Джаз в музейната нощ

* През 50-те години на миналия век Троян по някакви свои причини си е позволил да има джазов състав, основан от незабравимия Владимир Парушев. Дали градът ни и днес носи този културен заряд?
Арт
СТИЛНИ дами и господа в черно и бяло сред публиката в Музея на занаятите, шапки борсалино, артистични каскети и т. н. - според дрескода „jazz”, както пише в поканата. Тромпетът на Венци Благоев, който се чува от неочаквани места из музейното фоайе. Партньорство между столичния „Венци Благоев джазтет” и момичетата от троянската Вокална студия „Усмивка”. „Сладкопойна чучулига” и „Къде си, вярна ти любов народна” в... джазов аранжимент. Пеещата Светла Червенкова (ръководителката на „усмивките”) и съгражданинът ни Ивайло Иванов на барабаните. Изящният силует на контрабаса на фона на музейни експонати. Различните (и екзотични) перкусии, извадени от вълшебния куфар на гостите и раздадени на присъстващите малчугани. Новосформираният момчешки квартет ударни, възторжено използващ като „инструмент” парапета на музейното стълбище. И пълна зала с деца и възрастни, млади и стари, тактуващи във вечния ритъм на When the Saints Go Marching In на великия Сачмо. Всичко това можеше да се чуе, види и изживее в поредната пета троянска „Нощ в музея” (17 май, събота), в която ни гостува проектът „Джаз за деца с Венци Благоев”.

ВЕНЦИ БЛАГОЕВ - невероятният майстор, качвал се на сцена и в меката на джаза Ню Орлийнс, и негови колеги не за пръв път са в града ни. Троянските меломани помнят двата им концерта в галерия „Серякова къща” - при откриване на традиционните есенни изложби тази и миналата година. След тях и след „Джаз за деца” в Музея на занаятите можем да кажем, че връзките между Троян и „Венци Благоев джазтет” са станали една хубава традиция. Този път формацията беше в състав: Венци Благоев (тромпет), Теодор Петков (пиано), Димитър Карамфилов (контрабас), Стефан Кожухаров (барабани) и Благовеста Косева (вокал).

МУЗЕЙНАТА директорка Елеонора Авджиева разказа на младата публика, че през 50-те години на миналия век, във време, когато изпълнението и слушането на джаз в България е било политически опасно, Троян по някакви свои причини си е позволил да има джазов състав, основан от незабравимия Владимир Парушев. Дали градът ни и днес носи този културен заряд? При всички положения събития като „Джаз за деца” са много важни за поддържане на градска културна среда в малкия ни Троян.

СЪБОТНИЯТ джем сешън ни припомни, че джазът значи свобода и приятелско споделяне. Подсказа какъв длъжник е днешното време на децата. Достави удоволствието да срещнеш професионализъм и висока класа. Открои за пореден път троянския музей като място, където се случват стойностни и важни неща. А в Нощта в музея той със сигурност беше място, от което хората не бързаха да си тръгнат.

Нели Генкова-Маринова
Снимки: Руслана Попсавова

9 коментара:

Анонимен каза...

Bravo na Donka.

Анонимен каза...

Браво, реклами на атака и донка михайлова

Анонимен каза...

Уф..рекох да вляза тук и да прочета някаква новина...то пак нищо! Очаквах да прочета и за този човек, който се е хвърлил от моста и се е удавил, но уви...има яко боза тук! Затова все повече хора няма да четат и коментират!

Анонимен каза...

Поздравления за чудесната идея, за организаторите и домакините на събитието, за добре написания от Нели материал и снимките на Руслана.
Браво, троянци!!
П.П. Уффф...Този чвор, ан.3, сигурно е заврян, тъй де - присаден, троянски зет и още не е свикнал на сливовицата на тъста си...)))

Анонимен каза...

И браво на теб за сериозното зализване.Получи си дозата кафяво в устата,сега спокойна ще пръцкаш в неделната вечер...
Само да попитам, защо и това "уникално" събитие, събра повече участници, отколкото публика ?

Анонимен каза...

)))Неее, пич, не съм по зализването! Обаче познах, че си "уникална" присадка и слаба ракия, но явно имаш и търпелива тъща, щом още не те е окастрила с гьостерицата.)))
Само да попитам - на това събитие ти участник ли беше, или публика?

Анонимен каза...

Коментиращ!!!

Анонимен каза...

Пети, ако беше дошъл Азис или друга някоя кръчмарска звезда, простолюдието и циганите щяха да са на два етажа. Средностатистическият троенец обича циганийка с ракийка, а в случая би парагразирал Бай Ганьо: "Чунким баба ми все джаз слушала ! "

Анонимен каза...

Извинявам се: "парафразирал"

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |