В търсене на светлината

* Изложба на „забравения“ Георги Железаров в Националното изложение в Орешак – 17 юли, понеделник, 18:30 ч.
Предстоящо
„Заедно се трудят ръката, умът и сърцето,
 водени от безпогрешно чувство за мярка”
Георги Железаров

НА 17 ЮЛИ, понеделник, от 18:30 ч. в зала №3 на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в Орешак се открива изложбата живопис „В търсене на светлината”, посветена на  120-годишнината от рождението на художника Георги Железаров.

ЮБИЛЕИТЕ, по принцип, са повод за равносметка, понякога – и опит за нов прочит на творчеството на познат или недотам познат художник. Друг път са възможност едно име, останало в забрава, да намери отново своята публика. Да допълни празнотата  в културното ни наследство, да даде нови гледни точки и, както е в случая, да обогати представите ни за българския художествен живот от средата на 20. век. 

КОЙ Е Георги Железаров и какво е мястото му в историята на изкуството ни? Защо този творец остава дълги години неразбран и недооценен? Настоящата изложба ще даде отговор на тези въпроси и ще  очертае от дистанцията на времето портрета на художника като личност, творец и човек. Огромното наследство, опазено от семейството на Георги Железаров, днес помага при изграждането на творческия му портрет, скрит в множеството съхранени рисунки, приложни проекти, живопис, ескизи, етюди и графични композиции, създавани ежедневно в продължение на десетилетия.

Иван Чакъров, 
директор на НИХЗИ – Орешак

Кратка биография

Георги Железаров е роден през 1897 г. в с. Марчево, Неврокопско. Завършва Мъжкото педагогическо училище в Серес и след това Художествено-индустриалното училище в София, специалност графика и декоративно изкуство. Сражава се на Струмишкия фронт през Първата световна война. След войната работи като художник на свободна практика, съосновател е на Дружеството на независимите художници (1920 г.). Първата му самостоятелна изложба е през 1924 г. в Неврокоп (дн. Гоце Делчев). В периода 1924-28 г. пребивава в Цариград, Алжир, Италия, Мароко, Тунис. Майстор хромолитограф, художник, технически ръководител в Държавната печатница в София до пенсионирането си през 1957 г. Умира през 1982 г. в София.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |