Френски цигански джаз в „Серяковата къща“ в събота

* Концертът на „Para Hot Jazz“ е в рамките на „Нощ в музея“, ще звучат парчета, вдъхновени от бащите на джипси суинга Джанго Рейнхард и Стефан Грапели – 18 май, 19:30 ч.
Предстоящо
„Para Hot Jazz“
В ГАЛЕРИЯ „Серяковата къща” на 18 май, събота (от 19:30 ч.), ще звучи джаз на живо – гостува квартетът „Para Hot Jazz“: Димитър Благоев (китара), Юри Божинов (контрабас), Влади Михайлов (виола) и Борислав Илиев (китара, тамбура). Младите джазмени изпълняват френски джипси суинг (цигански джаз) от 30-те и 40-те години – танцувална музика, вдъхновена от бащите на този стил Джанго Рейнхард и Стефан Грапели, и имаща милиони почитатели до днес. Репертоарът им освен джипси суинг, включва и избрани боса нова и джаз парчета. Виола, китара, тамбура и контрабас пресъздават джазовата сцена на Европа от първата половина на 19-ти век.

И МАЛКО повече за четиримата музиканти.

• Димитър Благоев е китарист, роден през 1994 г., син на големия майстор на тромпета Венци Благоев (гостувал неколкократно в Троян). От 16-годишен свири редовно в биг бенда на родния си град Стара Загора. Две години учи в Националната музикална академия в София, а от 2016 г. се премества в Ница, за да учи в тамошната Консерватория при легендарния френски китараист Philipp Petit.

• Влади Михайлов свири на виола и контрабас, завършил е Държавната музикална академия, има докторска степен от Софийския университет. Многократен участник е в майсторските класове по джаз импровизация на Милчо Левиев. Контрабасист в „Ginger Groove” и виолист в „Para Hot Jazz”. Участва в различни студийни и концертни проекти с наши и чужди музиканти.

Влади Михайлов, Димитър Благоев, Юри Божинов, Борислав Илиев
• Юри Божинов е завършил Националното музикално училище „Любомир Пипков“ със специалност контрабас и Националната музикална академия с контрабас и бас китара, отдел „Джаз и поп музика“. Свирил е с много от най-добрите музиканти в България и участва в различни проекти за поп и рок музика.

• Борислав Илиев е завършил Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ (Русе) със специалност класическа китара. Продължава образованието си в Националната музикална академия в София. Свири и на тамбура. Участник е в майсторски класове на имена като Don Braden, Jiggs Whigham, Joris Teepe.
 

В ПОСЛЕДНИТЕ години стана традиция галерия „Серякова къща” да е сцена за известни джаз, поп и класически музиканти, като плановете са да гостуват и нови известни имена. Сегашната съботна майска джаз вечер с „Para Hot Jazz“ е в рамките на традиционната „Нощ в музея“ на Музея на занаятите, чиято структура е галерията.

Т21, по информация на галерия „Серяковата къща“

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |