Шест атаки в един ден на ало измамниците

* Схемата една и съща - представят се за полицаи и заблуждават гражданите, че извършват акция срещу... телефонните измамници
 * 69-годишна от Троян олекна с 3000 лв., друга троянка
 се отърва по-леко
Крими
САМО за един ден – 23 ноември, в Областната дирекция на МВР са постъпили шест сигнала от тел. 112 за опити за телефонни измами в Ловеч и Троян.

ТАКТИКАТА е една и съща. Непознат се обажда по телефона, представя се за служител на МВР и съобщава, че в момента тече секретна полицейска операция срещу телефонни измамници. Обяснява на лековерния гражданин, че при предварителните действия е открит списък с телефонни номера на набелязани жертви и сред тях е и неговия номер. Мнимият полицай търси съдействие за провежданата в момента акция и нарежда на вече захапалия въдицата, че ако измамниците му се обадят, той трябва да изпълни исканията им – т. е. да приготви и предаде определена парична сума и/или ценности. Това е важно за разследването, всичко се наблюдава и контролира от полицията, а след приключване на акцията парите и/или ценностите ще бъдат върнати на собственика. Гражданинът изпълнява „полицейската“ заръка и едва тогава лампичката му светва и разбира, че е бил обран.
 
ПО ТАЗИ схема били прилъгани две троянки – на 69 години и на 60 години; на първата отмъкнали 3000 лв., а втората олекнала със 100 лв. Двете дами получили обаждане от мъж, представил се за полицейски комисар, който ръководи операция в Троян срещу банда крадци. Той ги помолил да му продиктуват номерата на мобилните си телефони и им наредил да съберат всички налични пари в дома си и, в единия случай, да изхвърлят плика през балкона, а в другия - да го оставят пред входа на къщата. Няколко часа по-късно потърпевшите разбрали какво се е случило и подали сигнал в полицията, но както се казва – след дъжд качулка.

ПРОДЪЛЖАВАТ да се използват и други познати схеми на ало измамниците: искат се пари за освобождаване от наказателна отговорност на близък роднина, извършил тежко ПТП; пострадал близък спешно се нуждае от скъпоструващо лечение; трябва да си освободи ценна колетна пратка от близък от чужбина; и т. н. 

ОТ РУ НА МВР – ТРОЯН напомнят:
     • При обаждане от човек, който се представя за ваш близък или за полицай, прокурор, следовател и т. н., трябва да запазите самообладание;
     • Потърсете близките си, споделете с приятели, позвънете незабавно на тел. 112;
     • Не правете плащания под какъвто и да било предлог след поискани суми в телефонен разговор;
     • Не се доверявайте на непознати лица, не предоставяйте лични данни по телефона;
     • Не давайте пари на непознати!

Т21

8 коментара:

Анонимен каза...

Елпром Троян 1 ? Генадий ?

Анонимен каза...

То хубаво го пишете това тук, ама колко
60+ годишни влизат и четат тук?

Анонимен каза...

Докато имам глупаци, ще има и измамници!...

Анонимен каза...

има

Анонимен каза...

Ей големи пенсии вземам тези баба. На която и да звъниш и ти мята няколко бона пред терасата.

Анонимен каза...

Има ли ги, дали ги!Жалко за отделените от залъка си парици!
ЕДНА ДАМА,ВИСША ПОЛИЦАЙК, РАЗБИРАЩА И ОТГОВАРЯЩА В ПОЛИЦЕЙСКОТО МИНИСТЕРСТВО ЗАЯВИ ПРЕД БНТ:НИЩО НЕ МОЖЕМ ДА НАПРАВИМ, ОТВАРЯЙТЕ СИ ОЧИТЕ И УШИТЕ!НЕ МОЖЕМ ДА ГИ ХВАНЕМ!!!

Анонимен каза...

Могат да ги хванат, но ги мързи.
С много неща е така - незаконните гонки, пияните шофьори, водачи без книжки по селата, дребни престъпници, дилъри на наркотици и куп други.
Просто ги мързи да гледат.

бай Иван каза...

Не ги мързи ами някой от високо ги покровителства тези нарушители.

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |