Перспективи за Дневен център за деца и младежи с увреждания

* Ще кандидатстваме за финансиране по ОП „Региони в растеж“, теренът е осигурен, на следващата си сесия Общинският съвет трябва да каже „да“ * Разчетите са центърът да отвори врати през 2018 г.
Социално
На това място ще се изгради Дневният център за деца и младежи с увреждания в Троян
ТРОЯН тръгва към изграждането на Дневен център за деца и младежи с увреждания. Преди дни на среща с родители на деца, които биха ползвали тази услуга, кметът Донка Михайлова е представила идейния проект, подготвен от общинската администрация и са обсъдени възможностите, които стоят на дневен ред. А в края на миналата 2016 г. националната Междуведомствена работна група за управление на процеса по деинституализация на грижата за деца включи община Троян в Картата на услугите за подкрепа на общността в семейна среда, което отваря пътя за изграждане на Дневния център с финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ и по-нататъшно държавно финансиране на дейностите.

ПРИПОМНЯМЕ, че идеята за изграждане на Дневен център за деца и младежи с увреждания, която има над 10-годишна история, бе лансирана в края на миналия мандат (2015 г.) от тогавашния общински съветник от коалиция „Избор за Троян“, а сега председател на Общинския съвет Николай Тодоров - след серия срещи с родители на деца с увреждания. Тогава обаче местният парламент отхвърли предложението, стигна се и до известно противопоставяне на вносителите с експертите от общинската администрация, а от името на родителите адв. Кремена Добрева огласи подписка в подкрепа на центъра. Впоследствие позициите бяха уеднаквени и изграждането на троянски Дневен център за деца и младежи с увреждания залегна в управленската програма за новия мандат.

ОБЩИНА ТРОЯН ще внесе проекта си през м. април. Предвижда се в бъдещия център да се осигуряват дневни грижи за деца до 18 години и младежи до 35 години с увреждания , като услугата се развива съобразно потребностите. Планираният капацитет е 15 места. Избран е и подходящ терен общинска собственост – свободната площадка, намираща се непосредствено до ДГ „8 март“ и в близост до двете големи училища, СУ „Васил Левски“ и ПГМЕТ, което ще е плюс за социализацията на децата и младежите от центъра. Проектът предвижда Дневният център да разполага със специализирани помещения за различни видове терапии и занимания: зала за лечебна физкултура и рехабилитация/психомоторика, кабинет на логопед и психолог, зала за индивидуална работа, зала за групова работа и дневен престой, психосензорна зала; а дворът ще бъде оборудван с подходящи съоръжения за деца с увреждания.

НА СПОМЕНАТАТА среща с родителите г-жа Михайлова е представила вече готовото техническо задание за сградата. А те изразили пълното си одобрение и подкрепа. Проектът ще бъде внесе за обсъждане и гласуване в Общинския съвет през м. февруари. Като очакванията са през 2018 г. Дневният център за деца и младежи с увреждания в Троян да отвори врати.

Т21

Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Айде сега,Ники тъпото като взе да прикляка на кметицата,вече хвалиш не само нея,ами и него.Случайно не се ли замисляш,че родителите много добре помнят от къде им е дошло разбиране и как кметицата ги отряза?

Анонимен каза...

Най-после. Браво!

Анонимен каза...

1-и,ама Кметицата го направи,както обикновено.

Анонимен каза...

Нямам нищо против, ама?
Стрелбище с алея за ролери на мотополигона, една пушка не е гръмнала там, няма и да гръмне. То е достъпно само с рибарски гумени ботуши.
Център за нещо си в бившия китайски ресторант, дотук 1 (едно) събитие, зала за нещо си в бившата Балканска звезда (зад данъчното), център за нещо си в блок Капинчо?
В общината заплати взимат повече хора, отколкото при социализма с население 30000 човека.
Мондешки ще ви подари бившия стол на Елпром не за друго, а защото Банев се запъна на противоатомното скривалище под него и се отказа. Бутнете го и него с наши пари.
И тоя център ще е за 15 човека. Ами другия в блок Капинчо е на партера, има места за паркиране, има и градинка наблизо. Махнете кофите за боклук от тротоара, направете свястна алея, поддържайте градинката, сложете и огради откъм улицата и готово. А-а-а, да, от хотела горе текат фекални води, сигурно по еврогейска програма за наторяване с естествен тор.
Но пък сега ще се вдигнат родителите от детската градина и пак кофти.
Мислете дами и господа общински съветници, мислете. А вие уважаема госпожо Михайлова с вашите общински служители - стига сте усвоявали, направете нещо свястно и полезно. Има и други програми - купете почистваща техника на Комуналните, е там не се краде чак толкова, но ще е полезно за града.
Тоя път от мен много ПО-здрави :).
Деда Ви Спас!

Анонимен каза...

В последните 25 години в България са родени над 20 000 деца с аутизъм! Защо ли? Едно от първите неща след 1989 година, което трябваше да се направи беше, да се помисли за психиката и начина на живот на хората, а не да мислим само за собственото си благополучие господа правителства, общински и т.н.
Много стрес, безработица, ниски доходи, домашно насилие над жените/от безсилието и комплексите на мъжете/, лична и обществена безотговорност, неграмотност по отношение на създаването на поколение и много още неща!
Абе, "след дъжд качулка", и пак впрягаме каруцата пред коня-
Карай да върви!!!
Иначе, начинанието не е лошо! Помислете и за създаването на работни места за по-малко засегнатите деца със специални нужди, а и тия на които родителите до сега не са потърсили помощ от никой, борили се сами с проблемите си след сблъсък с държавното бездушие!

Анонимен каза...

Михайлова и тук ще успее. Не разбирам защо тези, които не се справят ги е яд.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |