Още за новия мост

* „След като още се бави въпросният акт, мисля,
 че нещо не е наред с настилките…“
Лично мнение
Загражденията по новия мост откъм ул. „Васил Левски“, 13 август 2021 г.
Преди известно време металните заграждения на входовете на неоткрития нов троянски мост, които стояха доста време и озадачаваха всички (виж „Новият мост – защо не режем лентата?“), тихомълком бяха премахнати и макар и без официално откриване/санкция трафикът по моста тръгна. Но от няколко дни мостът отново е блокиран – този път с масивни бетонови заграждения. Защо пак го блокираха и ще му режем ли най-после лентата или работата се (до)закучва? На този въпрос отговор няма, нито някакви официални разяснения – възможно е да е заради ремонтите по ул. „Васил Левски“, но е възможно да има и друга някаква причина. Припомняме, че в края на м. юли на питане на Т21 от държавната Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), която финансира и отговаря за транспортното съоръжението, обясниха, че изграждането на 43-метровия мост е завършило през м. юли и в момента приемателната комисия работи „по издаване на Констативен протокол за установяване годността на строежа (Акт 15)“, а следващата стъпка е  издаване на Акт 16 за годността за ползване на моста и разрешителното за ползване, след което предстои въвеждането в експлоатация, срокове не бяха посочени (виж „АПИ отговори (ли) защо се бави откриването на новия мост?“ – бел. ред.). По-долу ви представяме един, по-наше мнение любопитен и компетентен, коментар по темата във фейсбук, който се опитва да разбули мистерията около забавеното откриване на новия мост. Т21  
 
Указателни табели при кръстовището на новия мост и ул. „Акад. Ангел Балевски“
СПОРЕД МЕН нещо не е наред с документацията. При условие, че се чака Акт 15, значи има издаден Акт 14, който удостоверява годността на конструкцията. Целта на Акт 15 е да установи състоянието и готовността на строежа за въвеждането му в експлоатация. Към този акт се прилагат и протоколите за успешно проведени единични изпитвания на съоръженията и в случая – на вложените асфалтови смеси. С този акт се извършва и предаването на строежа от строителя на възложителя. След като още се бави въпросният акт, мисля, че нещо не е наред с настилките – по документи (сигурно) всичко е ОК, но реалните изпитвания в лаборатория са дали фира. При предните правителства всяка голяма пътно-строителна фирма си имаше лаборатория и сама си изпитваше положените настилки. Ама сега, с новото ръководство на АПИ, няма как да стане далаверата. Ще поживеем и ще видим. 
 
Загражденията по новия мост откъм ул. „Акад. Ангел Балевски“, 13 август 2021 г.
АКО ПРОБЛЕМЪТ е в асфалтовите смеси, може да се положи нова настилка. А има и гаранционни срокове. По-лошо ще е, ако бетонът не отговаря на изискванията. Тогава строителният надзор няма да си сложи главата в торбата и няма да подпише Акт 16, макар да има издаден Акт 14 за конструкцията. При въвеждане в експлоатация се издава и технически паспорт, където се изписват всички декларации за съответствие и там ще лъснат всички мръсни тайни. А и не знам мостът как е възложен от АПИ - по ЗОП или с „in hous“ поръчка. Ако е второто, ще има проблеми и скоро няма да има Акт 15.

Милена Миткова-Атанасова, коментар във фейсбук


 Още по темата: 

1 Коментара:

Unknown каза...

СПОРЕД МЕН ПЪК ЦЕНАТА Е ЗАВИШЕН С 40% И СЕГА РАЗСЛЕДВАТ,КОЙ КРАДЕЦ ГИ Е ОТКРАДНАЛ ТЕЗИ 40%

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |