Откриват Неоткрития мост – на 4 ноември

* Събитието е от 11:00 ч, кой ще реже лентата не е ясно * Община Троян обяви конкурс за избор на име на новия мост, основанието – всички троянски мостове си имат име
Най-после
НОВИЯТ троянски мост над река Бели Осъм – едно изключително важно за града ни пътно-транспортно съоръжение, за което се говори от няколко десетилетия, което е съществена крачка към създаване на обходно трасе на Троян и изваждане на транзитния трафик от централната градска част и което кой знае защо над три месеца стоя неоткрито и с право се сдоби с прякора си Неоткрития мост – ще бъде официално открито на 4 ноември, четвъртък, в 11:00 ч. Това научихме от прессъобщение на Община Троян, без уточнение ще пристигне ли някой ВИП началник за рязането на лентата; да припомним – инвеститор, възложител и отговорник за строителството бе Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, тъй че логично е на откриването да присъства представител на министерството/правителството.

ОТ ОБЩИНА ТРОЯН обявиха и една любопитна инициатива – запитване до гражданите, т. е. своеобразен конкурс за избор на име на новия мост, основанието е, че така повелява троянската традиция и всички троянски мостове по някакъв начин са се сдобили със свое име (Пачовия мост към „Елпром“, Теления мост при Енергото, Марковския мост към Пазара, Пешеходния мост до Музея, Моста до полицията и т. н. – бел. ред.). Предложенията си можете да изпращате по електронната поща на адрес postbox@troyan.bg, с обаждане на тел. 0670/6-80-09 и на фейсбук страницата на кмета Донка Михайлова в срок до 29 октомври т. г.

И МАЛКО предистория. За строителството на това важно и за транзитния трафик, и за по-добрата свързаност в долния край на Троян съоръжение се говореше още по времето на кмета инж. Дилян Енкин (1995-2007 г.). Проект имаше още тогава и още тогава новият троянски мост влезе неведнъж в годишната програма на АПИ, но до строителство така и не се стигна. После кметът Донка Михайлова, още от първия си мандат (2011-2015 г.), започна здрава работа по ремонта/реконструкцията на двата основни входа/изхода на Троян, северния и южния, и в пряка връзка с тях за изграждането на новия мост; разбира се, тези участъци са държавна отговорност, но е ясно, че без местно лобиране и без активност на местните власти нямаше да стане. През 2014 г. се заговори активно за моста и се очакваше финансирането да се осигури и строителството да започне през 2015 г., не се получи. Не се получи и през 2017 г. въпреки обявения от АПИ конкурс за изпълнител. Не стана и през 2018 г., въпреки че вече бе избран изпълнител, нито през 2019 г., когато бяха извършени някои подготвителни работи в участъка. За да се стигне до посещението през м. юни 2020 г. на тогавашния премиер Бойко Борисов, когато официално бе направена първата копка и бе обявено държавното финансиране от 2,2 млн. лв. И до реалното строителство, приключило година по-късно – в края на м. юни 2021 г., и забавянето от три месеца и горница на откриването (в края на м. юли от АПИ ни отговориха с официално писмо, че приемателната комисия работи, но продължилото забавяне породи доста въпроси и подозрения, на които нямаше и няма отговор). Междувременно на два пъти новият мост бе блокиран със заграждения и на два пъти бе отварян неофициално. Но явно вече всичко е наред и след броени дни ще режем лентата.

Т21

2 коментара:

Дедо Спас каза...

И кое му е изключително важното на тоя мост. Само за пладнуването на добитъка от ИПЖЗ, ще могат да го изкарат следобед на припек на западен склон под Аламанка. Може и да пуснат камионите през Велчевското и Мондешкото, но като се раздрусат къщите ще има протест и ще ги спрат.

Неутрално каза...

пропуснали сте Срязания мост,малко по-нагоре от новопостроения е ! ! !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |