Търси се име на новия мост

* Сред предложенията – Кози вир, Лидълския, Балевския, Мондешкия, Орешашкия, Балканска звезда, Донкиния, Бойковия, Радевския, Цанковия,  Неоткрития, Новия
Допитване
Новият троянски мост си чака името
КАКТО вече ви информирахме, на 4-ти, т. е. този четвъртък, ще режем лентата на новия троянски мост над река Бели Осъм (виж „Откриват Неоткрития мост – на 4 ноември“ – бел. ред.). Междувременното за новото пътно-транспортно съоръжение – което, по наше мнение, е нещо много важно за Троян и от гледна точка на вътрешноградската транспортна свързаност, и заради направената крачка в посока обходно трасе на града и което незнайно защо стоя неоткрито три месеца и горница след завършването си – се търси официално име, обяви го кметът Донка Михайлова. Основанията – всички троянски мостове си имат имена, да споменем Моста при Лесопласт (най-близкия до новия мост по течението), Рязания мост (най-близкия в посока центъра), Пачовия мост (при „Елпром“), Теления мост (при Енергото), Марковския мост (към пазара), Пешеходния мост (до Музея), Моста при полицията и т. н.  

ИМЕННИЯТ конкурс бе публичен и предложенията можеха да се направят по интернет (на кметската страница във фейсбук и на общинската електронна поща)  и по телефона. Срокът бе до 29 октомври, а отзвукът – голям. Ние, Т21, не се включихме в именуването не от липса на интерес, а точно обратното – защото доста по-рано си дадохме нашето (полу)шеговито, но със сериозни основания предложение: Неоткрития мост, заради споменатото забавено с над три месеца откриване по неизяснени/необявени и до днес причини (виж „Кой ще е първи – Неоткрития мост или „Sudocrem“-а?“ – бел. ред.).

СЕГА за конкретните предложения. Като че ли най-голяма е подкрепата за Моста на Кози вир, пряко кореспондиращо с името на култовата кебапчийница и още по-култовото кръстовище, намиращи се на стотина метра от новото съоръжение. Повлияни от локацията са и други предложения: Моста за Лидъл (Лидълския мост), Балевския мост (от името на пряката ул. „Акад. Ангел Балевски“), Мондешкия мост (заради близостта с Мондешкото, както е известна тази част на Троян), Орешашкия мост (към с. Орешак), Моста при ИПЖЗ (наблизо е Институтът за планинско животновъдство и земеделие, ИПЖЗ), Балканска звезда (по името на едноименната фирма, която е на метри от моста), Моста на ХФЗ (сегашната „Тева“, чиито корпуси са точно срещу моста). Има и предложения, кръщаващи новия мост на именити личности – Донкиния мост (на кмета Донка Михайлова), Радевския мост (на големия троянски индустриалец и дарител инж. Марин Радевски), Цанковия мост (на големия троянски строител от близкото минало Цанко Лалев), Бойковия мост (на бившия премиер Бойко Борисов, по времето на когото започна строителството на моста).

НЕ ЛИПСВАШЕ и предложение, подкрепящо нашето – Неоткрития мост. Както и екстравагантното – Ковид мост (с аргументите, че е изграден по време на пандемията и за да добием световна популярност). Също едно рязко отрицателно мнение – че има „много по-важни неща от тази глупост (именуването на моста)“. Ироничното – Чудния мост, защото голямо чудене падало около него. И на обратно – позитивно-романтичното Моста на влюбените, с добавката, че името може да се стимулира и утвърди със закачване на катинарчета, каквато практика има на „влюбените мостове“ по света. А друго мнение, ще го определим като реалистично, ни напомняше, че мостът в крайна сметка ще си го кръсти народът, без допитвания. Предложено бе и актуалното Новия мост – на пръв поглед име „еднодневка“, но да не бързаме да го отхвърляме, защото и над Сена в Париж има един мост, който си е Новия мост, а е на 10 века.

ДАЛИ някое от предложенията в допитването ще се възприеме от организаторите (кмета и Община Троян) и ще влезе в официална употреба или пък мостът ще се сдобие с различно фолклорно (родено от народния гений) име. Като нищо би могло да си остане и най-използваното досега – Неоткрития мост, и ние от Т21 да се превърнем в кръстници. Времето ще покаже. Но по-важното е, че на 4-ти режем лентата.
 
Т21

 Още по темата: 

3 коментара:

Unknown каза...

Резила е пълен.

Стоян Борджуков каза...

В края на краищата животът сам ще покаже...
Като дете слушах как възрастните си говореха, че там щяло да има мост... И по детски си мислех, че ще е истинско съоръжение, та да няма прелез за влака и от Орешака - направо човек да влезе в града... На практика моето поколение го направи тоя мост и нито спря чакането на прелеза, нито орешачани влизат в града, а бензиностанция...
Кръстете го "Моста на прелеза", та да помним, "нещото, като нищо..."

S.Iliev каза...

Както в София има Женски пазар, що да няма в Троян "Женският мост"... Айде, честито !!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |