който мъчи всички ни. Ясно е, че не е минала приемателната комисия, но то не е обяснение и само дозасилва основния въпрос с допълнителен – а защо не е минала. Догадките са в различни посоки. Шеговитата, носеща се из Троян като найлонова торбичка из въздуха, е, че Бойко е скрил ножицата (за лентата), пък нали наред с него смениха и ръководството на държавната АПИ, която е прекият отговорник и инвеститор. А по-сериозната, и може би тук е заровено кучето, е, че има някакъв проблем и това бави комисията, примерно, пак според слуховете – финалният слой асфалт е некачествен, няма да издържи проверката и ще се наложи ремонт преди откриването, дано не е вярно“.

Т21

 Още по темата: 

2 коментара:

Unknown каза...

Строителния надзор има отношение към Акт/образец/ 15, след подписването на който се попълва Кадастър, който е неотменима част от Окончателния доклад на Надзора. До този момент ДПК няма отношение към Акт 15. Държавната приемателна комисия/ДПК/ която се назначава он ДНСК има отношение към Акт/образец/ 16, на основание на който се издава Разрешение за ползване.Има нещо което не е така както е описано-ДПК работи по издаването на Акт 15!!!! Това не е така по ЗУТ.

Unknown каза...

ТОЗИ МОСТ С ТОЛКВА МНОГО ТАБЕЛИ Е ЗА РЕКОРДИТЕ НА ГИНЕС,КАКВО АПИ КАКВИ ПЕТ ЛЕВА,ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ВПИШЕ КАТО ОСМОТО ЧУДО НА СВЕТА,ГЕРБ СРЯЗА ЛЕНТА ДЕПЕСАРСКИ ФИРМА ГО ПОСТРОИХА,МОСТЪТ КЪМ НИЩОТО

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |