За пръв път в Троян – денонощен магазин за плодове и зеленчуци

* Троянската иновация следва опита на страни като Германия, Франция, Италия, очаква се реализацията на подобен проект и в София
Ново
Новият „електронен магазин“ в жк Лъгът“ заработи от началото на месеца
ОКАЗВА СЕ, че има смели инициативни български производители на фермерски, здравословни и биохрани които приемат с ентусиазъм иновациите от своите западни колеги. От 1 юни в Троян заработи без да „отваря“ врати  първият иновативен „електронен магазин“, макар и в мини вариант, в които се предлага свежи сезонни плодове и зеленчуци плюс пакетирани био- и веган храни и напитки. Идеята на този магазин е да подпомага дейността на малко семейно биостопанство за реализацията на произведената от тях и техни колеги продукция във времето, когато са заети на полето.

Божидар Петков
КОНЦЕПЦИЯТА на магазина напълно съвпада с концепцията на т. нар. къси вериги на доставка и директните продажби с цел да се избегнат междините търговци; а продукцията – сортирана, пакетирана и охладена – по най-бързия начин се предлага на клиента 24 часа в денонощието. Става дума за вендинг автомати, монтирани в началото на Кооперативния пазар в жк „Лъгът“, от които по всяка време на денонощието можете да си закупите споменатите стоки – пресни сезонни плодове и зеленчуци, био- и веган храни и напитки (търговията е лесна и удобна, както когато си купувате кафе от автомат), произведени от местни биофермери.

ОТ БЪЛГАРСКАТА асоциация на малинопроизводителите от три години дават предложения този тип вендинг автомати също както млекоматите да бъдат включени за подпомагане по схемата за късите вериги и директните продажби. В условията на кризата, породена от Covid 19, западните колеги са успели да вдигнат пет пъти продажбите си с помощта на този метод –  в страни като Германия, Франция, Италия в момента работят над 800 000 такива „електронни магазини“, ценни помощници на фермерите. Очакваме да се получи разбиране и одобрение и у нас, Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) да подкрепят подобни инициативи за реализация на биопродукти и такъв тип машини да се върнат в училищата, но вече само с био-, здравословни и веган храни и напитки.

На опашка пред новите вендинг машини за пресни плодове, зеленчуци, биохрани и напитки
ОЧАКВАМЕ подкрепа и за реализацията на подобен като троянския, но далеч по-мащабен проект и в София и фермерският биопазар там да не е само веднъж в седмицата, а всеки ден и по 24 часа в денонощието. Убедени сме, че това ще бъде изключителна новост за нашата столица и ще я нареди на първо място по биоиновации сред европейските столици. А новият магазин в Троян вече предизвиква любопитството на гражданите и гостите на града и набира популярност.
19 юни 2020 г., Троян
Божидар Петков, биофермер и председател
на Българската асоциация на малинопроизводителите

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |