Време съборно в троянските села

* Празнуваха в Гумощник, Шипково, Балабанско, Белиш, Калейца, Чифлик * Гумощнери отбелязаха и два важни юбилея, а за чифличени сборът започна с традиционните Каблешкови тържества
Купон
Празникът в двора на църквата "Св. Николай Летни" в Гумощник, 1 юни 2019 г.
ЗАПОЧНА СЕ на 1 юни със сборовете (съборите, селските празници) на Гумощник, Шипково и Балабанско. И на трите места с програма, много гости от близо и далеч, почерпка, настроение, накратко – истинско народно веселие. Но в Гумощник имаше и още нещо – наред с празника на селото се честваха два впечатляващи юбилея: 190-годишнината от основаването на килийното училище и 180-годишнината от вдигането на прочутата гумощнерска църква, кръстена на св. Николай Летни. Днес килийното училище и църквата в Гумощник са сред значимите културно-исторически забележителности на Троянски край.

На Каблешковите тържества в Чифлик – поклон пред паметника на героите, 7 юни 2019 г.
СЛЕД СЕДМИЦА, на 7-8 юни, празнуваха други три троянски села: Белиш, Калейца, Чифлик. И тук нещата бяха каквито трябваше да бъдат – народно веселие с много гости от близо и далеч. А за чифличени празникът започна с традиционните Каблешкови тържества, за които бе пристигнала група от Копривщица, водена от кмета на възрожденския град светиня Генчо Герданов; да припомним – преди 143 години, през юни на 1876 г., след потушаването на Априлското въстание, край Чифлик са заловени четирима въстаници, сред тях и авторът на прочутото Кърваво писмо и един от ръководителите на бунта, копривщенецът Тодор Каблешков.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |