„Елате ни на гости“ в Музея на Петковден

* Изложбата представя различни аспекти на модернизацията на град Троян от началото до средата на 20. век – архитектура, забавления, вещи от бита, гости * Да послушаме джаз с бандата „Черният котарак“ в заведението „Кантонъ” на Цочо Шейтанов

ИЗЛОЖБАТА „Елате ни на гости” – троянските модерни времена, представя различни аспекти на модернизацията на град Троя от началото до средата на  20. век. Тя се осъществява в партньорство с Националния политехнически музей в София, с включване на движими културни ценности от неговата мобилната изложба „Техниката у дома през първата половина на 20. век“.

ОСВЕН обичайната за балканджийския дом  посуда ще могат да се видят и нововъведения, които са спестявали време и труд в ежедневието. Някои пък са истински лукс. Троянската пестеливост е пословична, но когато трябвало да си „в крак с модата”, пари изглежда са се харчили. В изложбата ще има: модерният за времето си грамофон „Одеон”, отоплителна газена лампа от Белгия, самобръсначка „Бисмарк” и тостер „Хага”, маши за коса, мелничка за орехи „Hilde dupleh”, ръчна маслобиячка от 1940 г., прахосмукачка „Vampir”, произведена от AEG, самовар, сервизи за чай, ютии и какви ли още не модни предмети на бита, които са присъствали в тогавашното градско жилище. Чаени лъжички, внос от САЩ, чаша от Виена и шевна машина „Hower” (1873 г.), използвана от троянски майстор-кожухар, също са част от експозицията.

НАРЕД с техническите улеснения в бита на местните хора изложбата ще представи и новите места за публично общуване в града ни от началото на миналия век. Рекламните обяви от 30-те години показват, че това са: кафене „Ялдъза”, сладкарница „Роза”, сладкарница-кафене „Централ” и бозаджийница „Дебър”, заведението „Кантонъ” на Цочо Шейтанов, в което събота, неделя и четвъртък може да се потанцува в градината с дансинг, и да се послуша джаз в изпълнение на бандата „Черния котарак”.

НЕ СА ПОДМИНАТИ и архитектурните украшения на града ни - сградата на Българската Земеделска банка. Тя построена за една година 1930-1931 г. , на два етажа, а отвън била украсена със скъпо струващ часовник, изработен от швейцарската фирма „Longines”. Сградата на Троянската Популярна банка, построена през периода 1935-1937 г. - четири етажа, замислена като банков, туристически и културен комплекс. Къщата на братя Тотеви, чийто план е дело на италиански архитект. От построяването си през 1922 г. до днес фасадата й винаги е била в жълт цвят. Къщата на Никола и Йозефина Цонковски също впечатлявала с удобствата си. Строежът й започва през 1941 г. и завършва 1943 г. Проектирана е от ловешкия архитект Борис Иванчев и в градината й имало басейн, бетонов геран, ограда, мазе, таван, баня и тоалетна. Особено впечатляващи били петте камини изработени по поръчка от кафяви лъскави тухли „кахли”.

И РАДОСТНИТЕ, и скръбните моменти градското семейството споделя с общността. Благодари се за всичко - за изразеното съчувствие по повод кончината на близък човек, или когато някои добре е изпълнил служебните си задължения. Новите хора, които започват да посещават Троян са сред най-забележителните фигури на културния живот – бащата на българското кино и филмопроизводство Васил Гендов, големите писатели Николай Райнов, Николай Лилиев Ангел Каралийчев, музикантът с европейска слава Саша Попов. Модернизиращият се облик на града изглежда не повлиял  негативно на обществените отношения, които за добро или за лошо все още не били чужди на патриархална чувствителност.

НЕЩО ЛЮБОПИТНО – в златарското ателие на братя Тотеви, освен практикуване на занаята се продавало и осем вида брашно. То било в разфасовка по 5 килограма в торбички от хасе, която били предпочитана от троянските домакини за приготвяне на козунаци. Това брашно се раздавало на вересия на – комшии, познати, роднини, всеки плащал, когато имал пари.

МОДЕРНИТЕ забавления на троянци и техните гости били неделни разходки един увеселителен омнибус до Смесите и обратно за 40 лева на лице. Услугата предоставяна от Автомобилно предприятие „Съединение”  е само през лятото и само в неделя. Друго главното развлечение на троянци са читалищните и оперетни представления.  Обикновено те се правят през зимата. Целият град живеел с трепетите по подготовката на представлението – кой ще играе главните роли, кой второстепенните, кое ще е представлението. Всички се чувстват съпричастни към подготовката.

ЗА ДА УСЕТИМ заедно духът на троянските модерни времена - „Елате ни на гости”, на 14 октомври, Петковден, в 13:00 ч. в централната сграда на Музея на занаятите.

Музей на занаятите - Троян

1 Коментара:

Анонимен каза...

До кога ще бъде експонирана изложбата?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |