Започва санирането на поредния голям блок в Троян

* Открита бе строителната площадка на най-голямата жилищна кооперация в жк „Черногор“ - бл. „Арда, Марица, Тунджа“ * Процесът на саниране с европейски и държавни средства ще продължи и в следващите години, предполага кметът Михайлова
Тема с продължение
Символичната първа копка при бл. „Арда, Марица, Тунджа“, жк „Черногор“, 15 април 2021 г. 
НА 15 АПРИЛ бе направена символичната първа копка – т. е. тържествено откриване на строителната площадка, на още една от 10-те многофамилни жилищни сгради в Троян, които ще бъдат санирани (ремонтиране с цел повишаване на енергийната ефективност и естетизиране) по трите проекта по европейската Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., процедура „Енергийна ефективност в периферните райони 3“, спечелени от Община Троян през 2020 г. Сградата е най-голямата жилищна кооперация в жк „Черногор“ – бл. „Арда, Марица, Тунджа“ (№16, 18, 20), в която има 119 индивидуални жилища (апартамента). Преди броени дни, 9 април, бе даден старт на строителните дейности и на други две от проектните сгради – бл. „Хисар“ в жк „Лъгът“ и бл. 5 в жк „Младост“ (виж „Започна санирането на нови два блока в Троян“ – бел. ред.).

СПОМЕНАТИТЕ 10 жилищни сгради са с 329 апартамента плюс 9 партерни помещения и общата стойност на трите проекта за санирането им е 4,4 млн лв., основно европейски средства и по-малка част съфинансиране от държавата. Изпълнението на проектите стартира през м. септември 2020 г. с подготовката и провеждането на обществените поръчки за избор на изпълнители на строителните дейности и надзора по Закона за обществените поръчки (ЗОП); като разчетите са обектите да бъдат завършени през втората половина на 2022 г. „Очакваме 329 семейства да посрещнат Коледа и Нова година в обновени жилища“, коментира на редовната си месечна пресконференция (15 април) кметът Донка Михайлова.

ЗА ОСЕМ от десетте сгради вече са избрани изпълнители на строителните дейности и са сключени договори и работата по тях вече започна или предстои да започне съвсем скоро. За две от сградите обаче са обявени повторни процедури за избор на строители поради констатирани несъответствия в представените оферти при първоначалната процедура; т. е. работата по тези обекти ще започне малко по-късно, но без да се наруши общия проектен график.

Донка Михайлова

ОТ Т21 ПОПИТАХМЕ г-жа Михайлова дали в новия програмен период ОП „Региони в растеж“ и съответната процедура за саниране на жилищни сгради ще продължи да действа и дали Троян ще може да се възползва. Отговорът й: „ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., която финансира настоящите три проекта, на практика приключва своята дейност в рамките на програмния период. През втората половина на 2021 г. очакваме да започне работа толкова дискутираният днес в парламента План за възстановяване и устойчивост. В рамките на този план и в обхвата на т. нар. „зелена сделка“ се предвижда финансирането на нови проекти за енергийна ефективност, които ще бъдат както за частни сгради, включително еднофамилни жилищни сгради (къщи), така и за публични сгради. Все още се спори относно методиката – на последната обществена дискусия, на която присъствах в регионалното министерство, се разбра, че се предвижда на общините да се отпуснат определени средства и те (общините) да определят сградите за саниране, става дума за публични сгради. Очаква се жилищни сгради да се санират с национално финансиране, както и в рамките на новата регионална оперативна програма“. С други думи – предположенията са, че процесът по саниране ще продължи и в следващите години.

И ДА ПРИПОМНИМ отново. По предходните две процедури на ОПРР 2014-2020 г. (първата бе изпълнена в периода 2017/2018 г., реализацията на втората приключи през 2020 г.) и по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради (програмата за саниране на панелките, реализирана в периода 2015/2016 г.) в Троян бяха обновени 26 жилищни сгради с общо 460 отделни жилища плюс шестте най-важни и най-големи троянски обществени сгради – Община, Данъчно, Пожарна, бившата сграда на БКС, Читалището и Полицията. А общата безвъзмездна субсидия – европейска и държавна – за тези троянски обекти надхвърля 12 млн. лв.

Т21


Още по темата:

3 коментара:

Unknown каза...

В Германия след като изолацията от стиропор на два блока се запали, прекратиха използването му.

Г.Стамов каза...

Това е възможно най-глупавото и тъпо нещо , да си санираш къщата (даже блок) с пластмаса. Пожароопасно , няма никаква дифузия , няма шумоизолационни свойства , изключително крехък и не здрав материал и не на последно място много птици и насекоми го предпочитат на дом.
Но в днешно време всичко е бизнес.

Unknown каза...

Точно от Германия за санирането почна всичко като като публикации и изпълнение.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |