Доброто наистина съществува!

* „Тя ще направи и невъзможното да накара своите пациенти да се чувстват добре… Тя направи и невъзможното да се справи с един отчаян, изморен, болнав и много изплашен пациент, който определено не виждаше изхода… Тя е д-р Цветомила Дудевска!“

д-р Цветомила Дудевска, 2021 г.

Благодарност 

Трогателно писмо на благодарност към един троянски лекар. Изпратено ни в неслучаен ден – деня на небесния закрилник на българите св. Йоан Рилски Чудотворец, избран и за празник на българските лекари. Лекарят с главно „Л“, както се казва в писмото, е д-р Цветомила Дудевска от троянската Белодробна болница. А авторката и пациент на д-р Дудевска е ловчалийката Росица-Кривирадева-Иванова.
ДОБРОТО наистина съществува! И то тук, днес и сега. И намира други добри – хора, случки, неща, и се удвоява. Мултиплицира се. Трябва само да имаме очи и сърце за него - да го видим и да го оценим. Неслучайно, избрах точно този ден – Денят на българския лекар (св. Йоан Рилски Чудотворец, 19 октомври), за да разкажа за един добър пример. Да споделя „добрата новина“, която разказва за един Лекар с главно „Л“. И да се каже, че е добър лекар, е малко и недостатъчно.  

ЛЕКАРЯТ е всъщност тя – дама, истинска, силна, борбена, човечна, красива, стилна, фина и същевременно изключителен професионалист, добра дъщеря и майка и прекрасен човек. Думите ми днес извират от сърцето. Това са думи на чиста, безкрайна благодарност, която не мога да изразя само с едно цвете или просто с кутия бонбони. Днес ще Ви говоря с емоционалните думи на благодарен пациент, а не със суха фактология. Няма да цитирам длъжности, титли, рангове, нито ще изброявам грамоти, дипломи и сертификати. Днес ще говоря за един лекар, чиито благородни дела бих искала да популяризирам. Има и други като нея, аз лично познавам, но са малко. Иска ми се този пример да бъде взет, припознат, внедрен в работата на много, все повече и повече други лекари и да стане обичайна практика.

БИХ ИСКАЛА, наистина, защото от това имаме нужда сега, а не от сухи, сърдити човечета зад екрана, които постоянно размахват пръсти и ни плашат. Не, нямаме нужда от онези недобри примери на лекари, които първо си казват цената, а после те питат какво ти е, претупват те, не ти дават никаква информация, не се интересуват от историята на заболяванията ти и просто ти изписват поредните лекарства, дори без изследвания. И не, нямаме нужда от онези недобри лекари, които са повече счетоводители и статистици, които обичат да боравят с цифри – на разходи, пътеки, ваксинирани, неваксинирани и умрели, най-вече умрели.  Ето защо тук ми е думата за добрите лекари. Тя е такъв лекар! Тя ще те разпита за всичко, дори това да отнеме часове време. Тя няма да остави симптом неразгледан и непроверен, дори пациентът да си пада малко хипохондрик. Тя ще консултира, ще изпише пълни изследвания, ще провери всяка хипотеза и всяка болежка, за да стигне до проблема и да го отстрани. Тя ще направи и невъзможното да накара своите пациенти да се чувстват добре, дори когато те – разбирайте аз, по време на болничното си лечение и месеци след това в изпълнение на „пост ковид програмата“ се чувстват неопределено зле, измъчва ги депресия, имат различни болки.

ТЯ Е ЧУДЕСЕН, открит, много положителен, лъчезарен и зареждащ човек. Винаги ще намери дума да те зарадва, да те обнадежди, да те успокои, дори понякога и да се пошегува с теб – да те разведри. Тя отговаря на телефонни повиквания  дори на непознати номера. А това, повярвайте ми, приятели, не се случва често. Никак даже! Тя не отхвърля, не игнорира и не пропуска повикване или пациент, бори се със зъби и нокти за всеки един болен, независимо от кой край на страната идва в нейната болница. Да, в „нейната болница“ – не личната й, а в тази, която ръководи. Защото освен професионален лекар, тя е и изключително добър ръководител, здравен мениджър. Ръководи болницата с всичките й административни, финансови, материални и чисто човешки проблеми. Тази невероятна лекарка се бори с ковид епидемията от самото начало в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести (СБАЛББ) в Троян. Тя е д-р Цветомила Дудевска!

ТЯ НАПРАВИ и невъзможното да се справи с един отчаян, изморен, болнав и много изплашен пациент, който определено не виждаше изхода…  Благодарение на нея сега съм друг човек и вече мисля за нови перспективи. Д-р Дудевска лекува с професионализъм, но и със сърце и разбиране. Тя е не само лекар, а успява да се превърне в добър приятел на своите пациенти. Аз съм й безкрайно благодарна за всичко, което направи за мен.  

БЛАГОДАРЯ ви от сърце, д-р Дудевска! В този празничен ден бих искала да Ви пожелая изключително стабилно и крепко здраве – за Вас и цялото Ви семейство. Желая Ви още много и невероятни професионални успехи. Но най вече, и от цялото си сърце, Ви пожелавам тази благодарност, която аз и много други пациенти изпитваме, да пълни душата Ви с радост и удовлетворение, а очите Ви – с онази благодатна влага, която ни показва смисъла, че животът и делата ни не са били напразни, че сме дали нещо на хората и на света. И тайничко си пожелавам много повече лекари да бъдат като Вас! Честит празник, д-р Дудевска! 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |