Нашето Старо село на Националния събор на староселци

* Пет села в България носят името Старо село, има и четири производни; домакин на събитието бе Старо село, Тутраканско * Историкът: „Хората се обединяват по това, че техните селища имат някъде в миналото
 общ корен“
Добро начало
Виолета Вълкова (вляво) с Цветанка Николова
Староселци от цялата страна – жители на селата с името Старо село и производните Старосел, Староселци, Староселец и Старо селище – се събраха на първия си национален събор (1-2 юни 2019 г.), научихме от кметицата на троянското Старо село Виолета Вълкова. Разбира се, нашите староселци се включили с ентусиазъм и представянето им било забележимо. Организатор на събитието е културното сдружение „Старо село – живот и традиции“ от тутраканското Старо село, а идеята е на председателката му Цветанка Николова. По-долу ви представяме разказа на г-жа Вълкова, водач на групата на троянските староселци на събора. Т21

Първият Национален събор на староселци е в разгара си, с. Старо село, Тутраканско
КУЛТУРНАТА организация „Старо село – живот и традиции“ беше подготвила всеобщност, приветливост и гостолюбие. И една нестандартна форма на срещата, която да има бъдеще – идеята е на председателката на организацията Цветанка Николова. Когато непознатата за мен до тоя момент г-жа Николова ми се обади и ми сподели идеята, аз без да се замисля й казах: „Защо не – Старо село, Троянско ще участва“.

На сцената са троянските староселци
КАЗАХ го, защото хората наистина жадуват за такива мероприятия – които ни откъсват от напрегнатото ежедневието, зареждат и стимулират. Споделих предложението с Кметския съвет, прие се с желание и направихме програмата, с която трябваше да участваме. Събрахме се желаещи да представим нашето село на първия Национален събор на староселци, насрочен за 1-2 юни. Подготвихме програма, представяща нашата история от създаването на Старо село до днес, с нашата автентична национална носия и нашите хора.

Групата на Старо село, Троянско
В БЪЛГАРИЯ има пет села с името Старо село, но и още четири производни – Старосел, Староселци, Староселец и Старо селище. На събора успяха да дойдат представители на седем от селата от различни краища на страната. Тези селища не са случайни, те са запазили спомена, че в тях е имало живот отдавна, пазят традициите си и се припознават като общност. Затова съборът получи поздравления от Министерството на културата и намери подкрепа от Националния научен експедиционен клуб (ННЕК) към ЮНЕСКО, чийто председател Кристиян Калчев бе сред нас.

Виолета Вълкова с Кристиян Калчев, председател на ННЕК
ИСТОРИКЪТ доц. д-р Тошо Спиридонов, член на ННЕК, коментира така: „Тук хората се обединяват по това, че техните селища имат някъде в миналото общ корен. Те са стари селища. Не се обединяват на принципа - елате да си покажем нашите фолклорни празници. Те се обединяват, защото те са стари селища и живеят с тези традиции, т. е.  ние не представяме чисто фолклорни традиции, ние представяме нашата стара история“. А организаторите от „Старо село – живот и традиции“ заявиха амбицията си на втория събор догодина да участват и староселци от Румъния, Черна гора, Северна Македония, Сърбия.

Виолета Вълкова,
кмет на с. Старо село, община Троян

Още по темата: 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |