Как се роди фестивалът „Изкуството превзема града“?

* „За нас бе едно голямо предизвикателство. Положихме началото на нещо, което има смисъл и потенциал да се развива“
 
Станка Марешка
От извора

КАКТО всяко нещо, което изглежда шантаво, но в последствие може да се окаже добро, и идеята за фестивала се роди на маса. Тя витае между екипа на читалището отпреди две години – даде ни я художникът Иван Хаджийски. Първоначално имахме намерение да направим фестивал на кратката театрална форма. По-късно решихме, че ще е по-добре да не се ограничаваме само в театър, а да дадем възможност на изпълнители от всички жанрове. Хаджийски ни свърза с актьора Срацимир Савов, който има опит в организирането на подобни събития, но за съжаление поради неговата голяма ангажираност не можахме да работим заедно. В същото време се оформи и нещо като инициативно звено –  Вихра Петрова, Тереза Георгиева (от Информационно-културния център, Троян), Калин Димитров и Теодор Лука. При срещата ни с г-н Савов се оформи идеята изявите да бъдат в различни райони на града, за да са по-леснодостъпни за хората. След като предложението ни бе одобрено и получи финансиране по Календарния план на културните събития в Община Троян за 2019 г., започна подготовката за провеждането.

ПРИСЪСТВИЕТО на млади хора като Тереза Георгиева, Калин Димитров и Теодор Лука в инициативното звено се оказа решаващо за реализирането на фестивала. С присъщия си хъс и желание за нещо ново и различно те бяха неуморни и неизчерпаеми за идеи и контакти с различни изпълнители. Тереза винаги безрезервно е помагала на читалището с оригинални идеи, контакти и какво ли още не. И този път тя ни помогна изключително много – направи дизайна на афиша, свърза се и се договори с много от участниците, и още много други неща. Калин освен преките си задължения като озвучител се нагърби и с подсигуряване на материали, с контакти с изпълнители, с цялата организация на изявите в кв. „Лъгът“ и с много, много физически труд по пренасяне и съхранение на техниката. Теодор организира заснемането на рекламния клип, разпространение на рекламата в интернет, отпечатването на флаерите, както и участието на част от изпълнителите.

Изкуството превзема града, Троян, 7-9 юни 2019 г.
ФЕСТИВАЛЪТ „Изкуството превзема града“ за нас бе едно голямо предизвикателство. С много физически усилия и емоционално напрежение се справихме. Сега, след като всичко вече е история, можем да кажем, че постигнахме целта си. Положихме началото на нещо, което има смисъл и потенциал да се развива. Разбира се, видяха се и много недостатъци, но се надяваме в следващото издание да ги няма.

ЗА ЦЯЛАТА сложна организация за реклама, за техническо обезпечаване в различни райони по едно и също време, за посрещане и  настаняване на гостуващи изпълнители  и много други дейности трябва и искам да благодаря на много хора. Ще започна с екипа, с който много се гордея – екипът на НЧ „Наука - 1870 г.“, Троян: Калин Димитров, Вихра Петрова, Теодор Лука, Емил Ненковски, Тотка Станчева, Валентина Казанджиева, Минко Цвятков, Анатолий Краев, Цветомира Нейчева, Ирена Ценова-Балева, Маргарита Мондешка, Ивайло Иванов. Благодарности към Детската музикална школа – Михаил Иванов, Радина Радионова, Мариета Куцарова и много специални благодарности на Амория Маркова.

МНОГО ХОРА извън читалището харесаха нашата идея и ни помогнаха да я реализираме. На този фестивал културата и спорта работеха заедно за децата и младежите на Троян. Благодаря на Петър Лалев, председател на БК „Чавдар“ и Веско Василев от „Троян волей“. Големи благодарности към приятелите на нашето читалище: Илиян Илиев и неговите колежки Мила Воденичарова и Мария Радоева от НУПИ „Проф. Венко Колев“, Иванка Цекова, Николай Марков, Емилия Цокова, Милена Вачева и Василка Петрова от СУ „Климент Охридски“, гл. инсп. Радостина Петкова и гл. инсп. Милен Бочев от РУ на МВР - Троян, Елеонора Петковска и Марин Цочев от Представителния общинския младежки духов оркестър с мажоретки, Елеонора Тотева от ОП „Комунални услуги Троян“, Петър Аврамски, Руслана Попсавова, Румяна Маркова, Веселин Ангелов, Генадий Маринов.

Народно читалище "Наука - 1870 г.", Троян
БЛАГОДАРЯ на екипа от Община Троян, който ни помогна в реализирането на фестивала: Розалина Русенова, Иванка Джабраилова, Тодор Комитов, Марин Павлов, Христо Дочев, Слави Станимиров, Румен Варчев, Елена Вълчева и Силвия Йовевска. Последно искам да кажа моето лично голямо благодаря на човека, който застана зад идеята „Изкуството превзема града“ и го подкрепи по всички възможни начини – като кмет и приятел на НЧ „Наука - 1870 г.“; г-жо Михайлова – благодаря!

НАДЯВАМ СЕ догодина всички изброени до тук да се срещнем и работим заедно, за да може изкуството отново да превземе града. До догодина!

Станка Марешка,
секретар на НЧ „Наука - 1870 г.“, Троян

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |