Протестите на ловешките лекари се разрастват

* За втори път медиците и подкрепящите ги десетки граждани блокираха главния път София - Варна * Жива верига на празника на Ловеч, посрещнаха кмета Корнелия Маринова с викове „Оставка!“ и „Мафия!“ * Областният Георги Терзийски: „Това е закъснял с 12 години протест“
Сблъсъци
Протестиращи медици и граждани в празничния за Ловеч 11 май
В НЕДЕЛЯ, 13 май, медиците от Ловешката болница (МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“), подрепяни от десетки граждани, за втори път в последните дни блокираха главния път София - Варна в района на пътен възел Абланица край Ловеч. Народният протест (и гняв) бе срещу продължаващата съсипия на докараната до ръба на фалита областна болница и липсата на адекватни мерки за спасяването й. Наред с това имаше конкретни искания за изплащане на неплатените за три месеца заплати на медиците и осигуряване на животоспасяващи консумативи и лекарства. И отново най-отпред на протеството шествие бе грамадният транспарант с надпис „Спасете болницата в Ловеч, не ни обричайте на смърт!!!“, който доби популярност от първата пътна блокада преди седмица (7 май). Въпреки че затрудняваха движението, протестиращите отново срещнаха подкрепата на шофьорите, а някои дори се присъединиха към тях.

МЕДИЦИ и граждани на Ловеч протестираха и навръх празника на областния град – 11 май, деня на братята просветители св. св. Кирил и Методий; недоволните направиха жива верига в центъра на града и посрещнаха кмета Корнелия Маринова и придружаващите я с викове „Оставка!“ и „Мафия!“. „Ние сме в болницата да опазваме здравето и живота на хората и очакваме адекватно заплащане. В същото време липсват консумативи и става страшно да работиш, особено в спешни случай“, заяви лекарка, дошла в медицинската си униформа на „празника“.

Втората блокада на главния път София - Варна, 13 май
„АЗ НЯМАМ работа на протеста. Община Ловеч прави всичко, което е необходимо и което е поискано от Съвета на директорите. Аз също искам яснота за здравното заведение, но моето виждане е, че не по този начин. Цял един оздравителен план беше почти стартирал за изпълнение и отново не бяха съгласни медицинските работници. Не може с непрекъснат отказ от реформи да искаме промяна към добро“, заяви след първата пътна блокада кметът на община Ловеч Корнелия Маринова. „Проблемите в МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“  могат да се решат с реформа, а не с протести. Беше почти стартирал за изпълнение оздравителен план, предложен от държавата и медицинските работници отново не бяха съгласни. Не може с непрекъснат отказ от реформи да искаме промяна към добро. Не може заведението да функционира по начина, по който е работило десетилетия. С питания и с протести не става, с реални стъпки става. Държавата предложи такива стъпки“, каза още Маринова, отправяйки преки обвинения към медиците.

ВЪВ ВРЪЗКА с драмата около Ловешката болница – и реалната заплаха лечебното заведение да хлопне кепенците или да продължи (неясно докога) агонията с редуциране на отделения, персонал и възможности за качествена здравна помощ – изявление даде и областният управител на Ловеч Георги Терзийски. Който от доста време е ангажиран с проблема и се опитва да помогне според силите на оглавяваваната от него институция. „Това е закъснял с 12 години протест. През този период едни лекари участваха в организирането на източването на болницата, други лекари мълчаха, трети просто си заминаха от болницата, виждайки това, което се случва“, заяви в интервю по БНР г-н Терзийски, също сочейки като основни виновници за случилото се медиците.

Първата блокада на пътя София - Варна, присъединиха се и таксиметрови шофьори, 7 май
НО ОЦЕНКАТА на областния управител бе по-нюансирана от кметската: „Абсолютно справедливи са исканията на лекари, медицински сестри, граждани. Винаги съм заявявал, че медицинските работници – лекари, санитари, сестри, които останаха да работят тук, в Ловешката болница, са най-лоялни към нея и жителите на региона и не заслужават да не получават възнагражденията си и да не знаят какво ще бъде бъдещето на болницата. От една година държавата в лицето на това правителство търси трайно решение за проблеми, натрупани преди много, много години. Надявам се, че ще се вземе най-правилното решение и с него ще дойдат и отговорните хора, за да го заявят пред персонала на болницата“.

Т21

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |