Местни избори 2019 – лъжа, кражба, покупка, продажба… демокрация

* „Нормалното развитие на политическия и в частност изборния процес в едно населено място, каквото е Троян, зависи от добрата воля на по-малко от 100 души, а според някои – зависи от по-малко от 10 души и всички знаят кои са те поименно“

Позиция
Авторът Венелин Ангелов е известен троянски адвокат и председател на Ловешката адвокатска колегия. Дългогодишен председател на гражданския комитет „Васил Левски“, Троян. Човек с безспорна обществена тежест и доказан професионализъм. През 2015 г. бе кандидат за кмет на община Троян, подкрепен от местната коалиция „Избор за Троян“.

МЕСТНИТЕ избори през м. октомври 2019 г. отминаха, като останаха някои поводи за размисъл. За пореден път в изборното състезание се включиха участници, които искат да запазят властта чрез нов мандат и други, които търсят участие във властта, измествайки избраните представители на предходните избори, т. е. подмяна на съществуващата местна власт. С оглед неукрепналата фаза, в която се намира демокрацията в посткомунистическа България, в изборния процес отново се появиха някои отрицателни явления и като че ли на тези избори добиха застрашителни размери.

ЛЪЖАТА

КАНДИДАТИТЕ на местната опозиция в съответните населени места масово издигаха лозунги „Нищо не е направено, нищо не се прави. Последни сме“ и други подобни негативи. Колкото повече негативизъм, толкова по-голямо изборно очакване за съчинителите на лозунгите. В голямата част от случаите това е абсолютна лъжа, тъй като направеното е на място и всеки може да го види и да се докосне до него. Тази лъжа носи вреда единствено на авторите й, тъй като в едно населено място ако нищо не е направено, следователно нищо не е направила и опозицията. Как тогава да бъде избран нов управник, който е съучастник в правенето на нищото? В най-комично положение бяха лъжците, които са кандидати на местната опозиция, но са от средите на управляващата партия в страната. В този случай правенето на нищо е освен лична тяхна негативна самооценка в местен план и една негативна оценка за тяхното управление в национален план.

СТРАНЕН начин на боравенето с лъжата излезе и от страна на опозицията в национален план, която поведе поход за промяна и срещу статуквото, като се бе съсредоточила главно в столицата София. Без да се даде точен образ на статуквото и исканата промяна. А какво става в общините, където лице на статуквото са представители на техните партии, както например бе случаят в Троян и каква промяна се иска там? Отново лъжата се обърна срещу нейните автори и резултатите не закъсняха. Оказва се, че на лъжата краката не само са къси, но и разумът не е много в излишък.

КРАЖБАТА

ТЕЗИ кандидати, които са част от местната власт и на изборите претендираха за нов мандат, гордо отчитаха резултати. „Всичко е от тях, те са всичко и ако не са били те, нищо нямало да се получи, защото „ония“ преди тях били едно нищо, и ако не ги изберат отново – след тях пак ще бъде нищо… Отчиташе се за тяхно всичко, което е сторено от всеки един жител на общината. Тези твърдения са също така една лъжа, но представляват и кражба на труда на хилядите жители, които четири години са се трудили и градили, а изведнъж се оказва, че някой друг отчита като свой техния труд, че друг е съградил това, за което те са месили калта и зидали тухлите. Кражбата е най-вече във вреда на тези, които безкористно участват в културния и социален градеж на населените места – безплатно и без тънки сметки да използват съграденото от тях за някаква лична обществена перспектива на израстване или икономическа изгода.

КРАЖБАТА от властниците на безплатно извършеното от другите е още по-нагла, тъй като това не е в никой случай безкористно. Срещу извършеното стои плащането на четири години, всяка от които по 12 месеца, хиляди заплати, премии, бонуси, командировки и много, много други разходи на властта. Само при съпоставянето на реално извършеното и реално платените разходи може да се направи преценка за ефективността на властта. И понеже такава равносметка никой никога не е предоставял на публиката, вероятно защото ефективността е ниска, се стига до кражбата – властта отчита като свои постигнатите резултати от гражданите, за да се представи в добра светлина пред същите тия „окрадени“ граждани. Еее, не стига че лъжат, ами и крадат.

ПОКУПКАТА И ПРОДАЖБАТА

ОЩЕ В ПЪРВИТЕ демократични избори след краха на социализма се развиха бързо и стремително фалшификацията на изборните резултати и купуването на гласове. Първоначално с цел физическото оцеляване на старата номенклатура, след това за овладяване чрез политиката на икономическите богатства на държавата. С времето практиките се усъвършенстваха. Покупката на гласове показа сериозно „израстване“ и на изминалите избори. На всички е ясно, че купувачите на гласове и избори не са няколко мазни посредници с пачки пари, може би нарочно набедени и подведени под отговорност като извършители на „престъпното и срамно“ деяние, за които гласовете нямат никаква друга стойност, освен стойността на тяхната парична комисионна. Купувачи на гласовете са избраните с купените гласове – съветници, кметове, народни представители, президент.

УЧЕНИЦИТЕ в купуването на гласове този път достигнаха и може би надминаха нивото на първоучителите си от 1990-1991 г., което доведе до ожесточени спорове, завист и ревност, тъй като масата на продаваните гласове е ограничена, а конкуренцията доведе до наддаване и следователно – финансови загуби от всички наддавачи в търговете за гласове. Но доколкото с изборите се сключва един обществен договор между избиратели и избрани, то при изпълнението на обществения договор избраният с купени гласове властник е зависим от своите избиратели и постоянно е притискан да ги възнаграждава чрез плащане на сметки за тока, вода и други привилегии. В този случай се оказва, че покупката на гласове е фактически предварителна продажба на власт, от което страдат най-много гласувалите безплатно, а продалите гласа си печелят два пъти.

ДЕМОКРАЦИЯТА

НАМИРАМ, че на последните избори демокрацията доби изключително голям опит. Добиха опит и избиратели, и избирани. Който иска, може да се поучи. След позорния за цяла България вот на „изборите Решетников“ през 2016 г. да се надяваме, че не се допусна същата стратегическа във вътрешен и международен план грешка – „Решетников 2“ през 2019 г. Също така на много места в страната избирателите категорично не допуснаха до властта кандидати, носители на отрицанието и нихилизма. Поставиха се в обществото, макар и не в официалните програми на кандидатите, фундаментални въпроси, които на предходни избори не са се поставяли с такава острота.

ДЕМОКРАЦИЯТА не е вещ, не е някаква утопична идея, която може да се подари, наложи насилствено или да се купи. Демокрацията е практика, тя трябва да се изстрада чрез опита и грешките, без които не може да расте. Чуждият опит и грешки не помагат много на демокрацията в България. Последните избори са едно страдание, което издигна нивото на демокрацията. Различната позиция, която заемаха политическите субекти, в зависимост дали искат запазване или смяна на властта в различните населени места, даде възможност ясно да се очертаят някои важни моменти от политическия живот в демократичното общество, като: популизъм, национализъм, патриотизъм, вулгарност, коалиционна култура, продажност, корупция, фалшификация, етика, стил, приемственост, солидарност, фалшиви новини, клевети…

НА МЕСТНИТЕ избори в рамките на демократичното развитие се установи безспорно, че политиката и политикът не са мръсни думи. Има мръсни практики, внасяни от малко хора, които искат мръсотията да е за всички, с цел неомърсените да не могат да се „издигнат“ над чувстващите се комфортно в тинята. Нормалното развитие на политическия и в частност изборния процес в едно населено място, каквото е Троян, зависи от добрата воля на по-малко от 100 души, а според някои – зависи от по-малко от 10 души и всички знаят кои са те поименно. От добрата воля, култура и възпитание на последните в голяма степен зависи също така културният облик на общината и на хилядите избиратели и граждани в Троян през новия четиригодишен мандат на местната власт. 

м. ноември 2019 г., Троян   
адв. Венелин Ангелов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |