ВАС отхвърли жалбата за килийното училище в Гумощник

* Църковните щения са неоснователни, школото и прилежащият парцел са общинска собственост, решиха върховните съдии
Темида
Килийното училище в Гумощник на честването на 180-годишнината му, 9 май 2009 г.
МИНАЛАТА седмица - със свое решение №9408 от 7 юли 2014 г. – Върховният административен съд (ВАС) окончателно е отхвърлил жалбата на църковното настоятелство при църквата „Св. Николай Мирликийски-Чудотворец” в с. Гумощник във връзка със собствеността на някогашното селско килийно училище (сграда със застроена площ от 44 кв. м) и прилежащия парцел от 229 кв. м. Жалбата на църковното настоятелство бе срещу решение №105 от 8 октомври 2013 г. на Ловешкия административен съд (ЛАС) по делото, образувано във връзка с предишно решение на ВАС, което отмени решение на ЛАС от 14 декември 2012 г. в полза на църковните претенции към имота и върна делото за ново разглеждане. 

КАЗАНО по-ясно – върховните съдии отсъдиха, че възстановената с доброволния труд на селото сграда на някогашното селско училище, сега превърнато в музей, и парчето земя, върху което се намира тази сграда, са собственост на Община Троян. И че щенията на църквата (църковното настоятелство, подкрепено от Ловчанската митрополия) към този имот, основаващи се на аргумента за допусната неточност в кадастралната карта на с. Гумощник, са неоснователни.
 
Килийното училище в Гумощник, изглед от външната страна
ПОМНИМ, че делото за килийното училище в с. Гумощник имаше голям обществен отзвук. Нещо повече – в Гумощник се стигна до граждански вълнения, проведе се и нарочна среща на миряните с представители на църквата, включително Ловчанския митрополит дядо Гавриил, на която се чуха остри думи и не се стигна до разбирателство. Последва многогодишна съдебна битка, довела до споменатото решение на ВАС от 7 юли тази година.

Т21

Още по темата:

8 коментара:

Анонимен каза...

Ха сега да видим, дали дебелата свиня ангел балев, ще се извини на г-жа Елеонора Авджиева, която беше заплашвал с уволнение, заради позицията й по въпроса през 2009 -та година?!

Анонимен каза...

Всеки,който не играеше по свирката на хомосексуалната задруга Акимов-Балюв-Данков и прочие, е подлаган на тормоза ,на който е подлагана Авджиева. Също така,няколко побеснели даскалички ,донасяха на лицето Акимов за общински служители,които не се кланят на маймуната,и също биваха тормозени.

Анонимен каза...

Проклети троянски маймуни....

Анонимен каза...

Комунистите са най-големите врагове не само на човечеството, но и на църквата ни и вярата ни ! Дона Комсомолката да направи пионерски дом от килийното училище !

Анонимен каза...

Т21 да снима пак знаците, които са олепени с нови лепенки този път на комунистическото изчадие с петолъчката.

Анонимен каза...

Т21 да снима пак знаците, които са олепени с нови лепенки този път на комунистическото изчадие с петолъчката.Или онази акция преди месец беше за да може сините пак да лоши а чеврените да си лепят на воля

Николай каза...

Църквата като институция от много години вече се държи като нагъл дебел реститут (даже неплащащ данъци, законно). Много от представителите й всъщност персонално олицетворяват именно този образ.

Анонимен каза...

Връщаме на Общината! Имаме ли поглед в бъдещето? Дали това ще бъде имот ,за който винаги ще се грижи Общината??? Дали някой ден, някой управник няма да го продаде (може и на мюфтийството) на някой частник??? Това ще покаже бъдещето. Гражданите на Карлово се вдигнаха....Подкрепи цяла България! А грешката беше на политиците....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |