Уникална автомобилна изложба в Серяковата къща

* Колекция „D’Earth” започва почти на шега през 2017-та, днес наброява около 100 картини на автори от цял свят, обединени тематично от… автомобила * Откриването – 25 юни, четвъртък, 19:00 ч., с джаз на живо и картина на троянеца Иван Шошков в добавка
 * Заповядайте – на картини, автомобили и джаз! 
„Автомобилът и художникът“ Предстоящо
НА 25 ЮНИ, четвъртък, в 19:00 ч. в троянската галерия „Серякова къща“ ще се открие изложбата „Автомобилът и художникът”, с картини от частна колекция „D’Earth” (Д’Ърт).

КОЛЕКЦИЯ „D’Earth” започва да се създава почти на шега в края на 2017 г. Нейният собственик, адвокат от София (който желае да запази анонимност, поясниха организаторите – бел. ред.), решава да набави няколко „автомобилни“ картини за апартамента си. Той вече има в гаража си и реставрира в свой вариант популярния като „текезесарка” съветски джип ГАЗ 69, а реда си чака и един красив червен американски „Форд Тъндърбърд“. И някак естествено стремежът за няколко картини еволюира в сериозен интерес и се материализира в колекция от около сто произведения на автори от цял свят. От свой опит, посещавайки софийските галерии,  собственикът  е останал с впечатлението, че друга такава колекция в България няма, тъй като автомобилната тема сред нашите художници просто не е популярна. Нещо повече, почти никой тукашен творец не разчита да печели от нея и затова не я разработва.

НО ЗА РАЗЛИКА от България автомобилните шоута навън изобилстват от щандове, на които местни художници идват и представят своите творби. Рисуването на автомобили е особено популярно в Англия, Германия, САЩ, Франция, а руската художествена школа е дала много представители на течението, които макар и не особено известни в родината си, се котират успешно на Запад. Творчеството на тези автори обаче е насочено не само към широката публика. Фирмена политика на много от представителствата на големите автопроизводители и на автомобилните институции като автоклубове и спортни федерации е да имат оригинали на картини на автомобилна тематика от световноизвестни художници. Например творбите на английския художник Алън Фиърнли тръгват на цени от около 7 000 лв. нагоре и негови произведения са били поръчвани и подписвани лично от Фердинанд Порше и други световни имена в автомобилостроенето.

ПОРАДИ тази причина смело можем да заявим, че предстоящата изложба в галерия „Серякова къща” е първата и засега единствена по рода си в България. В нея ще бъдат представени около 80 оригинални творби на автори от цял свят и това означава само едно – разнообразие на техники, стилове и авторски похвати в пълния смисъл на думата. Ще можем да видим творба с графит от 1945 г., гипсова отливка, картина върху кожа, пирография, акварел, акрил, масло и всякакви варианти на смесени техники, включително употребата на кафе и вино в съставките на боите. Нещо повече, маслената техника с импасто на Джоуи Агбаяни от Филипините е различна от маслената техника на проф. Пламен Вълчев от България. Акварелът на Пирия Читпраний от Тайланд е различен от акварела на украинската артистична група „Самовар”, която пази в тайна имената на членовете си и на практика е почти невъзможно да се разбере кои са авторите на отделните нейни картини.

ГОЛЯМА част от картините в колекцията са закупени от публични аукциони, онлайн галерии или директно от авторите. Немалка част са нарисувани по поръчка или пък брандирани с надписа „D’Earth“, като брандирането е извършено от самите автори върху вече готови техни творби. Защо „Д’Ърт” собственикът  не пояснява. Според правилата в английския език думата „D’Earth” може да се приеме като остаряла форма за название на нещо, свързано със земята, или да се вложи преносно съдържание като „земен, приземен, разумен”. Без апостроф „dearth” означава „оскъдица, немотия”.

ВЪЗНИКВА въпросът защо колекционерът е избрал Серяковата къща за настоящата изложба. Споделя, че родовете му са от Плевен и като малък е идвал с баба си и дядо си в Троянския манастир. Чувства се емоционално привързан към нашия край и затова би искал да подари на троянци тази възможност за един малко по-различен поглед към изобразителното изкуство.

Джаз триото, което ще украси вернисажа
Присъствието на троянеца Иван Шошков в изложбата
ВЕРНИСАЖЪТ на 25 юни вечерта ще бъде украсен с джаз – на троянската галерия гостуват трима от най-дейните днешни български джаз музиканти. Те са Росен Захариев (тромпет), Александър Логозаров (китара) и Михаил Иванов (контрабас) и ще озвучат откриването на „Автомобилът и художникът” с популярни и любими теми, станали джазова класика.

И ДРУГО в добавка – към колекцията „D’Earth”, представена в изложбата „Автомобилът и художникът“, ще бъде присъединена и една непозната на публиката картина на изключително талантливия троянски художник Иван Шошков (1910-1946), за жалост отишъл си твърде млад. Рисувана е в началото на 30-те години на миналия век, озаглавена е „Градски пейзаж“ и също има за обект автомобила. Картината е собственост на Музея на занаятите - Троян, чиято съставна част е галерия „Серякова къща”.

ЗАПОВЯДАЙТЕ – на картини, автомобили и джаз!

Галерия „Серякова къща”

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |