№44: Да видиш паметника на загиналите на „Титаник“

* „Историята на „Титаник“ живее в село Гумощник чрез единствения паметник на загиналите (българи), пътували с легендарния
 британски лайнер“
150 причини да посетиш Троян
Паметникът на загиналите на "Титаник" в двора на църквата „Св. Николай Летни“ в с. Гумощник
РЕКЛАМНАТА кампания „150 причини да посетиш Троян“, организирана от Община Троян по случай големия юбилей, който отбелязваме през 2018-та и чиято кулминация ще е на 14 октомври, празника на града ни – 150-годишнината от обявяването на Троян за град (случило се е през 1868 г. – бел. ред.), вече набра скорост. „Рекламната и информационната кампания ще представят по един атрактивен начин както традиционни, така и иновативни и недостатъчно познати страни на красивия Троян“, припомняме думите на кмета Донка Михайлова при старта на кампанията. Присъединихме се към почина на фейсбук страницата „Красив Троян“ и от бр. 2/2018 г. на Т21 започнахме, по наш избор, да публикуваме от 150-те причини (номерирането не е по значимост). Първа бе причина №41: „Да плуваш в открит басейн с минерална вода дори през зимата“.

СЕГА ИЗБРАХМЕ №44, една много специална и приобщаваща ни към голямо световно събитие причина: „Да видиш паметника на загиналите на „Титаник“ от с. Гумощник“. Можем да я наречем и уникална (в световен мащаб) причина, тъй като малкото троянско селце Гумощник, сгушило се в Балкана над долината на река Видима, което сега има-няма стотина жители, е дало 8 свидни жертви в злощастния първи и единствен курс на най-големия, луксозен и прочут за времето си презокеански кораб. „Катастрофата на века“, пратила „непотопяемия“ на дъното на океана, се случва в първите часове на 15 април 1912 г. „Историята на „Титаник“ живее в с. Гумощник чрез единствения паметник на загиналите (българи), пътували с легендарния британски лайнер. Недоимъкът принуждава осем млади местни мъже да потърсят късмета си в далечна Америка. Попитай местните за злощастната история на всеки от осемте пътници, които са загубили живота си в ледените води на Атлантическия океан“, е краткият пояснителен текст към причина №44.

"Титаник" поема към Новия свят от пристанището на Саутхямптън (Англия)
ВЯРНО Е, че всеки гумощнерин знае историята и би ви я разказал. Тя бе разказана, увлекателно и с много детайли, и от директорката на троянския Музей на занаятите Елеонора Авджиева (родом от Гумощник) на паметното честване по случай 100-годишнината от гибелта на „Титаник“, състояло се на 15 април 2012 г. в двора на гумощнерската църква „Св. Николай Летни“ при паметника на 8-те загинали – от създаването на гигантската машина в корабостроителницата на ирландския град Белфаст и старта на рейса му към Ню Йорк от пристанището на Саутхямптън (Англия) до фаталния сблъсък с айсберга и потъването в ледените води на Атлантическия океан в 2:20 ч. след полунощ.  

НО НЕКА ПРИПОМНИМ една прелюбопитна и направо невероятна (под)история, свързана с двама от 8-те загинали на „Титаник“ жители на троянското село Гумощник – Лазар и Пейо. Вече сме я разказвали, чухме я от потомката Анка Чакърова на споменатото юбилейно честване през 2012 г., но си заслужава да се чуе пак. Защото е не по-малко вълнуваща и по-истинска от разказаното в знаменития филм „Титаник“ на Джеймс Камерън.

***

Анка Чакърова разказа своята истинска приказка
НАЧАЛОТО НА 20. ВЕК, с. Гумощник, Троянско. Лазар Минков и Пейо Колчев били приятели, млади мъже със семейства и млади булки, притиснати от немотията както немалко от съселяните си. Пейо имал чичо в Америка – Минко Колчев, брат на баща му, който работел на строежа на жп линията Ню Йорк - Чикаго и изкарвал добри пари; и чичото пратил писмо на племенника си да отива при него в Америка. Пейо пък навил приятеля си Лазар, двамата взели пари назаем и се записали заедно с други кандидат-гурбетчии при агента на една от нароилите се по онова време пътнически компании, набиращи работници за Новия свят. Билетите им били за първия рейс на парахода „Титаник”, разбира се – за най-евтината трета класа. Пейо и Лазар тръгнали за Америка, оставяйки в Гумощник бременни съпруги. А случилото се по-нататък е като в приказка, тъжна приказка, но с щастлив край.

ЛАЗАР И ПЕЙО заедно с „Титаник” отишли на океанското дъно, но жените на двамата не се дали на мъката – родили две здрави деца, момче и момиче. Сирачетата били кръстени на бащите си – Лала и Пейо. Децата раснали и пораснали, Пейо се захванал да учи занаят в Гумощник, а Лала отишла да учи науки в Пловдив, намерила си и приятел и щели да се женят. Но съдбата си знае работата – годеникът заминал войник, а хубавата Лала и нейният събрат по съдба Пейо някак от само себе си се приближили един до друг, влюбили се лудо и се оженили. Сватбата им била едно от събитията в Гумощник, а местните казвали: „Като че ли съдбата е решила всичко да ви е еднакво”.

Потомците на Лазар и Пейо – Анка Чакърова с дъщерите и внучките си, Гумощник, 15 април 2012 г.
ЛАЛА И ПЕЙО са родителите на Петко Чакъров, който се оженил за Анка Чакърова (която ни разказа тази истинска приказка) и им се родили две дъщери – Петя и Лиляна, кръстени, разбира се, на баба си и дядо си. А трите красиви и мили девойчета, които заедно с баба си Анка и майките си застанаха пред обектива на Т21 – на 15 април 2012 г., в двора на църквата в Гумощник и на метри от паметника на 8-те гумощнери, загинали в „катастрофата на века”, са правнучките на Лала и Пейо: плевенчанките Поля, най-малката, и сестра й Ана и тяхната братовчедка Йоана от Исперих; липсваше само правнукът Велко, който не успял да пристигне. Между другото – едното от момичетата, Ана, завършва режисура и може би някой ден тя ще ни разкаже своята история за „Титаник”. Защо не.

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Tozi komentar beche iztrit ot avtora na vrsnikA

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |