Великденски панаир на занаятите в Орешак (11-12 април)

 * Панаирът се провежда от 17 години, но традицията датира от повече от две хилядолетия, организатор и домакин -
 Националното изложение
По Великден
В НАВЕЧЕРИЕТО на един от най-големите християнски празници - Възкресение Христово, Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) и Община Троян организират на 11 и 12 април 2015 г. (събота и неделя) Великденски панаир на занаятите. Великденският панаир се провежда от 17 години, но всъщност тази традиция датира от повече от две хилядолетия.

Иван Чакъров
ДНИТЕ на страстната седмица са много специални – те ни дават възможност да се върнем назад във времето и да съпреживеем последните събития от земния живот на Христос. Когато само за няколко дни Той ни показа, че всичко в този свят е преходно – разкривайки ни колко е малка границата от осанна до разпни го. Чрез своята кръстна смърт и възкресението Христос, откривайки Божествената си същност, ни дава пример, който да следваме - на смирение (граничещо със саможертва), на толерантност (да обичаме дори и онези, които ни предават) и не на последно място на силата да прощаваме (на онези, които ни нараняват). 

НЯКОЛКО дни гостите на община Троян и с. Орешак ще могат да усетят непосредствено богатата духовна и културна традиция на района. Посещавайки Националното изложение на занаятите, всеки ще може да се докосне до един феномен – народните художествени занаяти, творенията на прочутите троянски майстори, които са наше живо културно наследство, наше богатство и истинско съкровище. 

НА 11 АПРИЛ (събота) от 11:30 ч. в зала №1 на Националното изложение ще представим на своите гости  новата експозиция - общата изложба по керамика, носеща името „Магията на глината”. Нарекохме я така, защото керамиката е една от магнетичните сили на района и се е превърнала в емблема на Троянския край. Троянската керамика е колоритна и жива, тя създава настроение още от пръв поглед, но за да бъде радостта ни пълна, показваме и някои ярки представители на другите керамични школи. В изложбата участват 12 автори от цялата страна, представени с 643 свои произведения. Представители на  Троянската школа наред с доайените Николай Йовков, Марияна Личева, Румен Георгиев, Таня Димитрова и Дочо Тодоров са и техните по-млади, но много талантливи колеги Ралица Йовкова, Веселин Стоянов, Надежда Христова и Магдалена Събчева. Търновската керамика е представена от Татяна Върбанова, а габровската - от Виолета Керемидчиева. Специален гост на „Магията на глината” е художникът керамик Светлозар Пармаков, който ще представи новата си колекция от рисуван порцелан. Експозицията впечатлява с разширяване на диалога между традиция и модерно изкуство.

НА ВЕЛИКДЕН (неделя, 12 април) в 12:00 ч. за трета поредна година троянския Хлебозавод („Хлебопроизводство и сладкарство” ЕООД – Троян), в чест на славното Христово Възкресение ще почерпи гостите на Националното изложение с най-вкусния великденски козунак. Освен всичко това посетителите ще могат да се включат в демонстрациите в парка – на различни техники за изписване на великденски яйца, в ателиетата по грънчарство, тъкачество и дърворезба, както и да се насладят на подготвената разнообразна музикална програма.

Иван Чакъров,
управител на НИХЗИ - Орешак

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |