Награди от Охрид за трима млади музиканти от „Децата на Априлци“

* Тромпетистите Християн Димитров и Яница Якимова с първи места в своите възрастови групи на международния фестивал „Охрид, обичам те“, Мирослава Пенкова с флейта е втора; диплом и за ръководителя
 маестро Бойко Ковачев
Отличници
Призьорите Мирослава, Християн и Яница и ръководителят им, Охрид, м. ноември 2018 г.
ТРИМА млади музиканти от духовия оркестър „Децата на Априлци“ – към СУ „Васил Левски“ в Априлци, основан и ръководен от нашия съгражданин Бойко Ковачев – се завърнаха с медали от шестото издание на международния фестивал за млади изпълнители „Охрид, обичам те“ в Македония (22-25 ноември). Известният вече тромпетист с не една награда, включително от друг охридски фестивал („Охридски бисери“) – 14-годишният Християн Димитров от Троян, който е откритие на маестро Ковачев и е единственият неаприлчанин в „Децата на Априлци“, спечели при тромпетистите в своята възрастова категория. Първо място спечели и Яница Якимова – също с тромпет, а Мирослава Пенкова е втора при флейтистите в една изключително силна конкуренция. Диплом от Охрид получи и ръководителят на тримата наши участници – маестро Бойко Ковачев.

ЛЮБОПИТНОТО е, че „Децата на Априлци“ е основан едва преди година, но въпреки крехката си възраст има своята творческа биография, име и награди. „Когато работя с някой оркестър, работя по този начин – на по-трудолюбивите, даровитите се стремя да им давам възможност и за индивидуална изява, най-вече в конкурси, защото там е истината, мерят сили с деца от други места и други държави. Хубавото е, че тези, които подбирам, съумяват да се представят добре въпреки краткото време за работа, което сме имали. Но ентусиазмът е голям и винаги сме успявали – самият факт, че отиват на такива сериозни изяви, е доказателство. Стремя се да подбирам изявите, да има сериозно ниво“, коментира г-н Ковачев.

Бойко Ковачев
ПОПИТАХМЕ маестрото за финансирането на оркестъра. „Децата на Априлци“ го има благодарение на голямата дарителка и с голямо сърце Красимира Димова от Априлци, която живее в Австрия. Тя осигурява основните средства, съфинансира училището и по-малко от Община Априлци“, поясни г-н Ковачев. А той съчетава работата си с младите музиканти от Априлци със собствени участия като изпълнител в духовата формация към църквата в град Майнц (Германия). „На един фестивал се запознах с музикант от оркестъра в Майнц, получих покана, харесаха ме и започнах да работя с тях. Живях и година в Германия, а сега пътувам периодично до Майнц за участия. Ходихме и с Християн, бяха впечатлени от него и той получи покана да свири там през м. февруари догодина“, сподели още ръководителят на „Децата на Априлци“.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |