Карта на Троян на изложба във Вашингтон

* Сериозен принос на троянските дружества „Картгео“ и „Картпроект“ за силното представяне на българската картография
По света и у нас
Карти на троянските дружества „Картгео“ и „Картпроект“ на ICC 2017, Вашингтон, САЩ
ЩАТСКАТА столица Вашингтон би домакин, 2-7 юли, на 28-мата Международна картографска конференция (ICC) – най-големия световен картографски форум, провеждащ се на всеки две години. По традиция конференцията се съпровожда от картографска изложба, на която се представят последните картографски достижения от цял свят. Участие в тазгодишното издание имаше и България, а за силното представяне на българската картография допринесоха троянските картографски дружества „Картгео“ и „Картпроект“ (партньори в тях са бившите служители на Военния географски център в Троян инж. Тотьо Ангелов, инж. Мариан Николов и инж. Христо Мичев – бел. ред.).

В КАРТОГРАФСКАТА изложба силно впечатление направи картата „Община Троян“, изработена от „Картпроект“, както и картите на „Картгео“ – „Странджа - туристическа карта“ (съвместно издание с Международния търговски и културен център „Геопан“, Бургас), „100 национални туристически обекта“, „Туристически район Юндола“, „Диви Родопи - туристическа карта“. Двете троянски картографски дружества бяха удостоени с честта да участват в международната изложба за трети път – след Дрезден, Германия (2013 г.) и Рио де Жанейро, Бразилия (2015 г.). Картографските продукти от България бяха представени в САЩ от Българската картографска асоциация – национален представител в Международната картографска асоциация.

Т21
по информация на д-р инж. Силвия Маринова,
главен секретар на Българската картографска асоциация

Още по темата:

7 коментара:

Анонимен каза...

Браво на нашите ! ! ! Но е добре да не наричане Вашингтон ""щатска"" столица . . . Не е столица на никой от щатите , повярвайте !!!!!!!

Анонимен каза...

Няма начин да не е било "голям успех". Само не разбрах кого точно и с какво сме ги впечатлили. Преди четвърт век бях в един регионален център за планиране в един щат. Там можете да си поръчате от скица на имота ви до всякакъв вид картен материал за лично ползване. Като започнете от общи географски карти, климатични карти, кадастрални карти и свършите с карти отделно само на земите, на горите, на водите, на сграден фонд и инфраструктура и ако щете и на метални предмети заровени в земята. Можете да си закупите всякакви спътникови снимки или снимки правени от самолети, с които всяка година опресняват разнородния си картен материал.
И знаете ли защо? Ами защото американската държава с парите на данъкоплатците е създала този картен материал и по тази причина той е общодостъпен.
Как е в посткомунистически Троян - с парите на данъкоплатците е направен кадастър и вместо той да бъде качен в интернет /както в други общини/, жителят на комунистическа община Троян за най-дребни нужди е принуден да закупува от общината скица на имота си и то на доста солена цена /милиционерът Акимов и гербаджийската хунта вдигнаха двойно тези цени/. За друг картен материал жителите на Троян не могат и да мечтаят. Няколко пъти опитвах да обясня на кретените в ОбС и на Акимов защо трябва да качат кадастъра на община Троян на сайта на общината, но само си загубих времето. За да си измие ръцете, Михайлова качи на сайта на общината ГИС на селища от община Троян. Няма да е лошо, когато отиде на поредната си екскурзия в чужбина да види как там се използва ГИС и да сравни с нейното творение, което надлежно бе окрякано от придворните и медии. Между другото, Троян е първия в България и един от първите градове в Европа, където преди повече от четвърт век се заговори за ГИС. Дори започнаха конкретни дейности, които БСП, седерастията и Енкин надлежно съсипаха след 1995-та, когато на практика започна рекомунизацията на Троян.
И за финал - това е положението. В нормалните държави ползваш разнороден картен материал, а в комунистически Троян е "аборигенска радост", че някакъв картен материал с „нашето село“ бил на изложба.

Анонимен каза...

НА Вашингтон имат ли стомни, щот НА Троян има! Ще подпомогнат развитието на туризЪма, разбира се по идея единствено и само на специалистите от центъра.Троян върви нагоре!

Анонимен каза...

Пак ги наряза всичките давай,кефиш!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

xaxa

Анонимен каза...

test

Анонимен каза...

За всяка Област в Австрия има ГИС.http://www.gis.steiermark.at/

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |