Троян – все по-артистичен

* След успеха на „Троян през 30-те“ се подготвя нов мащабен градски стенопис, ще е върху фасадата на блок в жк „Лъгът“ *„Мале – кай, - тез имат грънци да си построят къщи с тях, и кошари, и сичко“
Ново и красиво
Художниците Христо (на преден план) и Дамян, който е на вишката (малката снимка), вече работят здраво по новия стенопис, жк "Лъгът", 27 септември 2017 г.
Фрагмент от "Троян през 30-те"
СЛЕД УСПЕХА на стенописа „Троян през 30-те“ върху калкана на жилищна сграда в центъра на Троян, Общината възложи нова подобна поръчка, но този път в жк „Лъгът“. Миналогодишната арт изненада - възстановената по стара снимка гледка на троянска улица, с трогателната си комбинация от луксозен ретро автомобил и щъкащи край него кокошки, стана любима на троянци и гостите на града и бе и е фон за десетки селфи сесии. Идеята бе на Цветелина Калчева, главен експерт „Търговия и туризъм” в Общината, а изпълнението – на орешачанина Христо Христов и търновеца Дамян Бумбалов, възпитаници на факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет. Новата „квартална“ улична живопис ще се финансира по същия начин – от туристическата такса. От общинската администрация обещават, че ще бъде интересно, дори повече от миналогодишния „street art“ проект, и че отново ще бъде изобразена типична сцена от Троян преди години, срещана и в ежедневието днес.

ХРИСТО И ДАМЯН вече рисуват, въпреки лошото време, и с тяхно разрешение ще издадем тайната на новия (им) „троянски сюжет” – на преден план е рибар, който хвърля въдицата в Осъма в централната част на Троян, а срещу него са живописните стари троянски къщи, надвесени над реката. Разчетите са стенописът да е готов за около две седмици.

Новото керамично пано над реката
ДРУГА арт новост е паното с керамични съдове (керамичната арт инсталация), монтирано на стената на крайречната алея под Музея на занаятите. Десетките съдове са предоставени от троянски грънчари напълно безвъзмездно, а много от майсторите са се включили в декорирането на арт инсталацията. Която отлично се „връзва“ с големите керамични стомни и бърдуци на майстор Николай Йовков, поставени преди време на три възлови градски места, и заедно са чудесна украса на „керамичната столица на България“. А един развеселен наш читател ни обърна внимание, че за грънчарския облик на Троян може да се прочете и в нашумелия изключителен роман на Милен Русков „Възвишение“: „Минахме през чаршията, наредени, брате, един до друг грънчарски еснафи – да ся чудиш сичките тез грънци кой ги купува и защо; тез имат грънци да си цял град погребат с тях. Асенчо и той вика: „Мале – кай, - тез имат грънци да си построят къщи с тях, и кошари, и сичко“. „Луди хора – рекох. Туй на французки ся зове „мания“. „Как? Как?“. „Мания – рекох.“ „Туй кога имаш много грънци?“. Какво да му обяснявам. „Да – рекох. Точно тъй.“

Троянската шевица
ПЪРВОНАЧАЛНАТА идея била керамичното пано да се постави на стената срещу Информационно-културния център, но поради разбираем страх от вандалски посегателства било избрано мястото над реката (част от парапета на пешеходния мост). А срещу Инфоцентъра е изрисувана шевицата, която е част от бранда на Троян. Напомняме, че брандът (търговска марка, в случая на община Троян, която има за цел да ни прави разпознаваеми и популярни и която съдържа лого и слоган) беше изработен от фирмата на младите ни съграждани Петко Цочев и Димитър Добрев и беше подарен на Троян през 2014 г. По темата за винаги дебнещия вандализъм искаме да напомним, че преди няколко месеца Т21 сигнализира за обезглавената дървена птица в крайречната градинка при Дъскотина (до кръстовището на „Македония“ с „Ген. Карцов“). Междувременно майсторът на дървените пластики, ловешкият художник Сашо Иванов, почина. И вече няма кой да превръща в красиви фигури дънерите на отсечените след санитарна сеч дървета, а осакатената птица все така тъжно си стои до тротоара. В тоя ред на мисли считаме за един от успехите на симпатичния летен експеримент „150 причини да посетя Троян“ (с черната дъска, поставена на троянския площад) малкия брой изписани простотии. Жива и здрава засега е и поставената на площада къщичка за книги, а съдържанието й показва, че наистина върви обмен на четива.

***

ХУБАВО е, че новият стенопис ще е в квартал „Лъгът“, не в центъра. Защото сравнително лесно е да се поддържа една показна хубава централна част. А както ценителите, така и рушителите отрастват из целия град. Между впрочем, малките деца на Троян считат града си за хубав, чували сме го неведнъж с ушите си. И мислим, че са прави.

Т21

Още по темата:

8 коментара:

Анонимен каза...

И в дъжда,работата продължава....

http://www.img-share.eu/f/images/424/IMG_20170927_160736AQjy40t_sredna.jpg

Анонимен каза...

Много добра снимка.
Сгъвката на вишката добре е подпряла човека, на точното място ;)

Крис каза...

Която и да е уважаваща се медия първо следва да информира себе си, за да има правото да информира и обществото независимо дали темата за която пише е в графа изкуство и култура, или на политическа тематика. Паното с грънци е направено от един човек и с малко повече усилия сигурно бихте могли коректно да поправите статията.

Поздрави и успех,
Кристина

Троян 21 каза...

До Кристина, №3: Принципно сте абсолютно права! Сега конкретно за керамичното пано – ние (Т21) имахме информация, че е изработено от прочутия троянски керамик Румен Георгиев, за когото сме писали нееднократно, но официалната информация (прессъобщение) от Община Троян (която е инвеститор и най-добре знае кое как е) казва, че, цитираме: "Десетките съдове са предоставени от троянски грънчари напълно безвъзмездно, а много от майсторите са се включили в декорирането на арт инсталацията". Ако Вие знаете друго, можете да го споделите на страниците на Т21.

С уважение: Генадий Маринов, гл. ред. на Т21

Анонимен каза...

Благодаря за бързият отговор. Надявам се да не ме разбирате погрешно. Желанието ми е да има уважение и коректно да се цитира, когато става дума за лично творчество. Навярно, ако вие видите ваша статия поднесена с чуждо име бихте реагирали сходно. Проблема явно все пак идва от Общината. Автор на паното е Гюрсес Незир възпитаник на Троянската керамична школа, а Г-н Бумбалов е от град Ямбол, възпитаник на Търновския художествен факултет.
Успешен и ползотворен ден!


Поздрави,
Кристина

Анонимен каза...

Инвеститор?Генадий,срам имаш ли да пишеш, че харченето на нашите пари за кич е инвестиция?

Анонимен каза...

Разни хора, разни идеали, 6-ти!

Анонимен каза...

И всичко започна от Орешак!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |