20 фирми се състезават по новия проект за саниране

* Обектите са три – сградата на полицията и две жилищни кооперации; финансирането е с европейски средства по ОПРР – 1,2 млн. лв.

Тема с продължение
блок „Демокрация“
Кооперацията на ул. „Христо Ботев“ 266-272
Сградата на полицията
МНОГО голям е интересът към обществената поръчка за изпълнил на проекта за повишаване на енергийната ефективност на още три троянски сгради – общинската сграда на полицията (РУ на МВР – Троян, ул. „Захари Стоянов“ 4) и две частни кооперации с 28 апартамента (блок „Демокрация“ на ул. „Христо Ботев“ 160 и кооперацията на ул. „Христо Ботев“ 266-272 срещу офиса на „ВиК Стенето“ ЕООД). Общо 20 фирми, сред тях и няколко троянски, подали оферти за трите позиции – 5 за сградата на полицията, 8 за едната кооперация и 7 за другата. Проектът се финансира по европейската Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР), 2014/2020 г. (процедура за предоставяне на безвъзмездно финансиране „Енергийна ефективност в периферните райони - 2“) и е на обща стойност 1,2 млн. лв., а в дейностите се включва изпълнение на строително-монтажните работи (СМР), строителен надзор, авторски надзор, PR, организация и управление на проекта.

КОМИСИЯТА, назначена със заповед на кмета Донка Михайлова, миналата седмица е отворила офертите и е започнала разглеждане на предложенията. Според Закона за обществените поръчки (ЗОП) след приключване на работата си комисията трябва да излезе с доклад и класиране на офертите. След което предстои подписването на договорите и преминаване към същинската част – изпълнението. „Доста специфични изисквания има към фирмата, която ще работи по сградата на полицията. Там изпълнителят трябва да осигури специален достъп на строителните работници, което е сложно“, коментира г-жа Михайлова.

***

ДА ПРИПОМНИМ. Настоящият проект за саниране/повишаване на енергийната ефективност на споменатите три сгради е вторият със същия предмет на дейност по ОП „Региони в растеж“, 2014/2010., който се изпълнява в Троян. При предишния, реализиран в периода 2017-2018 г., обект бяха пет значими обществени сгради (Община Троян, Данъчното, Пожарната, бившата  административна сграда на общинското дружество „БКС" и НЧ „Наука - 1870 г.“) на обща стойност 3,78 млн. лв. и 21 частни жилищни сгради с 169 самостоятелни жилища на стойност 4,5 млн. лв. Различното е, че при първия етап кандидатстването бе на общинско ниво (троянските проекти се състезаваха помежду си за спечелената от бенефициента Община Троян проектна субсидия), а сега всички проекти в страната се състезават за определената обща субсидия, което прави троянския успех още по-значим. И ако обобщим – средствата, влезли в Троян по процедурата за предоставяне на безвъзмездно финансиране „Енергийна ефективност в периферните райони – 1 и 2“ на ОП „Региони в растеж“, 2014/2010 г., са близо 10 млн. лв.

ОТДЕЛНО по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради (за големите панелни жилища, позната като програмата за саниране на панелките), финансирана от държавния бюджет, в Троян бяха санирани три блока в жк „Лъгът“ и един блок в жк „Младост“ с общо 217 апартамента, като държавната субсидия възлизаше на около 3 млн. лв.  Наскоро от общинската администрация изнесоха данни, че в периода от 2011 г. до 2018 г. Община Троян в качеството си на бенефициент или партньор е администрирала общо 82 проекта с външно финансиране (европейско и национално) на обща стойност 66,1 млн. лв.

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

r3d33ms каза...
Този коментар бе премахнат от автора.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |