„Музейните кокошки“ на Кольо Йовков

* Птичките са седем, накацали са на зелената полянка пред централния вход на музея и от няколко дни радват музейните гости
 и всички троянци
Дарители
Кольо Йовков и част от неговото лилаво музейно ято, Музей на занаятите, Троян
МУЗЕЯТ на занаятите – уникален за България и емблематичен за Троян, вече си има свое собствено ято гълъби. Птичките са седем, накацали са на зелената полянка пред централния вход на музея и от няколко дни радват музейните гости и всички троянци. И нещо специално – „музейните кокошки“, както ласкаво-шеговито ги наричат музейните служители, са… лилави и от рядък и много ценен вид. Досещате се, става дума за поредното дарение за троянския музей на керамика Кольо Йовков – приятеля, първомайстора и заради майсторлъка си почетен гражданин на Троян, днешната емблемата на прочутата и по света троянска керамика.

Кольо-Йовковите Минко, Дочо и Цочо
КОЛЬО-ЙОВКОВИТЕ птици си кореспондират съвсем приятелски и хармонично с друго негово неотдавнашно дарение за музея – керамичните глави на нашенците Минко, Дочо и Цочо, и те пред музейната сграда, но в другия й край. Също с гигантските му керамични стомни и бардуци, греещи с троянските си китки и шарки на няколко възлови места в Троян – кръговото кръстовище на Големия пазар, на Малкия пазар, при Белодробната болница и на пресечката на „Македония“ с „Ген. Карцов“, дар за 150-годишнината на града ни. Може да прибавим и други Кольо-Йовкови неща в същата посока, например грамадните вази (една такава стои на входа на редакцията ни от години, останала е от предишните наематели, и е нещо много специално, знаково – бел. ред.) – свързващи битовото с монументалното, грънчарското колело със скулптурата, придаващи нови смисли и внушения на традиционната керамика.

Майсторът и музейните му приятели след връчването на благодарствената грамота, 21 май 2020 г.
Благодарствената грамота за лилавите гълъби
ЗА ПОРЕДНИЯ си дар на музея г-н Йовков получи специална благодарствена грамота, но не това е най-важното. Същината е, че тези троянски съмишленици (майсторът и музейните хора) направиха поредното хубаво дело, със смисъл и стойност за всички ни. И от нас – браво!

Т21 

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |