Анатоли Пенев: Главата понякога върши повече работа от физиката

* „Имам амбицията да оставя диря в родния си край като треньор по волейбол и затова се прибрах в Троян, въпреки многото други предложения за работа в големи клубове“

 Интервю

След победния мач на нашите юноши старша възраст над връстниците им от „Осъм“ (Ловеч) в неделя, 31 януари, имах уговорката за кратко интервю с треньора на „Троян Волей“ Анатоли Пенев – невероятен ентусиаст, направил и правещ много волейболът да стъпи здраво в нашия град и младият ни клуб да върви нагоре.

Анатоли Пенев

– Кой е Анатоли Пенев?
– Роден съм през 1990 г. в с. Дълбок дол до Троян. Играл съм професионален волейбол в „Локомотив“ (София). Завършил съм НСА - София, специалност волейбол и съм правоспособен треньор, регистриран в Министерството за младежта и спорта и Българска федерация Волейбол. Притежавам лиценз за водене на отбори в НВЛ - мъже, жени и подрастващи. Имам амбицията да оставя диря в родния си край като треньор по волейбол и затова се прибрах в Троян, въпреки многото други предложения за работа в големи клубове.

– Какви амбиции имаш и какви цели си си поставил?

– Да изградим (нашият екип) съвременен волейболен клуб в града и до две години да класираме отбор в първата шестица на страната.

– С колко групи работиш и по колко тренировки в седмицата имаш с всяка група?

– Юноши старша – 5 пъти седмично по 2 часа, прекадети – също, понякога и с мъжете. В събота и неделя – мачове.

– Къде водите подготовка?
– В момента основно в салона на НУПИ „Проф. Венко Колев“ и в зала „Чавдар“. Трудно е, но не се оплакваме, пък и нали сега прохождаме.

– Да обобщим, с колко групи работите в клуба?
– Мъже - участваме в НВЛ, треньор е Христо Илиев; юноши старша възраст - в група сме с опитните дългогодишни отбори на „Тетевен Волей“ (Тетевен), „Осъм“ (Ловеч) и „Ботев“ (Луковит); прекадети - в регион Хемус, с общо 9 отбора, разделени в 2 групи, ние сме в група „Б“ заедно с „Павликени“ (Павликени), „Царевец“ (Велико Търново), „Раковски“ (Севлиево), „Олимпиец“ (Плевен); имаме отбори и при момичетата и децата.

– На какво залагаш при селекцията?

– Разговаряли сме и преди и се съобразявам с препоръките ти за подбор на високоръстови деца, така е, нашият спорт го изисква, но аз наблягам при подбора и на интелекта и възпитанието на играчите ми. Защото, съгласете се, главата понякога върши повече работа от физиката. Не е ли така? (смее се)
 
– Съгласен съм, разбира се, че е така! А до каква степен познавате нивото на преките ни противници и как добивате информация за тях?
– В подготвителния период провеждаме контроли с предполагаемите противници или със сходни на тях отбори и си правя изводи за бъдещите мачове (Анатоли  ми сподели една хитрина, която е използвал в контролата с „Осъм“, но му обещах да не я разгласявам, защото тя явно носи успех и може пак да дотрябва – бел. авт.). Информация получавам и от мои приятели, от сайтове и преки наблюдатели.

– Коя е най-перспективната ви формация и с нея ли ще постигнеш заявените цели?
– Прекадети. Да, смятам, че с този отбор мога да постигна много.

Юношите старша възраст на „Троян Волей“, вляво прав – треньорът Анатоли Пенев

– Сподели и за трудности имате в клуба, със сигурност ги имате?
– Много са трудностите, но не искам да хленчим. Както почти навсякъде - финансови, понякога и с пари от собствения джоб на Веско, Калоян и моя се решават. Както виждаш, на всеки мач осигуряваме минерална вода, банани, не е много, но все е нещо, малък клуб сме. Но ние сме амбициозен екип и ще ги преодоляваме. С предстоящите успехи се надяваме наред с помощта от Общината, Федерацията и някои фирми, за сега малко на брой, и други да проявят интерес към нашето дело. Имаме и много организационни въпроси, които решаваме екипно. Нуждаем се и от помещение за офис, треньорска стая – и то най-добре да е там, където тренираме и играем мачовете си.

– С какво да завършим?

– Ами с това, с което и започнахме годината при юношите - с победи!

Интервю на Стефан Генков-Лимона

 Начало

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |