„Вечната жена” на Елена Понева в троянската галерия

* Авторката: „Троян е „рожденият“ ми град като творец и  учител. Благодарна съм му”
Предстоящо
Елена Понева
НА 15 СЕПТЕМВРИ в галерия „Серякова къща” в Троян (етаж 1) се открива изложбата живопис „Вечната жена” на художничката Елена Понева. Авторката е родена в Чирпан, завършила е художествено училище и Националната художествена академия в София, специалност керамика. Започва творческия си път като преподавател в Художествената гимназия в Троян. В този период има редица участия в общи изложби на Ателието на младия художник в София и изложби в Кюстендил и Велико Търново, занимава се основно с керамика и скулптура. Следват редовни участия в различни изложби в страната и цялостно представяне в разделите керамика и дизайн, печели немалко отличия. Има и серия изяви в чужбина - в международни изложби по приложни изкуства във Фаенца (Италия), Валорис (Франция), Валенсия (Испания) и Вашингтон (САЩ). 

ВТОРИЯТ период от творческата дейност на художничката се пренася в родния Чирпан. В СОУ „П. К. Яворов” като редовен преподавател по изобразително изкуство сформира художествена паралелка след 7. клас. Упорито работи по подготовката на участия на своите ученици в изложби, пленери и конкурси в Чирпан, Стара Загора, София, Бургас, Пловдив и Битоля (Македония). През 2007 г. е подредена изложба на нейните ученици в Парламента. Елена Понева има и три самостоятелни изложби керамика и живопис и десетки участия в общи изложби в Чирпан и региона. Носител е на наградите „Константин Величков” за учител на годината в област Стара Загора и голямата награда „Неофит Рилски” на МОН.

ЗА НАШИЯ град художничката казва: „Троян е „рожденият“ ми град като творец и  учител. Благодарна съм му, както и на всички близки познати колеги, които са ме подкрепяли и насърчавали по пътя на изкуството. В Троян се научих на акуратност, съвършенство на ваене на керамичния модул, които се постигат с къртовски труд и тежко физическо натоварване. В Троян открих монументалната керамика като мое призвание. С колегата Енчо Ганковски бяхме чудесен тандем по проектиране, изработка и монтаж на монументални пана в региона и страната. Затова с изложбата си се завръщам отново тук”. „Вечната жена” на Елена Понева ще открие художникът Владимир Киров, бивш колега на авторката в троянската Художествена гимназия.

Галерия „Серяковата къща”

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |