Поредното голямо браво, Майсторе!

* Три нови Кольо-Йовкови стомни замениха досегашните на кръстовището при Белодробната болница * Няма спор коя е керамичната столица на България
Дарители
Трите нови Кольо-Йовкови творби на кръстовището при Белодробната болница
ПРЕДИ три години – през лятото на 2017-та, първомайсторът на троянската керамика Кольо Йовков зарадва Троян с шест гигантски керамични съда, четири стомни и два бърдука, високи по 1,30 м, с богата пластична украса. Община Троян плати за тях символичната цена от 1500 лв, само за материалите (глина, глазура, ток и др.), а останалото – майсторлъкът, трудът, фантазията, бе дар от г-н Йовков. „Радвам се и съм доволен от резултата, а това е моят принос за 150-годишнината от обявяването на Троян за град и за моята 70-годишнина“, сподели ни тогава авторът. Шестте съда – няма да сбъркаме, ако кажем и шестте керамични пластики – бяха сложени на три важни троянски кръстовища: срещу входа на Белодробната болница, кръговото кръстовище на Големия пазар и в началото на ул. „Македония“ (пресечката с ул. „Ген. Карцов“). През 2018-та подобен подарък получи и новият Малък пазар.

Трима троянски юнаци с калпаци
Майсторът в ателието си
КОЛЬО-ЙОВКОВИТЕ творения бързо станаха част от градския пейзаж, радваха наши и гости и доказваха на всички коя е керамичната столица на България. Но времето свърши своето – трите стомни при входа на Белодробната болница, изложени най-остро на атмосферните условия, постепенно губеха глазурата си и „ерозията“ продължаваше. Тогава последва поредният жест на първомайстора – в четвъртък, 13 август, на мястото се появиха нови три негови стомни, заместили олющените. Не по-малко красиви и импозантни, но и различни – неглазирани, в землист глинен цвят; и със скулптирани мъжки глави с калпаци на върха, наподобяващи онези троянски юнаци от серията „Минко, Дочо и Цочо“, които могат да се видят на входа на Музея на занаятите.

ОТ НАС – поредното голямо браво, Майсторе!

Т21 

 Още по темата:

1 Коментара:

Троенец каза...

Браво,да е здрав майстора!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |