Прочут французин срази страшния Коронавирус

* Историята е от Римско време, но става известна през 2017 г., победителят над Коронавирус(а) се казва Астерикс и
 е от галски произход
Не е първоаприлска
Албер Юдезро със своите герои Астерикс (вдясно) и Обеликс (вляво)
НА 28 МАРТ от Белгия долетяха две новини, хубава и тъжна. Сподели ни ги, и на нас, но първо чрез сайта Lira.bg на целокупното българско четящо общество, нашата съгражданка и добра приятелка на Т21 Рада Ганкова, която от години живее и работи в столицата Брюксел.

ЗАПОЧВАМЕ с добрата новина, по-точно супер добрата новина. Оказа се, че един известен французин – грамадният Астерикс, заедно с приятеля си, дребничкия русокос Обеликс, са сразили злия и корав италианец Коронавирус. Случило се е отдавна, а в по-ново време, през 2017 г., го разказал друг известен французин – художникът Албер Юдезро. Ясна е и формулата на лекарството – смелост, дързост и весел дух, добре дозирани и в перманентна употреба. Сега тъжната новина. На 24 март си е отишъл от този свят, мосьо Юдезро, създателят на Астерикс и Обеликс. Поклон!

ПО-ДОЛУ препечатваме от Lira.bg статията на Рада – с нейното разрешение, усмивка и поздрави към съгражданите троянци. И с пожеланието й за всеобща скорошна победа над коронавируса.
Т21

СЕДМИЦАТА донесе и тъжна вест – на 24 март, на 93 години, е починал френският художник Албер Юдерзо, който създава през 1958 г. прочутия комикс „Приключенията на Астерикс“. Всяка скръбна вест днес е последвана от въпроса: „От коронавирус ли е умрял?“ В случая не, но пък това ни накара да се сетим за комиксите за Астерикс и неговия приятел Обеликс, и по-точно за една книжка от поредицата, която като че ли изказва пророчество.

Коронавирус в атака, римляните скандират в негова подкрепа
„АСТЕРИКС“ е един от най-популярните френско-белгийски комикси. В България тези персонажи са добре познати най-вече от анимационните филмчета за Астерикс. През 2017 г. във Франция се поява брой 37 на комикса, на страниците на който двамата галски герои са в Италия и участват в състезание с колесници.

Астерикс преди решителната битка с Коронавирус
Кой е този Коронавирус?!, питат се всички
ДЕЙСТВИЕТО в „Астерикс и надпреварата с колесници“ (на френски „Astérix et la Transitalique“) се развива през 50 г. пр. Хр. в Римската империя. Императорът Юлий Цезар обявява турнир за състезание с колесници, в който се включват участници от цял свят. В надпреварата влизат и Астерикс и Обеликс, които искат да покажат, че са най-добрите. Но Юлий Цезар има други планове. Той иска да победи римската колесница. Така основният противник на Астерикс и Обеликс се оказва маскираният колесничар, наречен Коронавирус, и публиката скандира неговото име (в крайна сметка Коронавирус е победен, Астерикс и Обеликс тържествуват – бел. ред.).

СЪЗДАВАНЕТО на герой с името Коронавирус години преди да се разрази пандемията породи много коментари сред почитателите, които се питаха дали това просто е изкуство или в комикса на Юдерзо се съдържа пророчество.

28 март 2020 г.
Рада Ганкова, Брюксел

Бележка на редакцията
Рада Ганкова
Рада Ганкова: „Невероятна сатира на съвременното общество“
АВТОРКАТА Рада Ганкова ни уточни (по електронната поща), че живее в държава (Белгия), в която комиксите са религия. И изрази изненадата си, че в България никой (освен нея и Lira.bg, вече и Т21) не е съобщил за схватката на Астерикс с Коронавирус(а); може би защото комиксът за галския герой не е превеждан у нас. „А би трябвало да преведат „Астерикс“ на български, защото е невероятна сатира на съвременното общество“, сподели брюкселската ни приятелка, която е професионален преводач (от и на четири-пет езика). Нещо повече – тя обяви, че „ако има издателство, което да го издаде, бих го превела безплатно“.

ОТ РАДА научихме още една любопитна подробност от въпросния 37-ми брой на комикса за Астерикс – императорът Юлий Цезар организира това състезание с колесници, защото пътищата в империята били в окаяно състояние и искал с победата на своето протеже (Коронавирус) да хвърли прах в очите на поданиците си и да ги залъже, че пътищата са перфектни. Нищо ново под слънцето, нали. Може пък и сегашният ни Коронавирус да е пуснат от някой днешен господар по същите (като Юлий-Цезоровите) и други подобни причини, без да е наясно, че в крайна сметка Астерикс ще победи; така е като днешните господари не четат комикси.
Т21

Още от същия автор:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |