Не трябва да си затваряме очите

* „Деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от СССР“ * „Дългосрочните последици за България - 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на
 комунистическата идеология“
9 септември Позиция на МВнР
НЕВЕРОЯТНО, но факт, доживяхме – да чуем от днешната (следдесетоноеврийска) власт, че на 9 септември се е случило преврат и окупация и в резултат „45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология". Кратко, ясно и точно, най-после! Тази позиция бе огласена в сайта на Министерството на външните работи (МВнР) на Република България на 3 септември 2019 г. и бе официалната позиция на външното ни ведомство, разбирай и на правителството, по конкретен повод – подготвената от посолството на Руската федерация у нас изложба с провокативното заглавие „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“. Но бе и позиция за същината на случилото се у нас на „сакралната“ дата 9 септември 1944 г., която преобърна хода на българската история, а последиците й носим и до днес и, уви, ще ги носим още дълго. Позицията е уникална, първата на такова равнище и дано не е първата и последната. Макар някои да я „разчетоха“ като тактически ход на управляващите преди Местни избори 2019 за печелене на десни гласове; вероятно го има и това, но се надяваме да не е само това. По-долу публикуваме позицията на МВнР в нейната цялост и без никаква редакторска намеса.
Т21 

БЕЗ ДА ОТРИЧАМЕ приноса на СССР (Съветския съюз – бел. ред.) за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите, че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави.

МВнР НЯМА никакво отношение към тази проява и съветваме руското посолство да не заема позиция в подкрепа на съмнителна историческа теза („освобождение“), която привилегирова само някои политически среди в България, тъй като е намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни. 9 септември и неговите последици трябва да останат достояние на историците и историческата наука, за да получат пълна и точна оценка за влиянието върху развитието на България през 20. век.

ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА на международното право фактите са ясни: деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутралната спрямо СССР България.

СССР ОБЯВЯВА война на България, когато на власт току-що е дошло ново демократично  правителство, обявило се за прекратяване на връзките с нацистка Германия и потвърдило позицията на неутралитет на Царство България спрямо Русия. Следва временна окупация на България от СССР и Съюзниците, която формално се администрира от представители на коалицията, но де факто се упражнява изключително чрез съветското военно присъствие.

ДЪЛГОСРОЧНИТЕ ПОСЛЕДИЦИ за България са същите, каквито и за останалите страни от Източна Европа, попаднали в съветската зона на влияние - 45 години управление на тоталитарен режим, опиращ се на болшевишко-ленинския вариант на комунистическата идеология.“

3 септември 2019 г., София
МВнР, Република България, www.mfa.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |