27-годишният д-р Божидар Генов започва като джипи в Троян

* Завършил е Медицинския университет в София и сега специализира там „Обща медицина“; потомствен лекар – баща му, майка му, двамата му дядовци и двете му баби са медици * „Избрах кариера в малкия град, защото предпочитам живота тук пред големия град“; за контакти –
тел. 0899/838518

д-р Божидар Генов
Оптимистично

НАПУК на прокобите, че кризата с общопрактикуващите/лични лекари (джипита) в Троян – след напускането/пенсионирането на трима от тях, д-р Малинка Боцова, д-р Снежина Димова и д-р Венцислава Николова – ще се задълбочи, тъй като няма кой да попълни овакантените места, не се сбъдва. Част от 3148-те здравноосигурени троянци, „останали на улицата“, вече намериха/намират новите си лични лекари сред общо 20-тината троянски джипита. А голямата новина е, че от началото на м. януари като общопрактикуващ лекар в Троян започва работа 27-годишният д-р Божидар Генов*,  завършил Медицинския университет в София и в момента специализиращ „Обща медицина“.

Д-Р БОЖИДАР ГЕНОВ
е троянец, учил е в тукашното СУ „Васил Левски“, а по време на следването си е стипендиант на фондация „Проф. д-р Христо Браилски“ (фондацията на името на големия български гастроентеролог и наш земляк проф. Браилски, основана по волята му след неговата смърт, 2009 г., подкрепя финансово троянски студенти по медицина с отличен успех – бел. ред.). Свързахме се с д-р Генов и той ни сподели някои неща за себе си. Като на въпроса защо е избрал да прави кариера в малкия град, отговорът му бе следният: „От много време насам искам да се върна в Троян и нуждата от общопрактикуващ лекар тук ме накара да взема това решение по-скоро. Основната причина, поради която искам да живея и работя в Троян, е, че се надявам завръщането ми да бъде пример и за други млади хора, които да преосмислят решението си за живот извън Троян. Избрах кариера в малкия град, защото предпочитам живота тук пред големия град“.

ПОПИТАХМЕ
го и за проблемите пред общопрактикуващите лекари, тъй като на скорошната среща с троянски джипита във връзка с напускането на тримата им колеги, организирана от председателя на Общинския съвет инж. Петко Пенков (виж „3148 здравноосигурени троянци остават без лични лекари“ – бел. ред.), се чуха доста тежки неща в тази посока и имаше не едно критично и неоптимистично мнение. „Според мен лично основният проблем с общопрактикуващите лекари в България и в частност в Троян е твърде голямото количество административни дейности, които не оставят достатъчно време за същинските медицински дейности“, коментира най-младият троянски общопрактикуващ лекар, който в момента вероятно е и най-младият лекар изобщо в здравната система на община Троян.

КАКВО НАУЧИХМЕ за д-р Божидар Генов в личен план. Любопитното и респектиращото е, че той е от лекарска фамилия със сериозни корени и е трето поколение медик. Баща му Петър Генов е бил стоматолог, майка му Емилия Генова е лекар. Двамата му дядовци – Григор Генов и Здравко Мирчев, също са били лекари, както и едната му баба – Панайотка Мирчева, а другата, Пенка Панова, е била медицинска сестра.

Срещата на д-р Генов с кмета Донка Михайлова, Троян, 2 януари 2018 г.
В ПЪРВИЯ работен ден на новата година (2 януари) д-р Генов бе поканен на среща от кмета на Троян Донка Михайлова, а няколко дни по-рано, в края на старата 2018 г., градоначалникът се срещна със студента по медицина Емил Пенков, също желаещ да практикува в родния град. „Имах обнадеждаващо начало на 2019 г. и финал на 2018 г. В първия работен ден на новата година се срещнах с д-р Божидар Генов – той се връща от София и започва работа като общопрактикуващ лекар в Троян. На 31 декември се срещнах с четвъртокурсника по медицина Емил Пенков, който също свързва професионалните си мечти с Троян. Още двама студенти по медицина получават стипендии от общинския Фонд за подкрепа на кадри в сектор здравеопазване. Успех!“, бе оптимистичният коментар на г-жа Михайлова в профила й във фейсбук.

Т21 

* Всеки, който желае да се свърже с д-р Божидар Генов, може да му се обади на телефон 0899/838518 или да му напише съобщение във фейсбук.
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |