Общината спечели още два проекта по „Лидер”, стават общо девет

* Предстои цялостна реконструкция на бившия Китайски ресторант и изграждане на туристическа пътека до Турлата * Общата стойност на деветте проекта е 1,2 млн. лв.
Който си го може, го може
Така ще изглежда след ремонта бившият китайски ресторант в центъра на Троян
А така изглежда бившият китайски ресторант сега
ДВА НОВИ проекта, които са взаимосвързани, касаят туристическата инфраструктура на Троян и в някаква степен се допълват, спечели Община Троян - чрез Местната инициативна група (МИГ) – Троян и Априлци. Финансирането ще е от Държавен фонд „Земеделие” (мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности”) по програма „Лидер”.

ПЪРВИЯТ проект е с наименование „Обновяване на туристическата инфраструктура на град Троян, чрез създаване на атракционни зони в Музея на занаятите и изграждане на туристическа пътека“ (за новата туристическа пътека, кръстена от нас „Тракийската пътека”, стана дума в материала „С дарения реставрират три икони на „троянския Захарий Зограф” – бел. Т21). И включва: три нови въртящи се витрини, разположени сред постоянната експозиция, в които ще се показват най-ценните и знакови артефакти от музейните колекции;  информационен пулт (киоск) на входа на Музея, който ще предоставя допълнителна информация за археологическите обекти и находки в района и много снимков материал; а „гвоздеят” на проекта е споменатата пътека.

„ТРАКИЙСКАТА пътека” ще тръгва от Музея и ще завършва на връх Турлата над Троян, където в древността е имало тракийско светилище; по пътеката ще бъдат оформени кътове за отмора и ще се поставят 37 указателни табели, 6 големи информационни табели на български и английски език, а на самия връх ще бъде изградена възстановка на тракийското светилище. Пътеката ще има два варианта – къс с дължина 3,5 км и дълъг, заобикалящ над старото троянско гробище, с дължина 4,5 км. Общата стойност е 28 489 лв. без ДДС.
   
ВТОРИЯТ проект, но не по важност, е далеч по-скъп – общата му стойност е 333 000 лв. без ДДС. По него ще бъде реконструирана и основно преустроена овехтялата и амортизирана сграда на бившия китайски ресторант в центъра на Троян. Какво се предвижда? Новия архитектурен облик на сградата ще бъде изцяло съобразен с околните емблематични за Троян сгради – Марковските къщи, Музея, Конака. Предвидените материали са в унисон с материалите, използвани в сградите на срещуположния бряг на реката и идеята е да се оформи общ комплекс „Върху реката” с характерния за балканджийската възрожденска къща стил.

ФУНКЦИОНАЛНАТА промяна е не по-малко амбициозна. На партерното ниво е предвидено да се организира мултифункционална сграда, чието основно предназначение е да се използва за културни и туристически презентации, организиране на изложби и други подобни събития. Втора зала ще се обособи (изгради) на второ ниво – тя ще е за срещи, конференции, дискусии, семинари и т.н. и ще разполага с 80 места; зала, от каквато Троян има голяма и отдавнашна необходимост.

ОБЩО 9 (ДЕВЕТ) са проектите на Община Троян, одобрени за финансиране от програма „Лидер“ чрез МИГ - Троян и Априлци, като общата им стойност е 1 204 000 лв. Два проекта са свързани с изграждането на кътове за отдих и игра на децата – единият (в селата Балканец и Дебнево) се изпълнява в момента, а реализацията на подобния проект за преоборудване на градинката до бившето кино в центъра на Троян ще започне  през м. септември, за да не се блокира през ваканцията това обичано от децата място; два проекта са свързани с туристическата инфраструктура (споменатият за туристическата пътека и атракционните зони в Музея на занаятите и друг за подмяна на пейките на централния площад); два проекта са за залесяване и възстановяване на горски потенциал (в с. Старо село и с. Калейца); един проект е за пътен ремонт - цялостна реконструкция на улица „Букова“; и двата проекта, свързани с обновяване и възраждане на стари сгради в централната градска част (споменатата реконструкция на бившия Китайски ресторант; и приключилата вече цялостна реконструкция на старата административна сграда на фирма „Балканска звезда” – очаквайте отделно повече информация за този проект).

Т21

29 коментара:

Анонимен каза...

Съсипахте хубавия ресторант капути такива!

Анонимен каза...

Защо на първата снимка пише "Туристически Информационен Център",а в статията никъде нищо не се споменава ?
Да разбираме ли,че сегашния такъв ще се премести в бъдещата нова сграда?
Нещо не ми се връзва и това с пътечката и възстановяването на тракийското светилище...

Анонимен каза...

За какви изложби става въпрос, нали изложби се правят в музея и галерията??? Това галерия ли ще е, музей ли или туристически център???Двете нямат нищо общо според мен. Или Вместо да се отделят пари за сегашните институции се създава нова със същата дейност???

Анонимен каза...

333 000 лева за ремонт това не е човешко, пари на вятъра...

Анонимен каза...

Хубаво,че сградата ще се ремонтира и ще има някакъв облик,част от някаква цялостна картинка.В този ред на мисли оправете терасите, под китайския,слизащи до реката.Сложете осветление,поддържайте зеленината,сложете пейки,че да може да стане макар и малко,но приятно място за разходка и отдих.

Анонимен каза...

5-ти, ти да не би да имаш магическа пръчица и като я размахаш, изведнъж всичко да стане както трябва.Защото толкова хубави неща се направиха последните една-две години, но сигурно нямаш очи да ги видиш, или не ти изнася да ги видиш.

Анонимен каза...

Ти малоумна ли си? Къде видя в написаното от мен упрек?
А и колко според теб биха стрували 5 лампи,5 пейки,и поддръжка на храстите ,при положение,че имаме и такава общинска фирма?

Анонимен каза...

Къпинчо тръгнахте да оправяте - нищо , язък за надейдите на хората , сега към Турлата и ресторанта , та вие едни треви не можете да окосите , взели сте това да правите..

Анонимен каза...

5-ти хубаво си го написал и не е скъпо, но необходимо за да изглежда по-облагородено,че така обрасло прилича на селска градинка - занемарена!!!

Анонимен каза...

Май ГЕРБ увеличиха парите за троловете.

Анонимен каза...

Гена, моля за информация по колко плащат. Аз мога да плюя по-качествено. Ще искам и премия обаче. И да вземат да обявят конкурс за тролове. Има по-добри от горните.

Анонимен каза...

Браво за Китайския. Трябваше да стане нещо подобно още преди години.

Анонимен каза...

Туристически информационен център? За какво служи? Като ще се инвестира такава голяма сума, кому ще донесе полза този център? И в какъв размер ще е тази полза?

Анонимен каза...

Не бе хора, ремонтират сградата, кдето се помещава клуба на БСП - да стане по хубаво, че да им е кеф да заседават.Сега е паднало.

Анонимен каза...

Хубаво е всичко това което се прави. Знам,че ще се направи. Но също така знам, че не всички пари ще бъдат използвани за тези проекти. Ще се отчете по документи, че са вложени по проектите. А парите ще бъдат усвоени от някои си господа да ги вложи в жилището си или да живни с тях. Нашите общинари се възползват от такива пари за съжаление. Ето защо градът ни прилича на село.

Анонимен каза...

Гена снимай новите червени лепенки по знаците и вземи отношение.Иначе чорбарчетата се чувстват безнаказани и ще олепят и новите табели

Анонимен каза...

Пътят към Ада е осеян с добри намерения... Всичко на книга е добре, но не забравяйте, че огромен процент от тези пари ще отидат в "джобовете" на Партията. Партията винаги е замазвала очите на хорицата с популизъм и е трупала на техен гръб.

Анонимен каза...

Снимка номер 1-Право в десятката!
Млада пенсионерка на фона на обновената сграда. Да живее бъдещето!

Анонимен каза...

За да няма недоволни, най-добре нищо да не се прави! Ма големи сте смешници. Айде да си стои така, както беше Крубская едно време, може би с малко повече боя...И да се върне Бай Нейчо и Стефан с джагите и флиперите.. и се връшам с 1983 г. Сега трябва да сте доволни, плювачите

Анонимен каза...

Ще си позволя да те поправя-Крупская а не Крубская.А като спомена тези двамата ...Въпросния Бай Нейчо,който след 89-та разправяше ,че бил репресиран, всъщност е бил един най-обикновен бандит.С една камионетка и още няколко джамбаза правили обири в околията.И за това е лежал в затвора.Разбира се,планът за управление не България от същите,които ни командваха преди 89-та и до ден днешен,не е допускал,че всичката измет зад решетките в един момент ще се възползва от суматохата,и ще пледира "репресиран" !

Анонимен каза...

Да,КруПская, Надежда май беше ... мерси ;)

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Анонимен каза...

В ръцете на комунистите (управлявляващи ни от 1944 до сега, без прекъсване) всичко ще бъде опорочено. А и то след 5-6 години в Троян ще останат само пенсионери и роми... И може би, Минко Донковски, за да гази с БМВ-то си някоя случайно останала млада майка...

Анонимен каза...

На гащника с БМВто тати ще му купи по-ново, по-мощно и по-скъпо БМВ, та неможе следващия път да оцелее и майката и детето.Какви са тия половинчати работи?! Живи ще ми остават?! А що се отнася до ремонта на бившия китайски ресторант, 14ти беше много прав! Прави се е цел да се подобри фасадата на клуба на БСП. Нещастниците виждат накъде отиват нещата и бързат да го направят докато все още са на власт. И сега ако някой ми каже че е просто случайност, да ми обясни и защо не се случи с пенсионерския клуб например или със старите къщи срещу джамията или с фасадата на "ВОЙВОДИТЕ".......... Аз знам! Защото там са клубовете на други партии. А комундрелите са свикнали още от 44та година всичко да е само шуробаджанащина. Няма нищо случайно при тях.
Още не мога да хвана защо и пътека до Турлата, но вероятно нещо изпускам. То ще се чуе и за там!

Анонимен каза...

не ме е интересувало никога колко пари се крадат (от където дошло там и отишло ) (нека си крадат) но не мога да приема "гвоздеят" ...та той е пълна гавра ....т.е. "ще бъде изградена възстановка на тракийското светилище" !!!!!!!!!!!!!!!!! няма ,няма и пак казвам НЯМА никаква информация какво представлява едно тракийско светилище !!! Понеже знам ,че тези които се занимават със този проект ще прочетат това което съм написал а то е ...."много ще започне да ви горчи под езика а кошмарите нощем ще ви преследват толкова дълго ,че чак ще се предадат на вашите внуци " ....това е свято място което си има пътека до там а и на картата е отбелязано и просто не го съсипвайте със вашата лакомия за някакви смешни пари !!! ТРОЯНЦИ гордейте се със Тракийското светилище на Турлата и не позволявайте то да бъде съсипано от смешен измислен общински проект !!!

Анонимен каза...

Как бе,малко тухли Итонг + гипсокартон,официално окрякване и ленто прерязване.Екипна снимка(благодарности) и отчитане на поредното велико "направено" от Д.М. За награда секретарката отива на почивка.

Анонимен каза...

Срамота! Как не ви досрамя да плюете по всичко и по всички. И да лъжете най-безсрамно. Видяхте един честен човек като кметицата и просто не можете да го понесете. Иска ви се да е като вас - крадлива, лъжкиня и бездейница. Ама не е. Гледа си работата, пчели си проектите - 9 от 9. А вие не можете да го понесете и плюете. Как не ви е срам!

Анонимен каза...

Кои са те? Какво е "пчели" ? Защо използваш приставка "си" ? Изобщо ти нормална ли си ?

Анонимен каза...

Баси змията отровна е 27!Пепелянка!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |