Църквата в Гумощник – с национален статут

* В Община Троян са получили уведомление от културното министерство за откриване на процедурата * Гумощнерската църква носи името
 „Св. Николай Летни“ и е вдигната през 1839 г.
Признание
Църквата "Св. Николай Летни" в с. Гумощник, община Троян
СЪС СВОЕ писмо от 5 юли 2018 г. Министерство на културата информира Община Троян, че открива производство по издаване на общ административен акт за предоставяне на статут на архитектурно-строителна, художествена и историческа недвижима културна ценност от Възраждането на църквата „Св. Николай Летни“ в с. Гумощник (махала Селце), съобщиха от общинската администрация.

2009 г., честване на 170-годишнината на църквата в Гумощник
2009 г., честване на 180-годишнината на килийното училище
15 април 2012 г., възпоменание за загиналите на "Титаник"
ГУМОЩНЕРСКАТА църква е построена през 1839 г. без санкция на тогавашната турска власт (без издаден султански ферман). Тя е трикорабна, с каменен покрив и масивни каменни зидове с дебелина до 1,5 м, иконостасът й, създаден от новоселските майстори Никола Матеев и сина му Йонко, е шедьовър възрожденското ни резбарско изкуство. Иконографията също е дело на прочути зографи, сред тях троянецът Пенчо хаджи Найденов. В двора на църквата се намира единственото запазено килийно училище в района, сега превърнато в музей (създадено е през 1829 г. и е реставрирано през 1979 г.). Сред забележителностите на храма  в Гумощник е общият гроб (кенотаф) с впечатляващ каменен паметник на 8-те загинали на кораба „Титаник“ през 1912 г. гумощнери, намиращ се в църковния двор.

ПОЛУЧЕНИЯТ национален статут освен че е признание за културно-историческата значимост на църквата „Св. Николай Летни“ в Гумощник, дава и нови възможности за подкрепа по проекти с национално и европейско финансиране.

Т21

Още по темата: 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |