„Николай Йовков на 70“ – юбилейна изложба

* Откриването е на 17 май, галерия „Серяковата къща“, 18:30 ч.; преди това в Информационно-културния център – прожекция на филма
 „Всеки е направен от кал…“
Предстоящо
Керамика на Николай Йовков
НИКОЛАЙ ЙОВКОВ е роден на 4 април 1948 г. в с. Абланица, Ловешко. Баща му, Стоян Йовков, е керамик, наследил занаята от своя баща - Йовко Стоянов, така че Николай израства сред шума на грънчарското колело и магията на глината. Завършва керамичното училище в Троян през 1967 г. и след това е приет в Художествената академия „Николай Павлович” в София, където учи керамика в класа на проф. Венко Колев. След академията Николай се завръща в Троян и постъпва на работа като преподавател по керамика в Художественото училище. За кратко е зам.-директор, после и директор на училището, но административната работа не му е по сърце и продължава работа като учител. Глината е голямата му любов.

Юбилярят
КЕРАМИКАТА му се характеризира с голямо разнообразие от стилове и форми, но през последните години се ориентира в изработването на търновска сграфито керамика, която е предимно за износ. Участвал е в общи художествени изложби в Троян, София и Плевен. Негови творби има в частни колекции във Франция, Швеция (където специализира през 2000 г.), Италия, САЩ, Япония, Германия. Имал е самостоятелни представяния в Орешак, Плевен, Трявна, Етъра, Пловдив, Берковица, Балчик, Дряново.
През 2008 г. по покана на френския керамик Филип Менар участва в международното бианале по керамика в Превел Тюфе (Франция), а на следващата година е поредната му изява във Франция – участие в изложба базар в Перн ле Фонтен. През 2008 г. печели голямата награда „Сребърна хлопка” в състезанието на керамиците, организирано от Архитектурно-етнографския комплекс „Етъра” (Габрово), както и право на самостоятелна изложба там, която се реализира през 2009 г.

***

Керамика на Николай Йовков
НЕПОСРЕДСТВЕНО преди откриването  на изложбата в Информационно-културния център ще се излъчи филмът за художника „Всеки е направен от кал…”, който е дело на Музея на занаятите. Същата вечер пред централната сграда на Музея ще се открие пластичната експозиция „Пазители”, дарение от Николай Йовков.

Галерия „Серяковата къща”

Дарение на Музея на занаятите
 
„Николай Йовков на 70”, програма: 
17:30 ч., Информационно-културен център – Прожекция на документалния филм за Николай Йовков „Всеки е направен от кал…” 
18:15 ч., пред централната сграда на Музея – откриване на пластичната композиция  „Пазители”, дарение от Николай Йовков
18:30 г., галерия „Серяковата къща” – откриване на юбилейната изложба

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |