В керамичната столица на България

* От няколко дни в Троян – шест грамадни керамични съда на важни кръстовища събират очите на наши и гости * Идеята е на Преслава Иванова, авторът – първомайсторът Николай Йовков
Ново
Бърдуците на кръговото кръстовище при Големия пазар
ВЕЧЕ СИ ЛИЧИ и с „невъоръжено око“ – без да си чел и без да си посещавал Музея на занаятите и Националното изложение в Орешак – че именно Троян е българската столица на керамиката. От няколко дни на три възлови троянски кръстовища са експонирани големи (високи по 1,30 м) традиционни керамични съдове – бърдуци и стомни, дело на първомайстора Николай Йовков, трето поколение майстор грънчар.

ИЗБРАНИТЕ МЕСТА не са случайни – оживени (минават много автомобили и хора), осигуряващи удобна „експозиционна“ площ (зелени пространства) и вписване в архитектурния контекст. Става дума за зеленото островче срещу входа на Белодробната болница (кръстовището на двете основни троянски улици, ул. „Васил Левски“ и ул. „Христо Ботев“), кръговото кръстовище при Големия пазар и ъгълчето при кръстовището на ул. „Ген. П. Карцов“ с ул. „Македония“ (точно там, където доскоро имаше женска скулптура, но пътен инцидент разруши пластиката), срещу градинката с дървените птици.

Стомните срещу входа на Белодробната болница
СЪДОВЕТЕ също не са случайни – те са традиционни троянски, но са по-специални, по-представителни, с богата пластична украса, обърнете внимание на „скулптираните“ им горни части, изобразяващи човешко лице и на трите дръжки на стомните, поставящи загадка откъде се отпива водата. Такива стомни и бърдуци, в стандартните им размери, са използвани за важни случаи (сватби, празненства) или пък са служили за украса, внасяли са колорит и стил в троянския дом.

КАК СЕ СТИГНА до новата керамична украса на Троян? Идеята е на ръководителката на Информационно-културния център (ИКЦ) Преслава Иванова, разбира се, получила санкцията и финансирането от страна на Община Троян. „Идеята ми дойде от Полша, там видях подобно нещо в град, известен с керамиката си. А г-н Йовков е прочут творец, избрахме да са негови творби, но се оказа, че е и единственият, който се наема да изработи големите традиционни съдове. Мисля, че резултатът е много добър. Притеснявам се единствено дали ще успеем да ги опазим“, сподели г-жа Иванова.

В зеленото ъгълче на кръстовището на "Ген. П. Карцов" и "Македония"
СВЪРЗАХМЕ СЕ и с автора Николай Йовков, добър приятел на Т21 от години. „Беше си предизвикателство. Правил съм големи съдове, но не чак толкова – тези бяха по 1,50 м, но се „свиха“ при изпичането до 1,20 м, което е нормално. И ги правих на грънчарското колело, което усилваше предизвикателството. Радвам се и съм доволен от резултата, а това е моят принос за 150-годишнината от обявяването на Троян за град, която ще честваме догодина. Пък и за моята 70-годишнина, която също е догодина“, сподели ни авторът.

ФИНАНСИРАНЕТО. Шестте съда струват на Община Троян 1500 лв., което е твърде ниска цена за подобна уникална поръчка; парите са само за материалите (глина, глазури, ток и др.), а останалото е подарък от автора. Средствата са от туристическата такса и напълно основателно, тъй като новата троянска атракция е натоварена и с туристически функции – да подсказва на гостите ни коя е керамичната столица на България.     

Т21

10 коментара:

Анонимен каза...

Троян е единственият ГРАД в България в който има ЕДИН светофар! Ако това не е атракция, то тогава се опитай да пресечеш на пешеходна пътека без да те сгазят.Ако намериш и пешеходна пътека, разбира се!

Анонимен каза...

Браво на майсторите да са живи и здрави за цветното в оскотелия Троян!!!Който иска да плещи тъпотоии не тук малко да се стисне...

Анонимен каза...

1-ви Троян е единствения град в който има един светофар и той не работи.Днес към 14 часа минах от там.Светофара беше слънчасал и не работеше.На 01 юли излезе статия със заглавие"Обещаха: Светофарът вече ще работи нормално".Ама то бяха едни обяснения от "компетентните общински чиновници".Сега сигурно ще изръсят поредната глупост,а те са майстори на глупавите обяснения.ОБЯСНЕНИЕТО ЩЕ Е СЛЕДНОТО:СВЕТОФАРА НЕ РАБОТИ ПОРАДИ КРАЙНО ВИСОКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ В ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ,А И Е ИЗЛОЖЕН НА ПРЯКА СЛЪНЧЕВА СВЕТЛИНА. АБЕ С ЕДНА ДУМА СВЕТОФАРА Е СЛЪНЧАСАЛ.

Анонимен каза...

Добре, че някой е копирал нещо от някъде за да се изтъкне чия е идеята. А кой е ръководител на Информационно културен център?

Анонимен каза...

Не знам...почувствах се някак...приказно, като видях тази красота.
Много, много красота!

Анонимен каза...

С едно не съм съгласен, че г -н Йовков е ПЪРВОМАЙСТОР. ..И той се е учил от хора бре стига с тия хиперболи. ...

Анонимен каза...

Всичкото хубаво, браво на майстора! Ама, има улица на занаятите (дето е на баниците), има градинки, има площад. И някой решил да ги нацвъка по кръстовищата. И без това варненци, русенлии и чат-пат плевнелии се чудят на къде да хванат, щото в Троян няма права улица без знак стоп по средата, сега и с тия делви хептен ще се омотаят със знаците по сокаците. Ами ако някой реши да се снима и троянски джигит го поотъркаля. Иначе и постаменти са отляти, money money, бате.

Анонимен каза...

Един светофар, на който катастрофите са ежедневие. Голяма гордост за Троян!

Анонимен каза...

Дрънканици много, майсторлъкът обаче си личи...
Майсторе, само това прави докато си жив! Остави другото. Прави ги делвите - ще останат 1000 години!

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |