Шест атаки в един ден на ало измамниците

* Схемата една и съща - представят се за полицаи и заблуждават гражданите, че извършват акция срещу... телефонните измамници
 * 69-годишна от Троян олекна с 3000 лв., друга троянка
 се отърва по-леко
Крими
САМО за един ден – 23 ноември, в Областната дирекция на МВР са постъпили шест сигнала от тел. 112 за опити за телефонни измами в Ловеч и Троян.

ТАКТИКАТА е една и съща. Непознат се обажда по телефона, представя се за служител на МВР и съобщава, че в момента тече секретна полицейска операция срещу телефонни измамници. Обяснява на лековерния гражданин, че при предварителните действия е открит списък с телефонни номера на набелязани жертви и сред тях е и неговия номер. Мнимият полицай търси съдействие за провежданата в момента акция и нарежда на вече захапалия въдицата, че ако измамниците му се обадят, той трябва да изпълни исканията им – т. е. да приготви и предаде определена парична сума и/или ценности. Това е важно за разследването, всичко се наблюдава и контролира от полицията, а след приключване на акцията парите и/или ценностите ще бъдат върнати на собственика. Гражданинът изпълнява „полицейската“ заръка и едва тогава лампичката му светва и разбира, че е бил обран.
 
ПО ТАЗИ схема били прилъгани две троянки – на 69 години и на 60 години; на първата отмъкнали 3000 лв., а втората олекнала със 100 лв. Двете дами получили обаждане от мъж, представил се за полицейски комисар, който ръководи операция в Троян срещу банда крадци. Той ги помолил да му продиктуват номерата на мобилните си телефони и им наредил да съберат всички налични пари в дома си и, в единия случай, да изхвърлят плика през балкона, а в другия - да го оставят пред входа на къщата. Няколко часа по-късно потърпевшите разбрали какво се е случило и подали сигнал в полицията, но както се казва – след дъжд качулка.

ПРОДЪЛЖАВАТ да се използват и други познати схеми на ало измамниците: искат се пари за освобождаване от наказателна отговорност на близък роднина, извършил тежко ПТП; пострадал близък спешно се нуждае от скъпоструващо лечение; трябва да си освободи ценна колетна пратка от близък от чужбина; и т. н. 

ОТ РУ НА МВР – ТРОЯН напомнят:
     • При обаждане от човек, който се представя за ваш близък или за полицай, прокурор, следовател и т. н., трябва да запазите самообладание;
     • Потърсете близките си, споделете с приятели, позвънете незабавно на тел. 112;
     • Не правете плащания под какъвто и да било предлог след поискани суми в телефонен разговор;
     • Не се доверявайте на непознати лица, не предоставяйте лични данни по телефона;
     • Не давайте пари на непознати!

Т21

8 коментара:

Анонимен каза...

Елпром Троян 1 ? Генадий ?

Анонимен каза...

То хубаво го пишете това тук, ама колко
60+ годишни влизат и четат тук?

Анонимен каза...

Докато имам глупаци, ще има и измамници!...

Анонимен каза...

има

Анонимен каза...

Ей големи пенсии вземам тези баба. На която и да звъниш и ти мята няколко бона пред терасата.

Анонимен каза...

Има ли ги, дали ги!Жалко за отделените от залъка си парици!
ЕДНА ДАМА,ВИСША ПОЛИЦАЙК, РАЗБИРАЩА И ОТГОВАРЯЩА В ПОЛИЦЕЙСКОТО МИНИСТЕРСТВО ЗАЯВИ ПРЕД БНТ:НИЩО НЕ МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ, ОТВАРЯЙТЕ СИ ОЧИТЕ И УШИТЕ!НЕ МОЖЕМ ДА ГИ ХВАНЕМ!!!

Анонимен каза...

Могат да ги хванат, но ги мързи.
С много неща е така - незаконните гонки, пияните шофьори, водачи без книжки по селата, дребни престъпници, дилъри на наркотици и куп други.
Просто ги мързи да гледат.

бай Иван каза...

Не ги мързи ами някой от високо ги покровителства тези нарушители.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |