Есенният салон на троянските художници

* Ще бъдат показани най-новите творби на местните майстори на четката и наред с това - 19 стари графични рисунки на художника краевед Петър Хаджиев; ще има и джаз концерт, Вяра Пантелеева и Мишо Шишков – 12 октомври, 18:00 ч.
Галерия „Серяковата къща“
Петър Хаджиев
ПО ТРАДИЦИЯ в навечерието на Петковден - празника на град Троян, галерия „Серякова къща” ще представи своя Есенен салон. И тази година в него ще могат да се видят най-новите творби на троянските художници, но и 19 графични рисунки на художника краевед Петър Хаджиев (1905-1990). Рисунките, наречени „Истории за къщи, хора и събития”, са правени през 40-50-те години на 20. век вероятно по спомени и описания на възрастни троянци; те бяха рамкирани и върнати към нов живот от Музея на занаятите и се превърнаха в една самостоятелна стилна мобилна изложба с голямо познавателно значение за историята на град Троян, тъй като изобразените обекти (сгради) са изгорели в опустошителния за Троян пожар през август  1877 г.

ТВОРБИТЕ на Петър Хаджиев са документирали съществуването на емблематични за Троян места – обществени сгради (Конакът, построен през 1868 г., училището в метоха, старото училище в църковния двор), частни домове, в който са се случили важни за града събития (кръчмата на дядо Аким Дренски, в която е играл ръченица Васил Левски, ханът на Иван Казанджиев, големият хан на Васил Спасов, в който е основан Троянският революционен комитет), важни исторически събития (землянките на руска авангардна част пред конака на площада, кираджии биволари от Троянско в помощ на руските войски преодоляват стръмнината Деримагаре на Троянския проход – 5-8 януари 1878 г., троянски кираджии с биволи изкарват оръдията на руските войски). Запазени са оригиналните заглавия на рисунките, а историческите сведения, разказани под тях, са редактирани.

ОТКРИВАНЕТО на изложбата ще се състои на 12 октомври от 18:00 ч. и по създала се от няколко години традиция ще е съпътствано от джазконцерт. Специални гости на събитието ще бъдат музикантите Вяра Пантелеева (вокал) и Мишо Шишков (пиано) - двамата са познати от предаването за култура „Нощни птици” по БНТ.

ПРЕЗ 2016-ТА се навършват 25 години от създаването на галерия „Серякова къща”, която вече е един от обектите на Музея на занаятите. Изложбата и концертът се финансират от Община Троян.

Галерия „Серяковата къща“

Още по темата:

1 Коментара:

Анонимен каза...

Всичко що е свързано с музея и определени лица подвизаващи се като органицатори на събитието: БЕЗ МЕН! Лека вечер!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |