Превзе ли изкуството града?

* Може би не съвсем, но отговорът е по-скоро „да“, отколкото „не“ – поставено бе добро начало и има шансове да го бъде и занапред, дано
„Изкуството превзема града“, 7-9 юни
Моторът на феста Теодор Лука преди официалното откриване, 7 юни
Улични музиканти (и артисти)
Сред публиката
„ИЗКУСТВОТО превзема града“, така бе озаглавено иновативното културно събитие – съвместен проект на троянското НЧ „Наука – 1870 г.“ и Община Троян по идея и с основна роля в организацията на младия режисьор Теодор Лука – което три дни (7-9 юни) се вихри на различни места в Троян. На центъра, но и в кварталите „Лъгът“, „Буковец“ и други „по-неатрактивни“ и закътани градски кътчета.

ПРЕВЗЕТ ли бе градът? Може би не съвсем, но отговорът е по-скоро „да“, отколкото „не“. Въпреки че бе за пръв път, а за подобни завоевания, още повече пък културни, трябва време. И въпреки троянската недоверчивост и другите особености (включително демографски) на малкия град. За което нашите поздравления към организаторите на това хич нелеко за създаване събитие – и като многообразие и бройка на изпълнителите, и като обширен ареал, и като техническа и технологична сложност. Поставено бе добро начало, което има шансове да се развие и да го има и занапред, дано.

Карнавалното дефиле започва
Малки шарени пеперуди (от ЦПЛР)  – специално за дефилето
На сцената са „Uke Bend“ и звучи укулеле
СЕГА по-конкретно. Фестът започна с карнавално дефиле по Главната, дело на учениците от троянското Художествено училище (НУПИ „Проф. Венко Колев“), които имат богат (карнавален) опит, знаят как се прави и не се посрамиха и този път; в партньорство с малчуганите от Шошковата къща (Центъра за подкрепа на личностното развитие, ЦПЛР). После се качи на сцената с атрактивните, млади и много талантливи музиканти от „Uke Bend“, след тях бе групата „Оги 23“, а по тъмно шоуто стана огнено с „Combino project“. По същото време в „Лъгът“ (двора на СУ „Св. Климент Охридски“) и „Буковец“ (градинката с детската площадка) имаше лятно кино – филмът бе „Миниатюра за пиано“, документална лента за четирима селски лекари, прожектирана миналата година и на София филм фест. В допълнение – улични музиканти, артисти и художници. Това през първия ден, 7 юни, петък.

На сцената е духовият оркестър от побратимения ни Елванген (Германия)
НА ВТОРИЯ, 8 юни, събота, случилото се бе още по-мащабно и разнородно, като „гвоздеят“ бе дефилето и концертът на духовия оркестър от побратимения ни Елванген (Германия), пристигнал специално за събитието и троянския младежки духов оркестър с мажоретки. Имаше и цирково изкуство (изпълнители от Националната школа по атракционни изкуства), много и многообразни музикални изпълнения (наши и гостуващи музиканти и групи), латино парти на танцово студио „Бордо“, художници, графити, брейк танци, театър, състезание по уличен баскетбол, нова филмова прожекция, този път заглавието бе „Всяка стена е врата“, продукция на БНТ, разказваща за българската „нежна революция“ от 1989 г.

Две в едно – публика и участници едновременно
В ПОСЛЕДНИЯ трети ден, 9 юни, неделя, програмата бе максимално отворена и нережисирана – свободна зона за всички и всякакви изпълнители, един естествен финал. До догодина!

Т21

3 коментара:

Unknown каза...

г-н Маринов, ще си позволя да направя едно уточнение, защото смятам, че информацията която предоставяте на вашите читатели трябва да е обективна. Младежкият духовият оркестър на гр.Елванген, не беше в гр.Троян за участие във фестивала "Изкуството превзе града".
Тази визита беше договаряна и организирана още от октомври 2018г. Домакин на това посещение беше ПРЕДСТАВИТЕЛЕН ОБЩИНСКИ МЛАДЕЖКИ ДУХОВ ОРКЕСТЪР С МАЖОРЕТКИ - ТРОЯН, и разбира се родителите на нашите оркестранти и мажоретки, в чиито домове бяха настанени децата от Елванген. Шестдневната визита на състава в България, от която четири дни в Троян премина успешно. С уважение, Елеонора Петковска Ръководител ПОМДОМ-ТРОЯН

Unknown каза...

Това беше чиста и щастлива случайност, за организаторите на този проект, в който имахме възможност да участваме и ние, с нашите прекрасни и талантливи деца. Елеонора Петковска

troyan21 каза...

Г-жо Петковска, поздравления за нелекото домакинство и чудесното представяне на двата състава – нашия и на гостите от Германия!

С уважение: Генадий Маринов, голям фен на ПОМДОМ - Троян

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |