Пресечен бе опит да се окраде и подиграе Община Троян?

* На спешна извънредна сесия на местния парламент бяха взети мерки срещу опита да се провали новото дружество за управление на сепариращата и компостиращата инсталация * Кой стои зад Сашо от Червянска лъка?
Хубава работа, ама троянска
На трибуната в Общинския съвет е адв. Михаела Димовска, извънредна сесия, 28 април
НЕЩО твърде необичайно се случи в Общинския съвет в Троян броени дни преди Великден – свикване на пожар на извънредна сесия (сряда, 28 април). Целта – да се пресече една атака срещу новоучреденото общинско дружество „Хемус ресурс“ ООД, което трябва да управлява новите инсталации за сепариране и компостиране на отпадъци и прилежащата им инфраструктура на стойност 6,5 млн. лв. (виж „Прерязаха лентата на новите инсталации за отпадъците“ – бел. ред.). 
 
ЗЛОНАМЕРЕНА атака срещу Троян и троянци, опитваща се да дискредитира общинската администрация и да омаловажи успеха на един изключително труден и скъп проект, я определи кметът Донка Михайлова. От опозицията, Николай Тодоров и адв. Михаела Димовска, разчетоха случващото се по друг начин – като небрежност/некомпетентност при учредяването на новото дружество и отказ да се вслушат в техните предложения за по-голяма нормативна и юридическа прецизност, които биха направили подобни неща невъзможни. Председателят инж. Петко Пенков се опита да примири позициите, допускайки, че става дума за позната хватка с цел извличане на финансова полза, което в частния бизнес е нещо обичайно. А съветникът с най-голям стаж в троянския местен парламент – шестомандатникът Даниел Сираков, нарече случващото се цирк, предизвикан от нечие голямо его.

В ДНЕВНИЯ ред на извънредната сесия имаше само една точка – за изменение на Решение №300, взето на сесията на Общинския съвет на 28 януари 2021 г.; с други думи – за преименуване на „Хемус ресурс“ ООД в „Хемус ресурс - Троян и Априлци“ ООД. След поредното предупреждение от съветниците Тодоров и адв. Димовска, внесено предложение от г-н Тодоров и направено 15-минутно прекъсване за доизбистряне на позициите, бе добавена още една точка за гласуване – промяна на Решение №326, взето на сесията на 18 февруари 2021 г.; т. е. учреденото безвъзмездно право на ползване на сепариращата и компостиращата инсталация и съпътстващата ги инфраструктура да се пренасочи от „Хемус ресурс“ ООД към „Хемус ресурс - Троян и Априлци“ ООД (за да не се стигне до абсурдната, но не невъзможна ситуация тези активи в един момент да се окажат нечия друга собственост).

Поглед към новата сепарираща инсталация за отпадъци

КАКВО се бе случило и защо се стигна до тази инфарктна сесия. Няколко дни по-рано се разбира, че името „Хемус ресурс“ ООД вече е заето в Търговския регистър. Така новото общинско дружество (собственост на Община Троян с 90% дял и на Община Априлци с 10% дял), което ще управлява активи за 6,5 млн. лв., няма как да получи регистрация със същото име. Освен това – сепариращата и компостиращата инсталация и прилежащата им инфраструктура могат да бъдат присвоени. След проучване (информацията ни е от служители в общинската администрация) става ясно, че зад изпреварващата регистрация на „Хемус ресурс“ ООД стои нашенецът Сашо, от ромски произход, който е наемател на Община Троян и живее в общинското общежитие в кв. „Червянска лъка“. Той имал на свое име още три фирми и било съвсем ясно, че е използван за параван срещу заплащане. Сашо признал, че за услугата да регистрира в Търговския регистър името „Хемус ресурс“ ООД му обещали 1500 лв., които все още не бил получил; и че лично поръчителят го завел в Агенцията по вписванията и попълнил заявлението, а мнимият „собственик“ само се подписал.

КОЙ е поръчителят, скроил коварния номер, все още не е ясно. Едно доста странно и завоалирано послание на кмета Михайлова от 29 април в профила й във фейсбук обаче хвърля известна светлина. Цитираме: „В навечерието на Велики петък се опитвам да се боря със себе си и да не мисля за някои от нещата от изминалата седмица. Пробвам да простя на общински съветник, готов да жертва 6,5 млн. средства по проект на Общината, за да ми отмъсти, че не съм го подкрепила за председател на Общинския съвет или не съм го приела за зам.-кмет“. Подразбира се, че става дума за общински съветник, а кръгът се стеснява до кандидатите за председател на Общинския съвет, потенциални или заявени, които са имали и зам.-кметски амбиции. Но дали въпросният съветник е от опозицията или от кметската партия, не става ясно. 

ГЛАСУВАНЕТО на двете точки – за промяна на името на новото общинско дружество на „Хемус ресурс - Троян и Априлци“ ООД (изписвано на латиница „Hemus resurs - Troyan i Apriltsi“ OOD) и за това „във всички решения, приети от Общинския съвет - Троян, касаещи „Хемус ресурс“ ООД, навсякъде да се чете „Хемус ресурс - Априлци и Троян“ ООД“ – премина при пълен консенсус. И двете точки бяха приети с пълно мнозинство от 25 „за“, без „против“ и „въздържал се“. С което проблемът би трябвало да е отстранен.

Т21

Бел. ред. В отделен материал ви представяме основните изказвания на извънредната сесия на Общинския съвет в Троян, състояла се на 28 април. Можете да ги прочете и в новия брой на „Троян 21“ (печатното издание, 5 май).


Още по темата:

5 коментара:

КОРЕКТЕН каза...

КОЙ е поръчителят, скроил коварния номер, все още не е ясно. Едно доста странно и завоалирано послание на кмета Михайлова от 29 април в профила й във фейсбук обаче хвърля известна светлина. Цитираме: „В навечерието на Велики петък се опитвам да се боря със себе си иДа,да,ще се бориш със себе си ,защото не си света вода ненапита.Когато ти се казва че проявяваш управленческа немощ ,не ти се иска да го чуеш,а за разбиране е изключено.Но на извънредната сесия СИ поискаха извинение ОТ РАБОТАТА НА ОБЩ.АДМИНИСТРАЦИЯ.Липсата на експертност и анализ е очевадна.Прекалено много станаха издънките.Не се опитвай нищо да забравяш,а напротив ,записвай си.Наближава моментът за лозунга-НИКОЙ НЕ Е ЗАБРАВЕН И НИЩО НЕ Е ЗАБРАВЕНО.ВСЕКИ ДЕН ПО ФОРУМИТЕ ГРАЖДАНИТЕ ТИ НАПОМНЯТ КАКВИ СА ПРОБЛЕМИТЕ КОИТО ИМ КЪСАТ НЕРВИТЕ В БИТИЕТО,но нищо не се променя.Жонглираш с едни клишета и си даваш воля на егото и позьорството.Стани кмет,ако можеш ,а не бъди политик/както се представяш/.Вдигни догодина и данъците,пък дано гражданите на общината,а не "троянци",ти отсипят.Ама то гърне и човек се не променят.Няма да ти пожелавам успех в баламосването.

Донка Михайлова каза...

Моля спрете да нападате кмета. Да , лицемер е ,всички го знаем. Да нагаждач е. Оцеляваща е. Не се конфронтира за обречени каузи и утопии. Но не забравяйте ,че тя е кмет на град в който половината население е пияно още през деня, тя е кмет в град на който районния прокурор ,перманентно кататжиите го ескортират пиян на куче и опикан. Тя е кмет на град на който довчерашният началник на полицията беше гнусна селска курва с брат "ре це" ! Тя е кмет на град в който половината съдийки са тройкаджийките на механото. Тя е кмет на град където жителите смятат за нормално да си чукат жените помежду си и после да си пият ракия заедно. Донка е цвете в сравнение със всички уроди на този красив но продънен град!

Димитър Костадинов каза...

Възразявам срещу причисляване то на половината ГРАД, че бил пиян още през деня ...ми то и половината община сте все "хора на някой "без подходящото образование и стаж. ..ама ВИ търпим и плащаме за грешките

Донка Михайлова каза...

Признаваме си. Така е.

troyan21 каза...

Здравейте, Донка Михайлова! Явява се един проблем, който трябва да се реши. Явно не сте кметът на Троян (също Донка Михайлова) и си спомням, че в един Ваш коментар преди време го пояснихте, но въпреки това има проблем. Защото се създава впечатлението, а и Вие може би умишлено го поддържате, че Вашите коментари и становища са на кмета г-жа Михайлова; което, разбираемо е, й създава неудобства и определено постига фейк ефект. А цялата тази работа в крайна сметка рефлектира върху сайта и вестника ни (Т21). Нямам представа дали името Ви е Донка Михайлова или това е Ваш псевдоним, в което няма нищо лошо или неправомерно, но ще си позволя да Ви помоля да добавяте кратко пояснение, примерно – не съм кметът на Троян или нещо такова. Съгласете се, че подобна молба е основателна.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |