Чистят прохода, за Великден ще е отворен?

* На Велики четвъртък на Беклемето – заплитане и разплитане на нашенския Параграф 22 * Инж. Лазаров разпореди снегопочистването, ангажира се и с финансирането * Кметът Михайлова: „След продължителен, труден и доста емоционален разговор”
 
Тема с продължение
НАШЕНСКИЯТ Параграф 22 с блокирания преди Великден Троянски проход (Беклемето) – заради падналия във вторник, 7 април, сняг и заради техническите и други неуредици в Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) - се задълбочи. Вчера, 9 април, Велики четвъртък, около обед (11:30 ч.) отново говорих с представители на хотелиерите и рестораньорите от туристическия комплекс Беклемето – очаквахме да има някакво развитие след множеството техни сигнали до разните инстанции и след вчерашната ни публикация (виж „По Великден: Затвориха Беклемето заради вчерашния сняг?!”). „Нищо подобно, отвсякъде увъртания и шикалкавене. Разбираме да бяха големи снегове, да беше зима, пък то овошките навън цъфнали и сняг валя само няколко часа и затвориха прохода, на някакви си 1500 м. Това го няма никъде, в Швейцария проходи по на 3000 м са отворени целогодишно!”, бе коментарът на потърпевшите. Този път те изразиха и съмнения, че може би се крои някаква далавера с парите за снегопочистването…

СЪЩИЯ ДЕН следобед (около 15:00 ч.) се опитах да се свържа с централата на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ), чиито подразделения в Ловеч и Карлово трябваше да свършат работата. И отново Параграф 22 – поне за половин час положението с официалния сайт на агенцията (www.api.bg) бе като с Троянския проход, блокиран. После сайтът се отпуши и се обадих на обявения в него горещ телефон 0700 130 20.

ПОПИТАХ каква е ситуацията с Троянския проход; от отсрещната страна мъжки глас ми обясни, че проходът е затворен и движението ще бъде възстановено след Великденските празници. На уточняващия ми въпрос - кога точно след празниците, последва леко раздразненото: „Не мога да ви кажа”. Продължих да питам – къде е причината проходът да бъде затворен. Отговорът: „Снегонавявания, паднали дървета, не е чистено от зимата” (защо не е чистено от зимата, не стана ясно – бел. Г. М.). Попитах още дали не се чисти, защото има проблеми с техниката (ротора) на АПИ – Карлово, които отговарят за южната част на прохода. Този път отговорът бе още по-раздразнен: „Ако имате информация от медиите, си е ваша работа”. Един вид – гледайте си работата. Помислих си – ще си я гледаме, но май други не си я гледат?!

инж. Лазар Лазаров
НО ЧАС ПО-КЪСНО (около 16:00 ч.) се разбра, че Параграфът е започнал да се разплита, снегопочистването е започнало и работата май ще стане. Т. е. по Великден Троянският проход ще е отворен. В писмо по електронната поща от Община Троян ни информираха, че „след проведен разговор на кмета на Троян  Донка Михайлова с председателя на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров е постигнато съгласие за осигуряване на проходимост на Троянския проход”. И че още по време на разговора с троянския градоначалник инж. Лазаров е разпоредил на АПИ – Ловеч „незабавно да започне почистването на прохода и в южната му част” в случай, че от Пловдив и Карлово не могат да решат проблема. Дадено било и обещанието, че „за целта АПИ се ангажира да осигури необходимите средства”. Веднага се обадих на Беклемето и оттам потвърдиха, че техниката и екипите на АПИ – Ловеч са започнали работа; и изразиха оптимизъм, макар и умерен.

РАЗЯСНЕНИЯ за „разплитането” даде в страницата си във фейсбук и г-жа Михайлова, цитирам я дословно: „След продължителен, труден и доста емоционален разговор, който имах този следобед с председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров, той разпореди на Областно пътно управление - Ловеч незабавно да започне почистването на Троянския проход и осигуряване на проходимостта му. Благодаря на г-н Лазаров за резултата от този разговор”. Иначе казано – без натиск (тук освен кметския такъв, визирам и този на хотелиерите и ресторантьорите от Беклемето, пък и медийния – бел. Г.М.) работата нямаше да стане.

Генадий Маринов

Още по темата:

11 коментара:

Анонимен каза...

Друго си беше, когато твойте хора от ДПС и БСП бяха на власт. Какви хубави работи ставаха тогава!

Анонимен каза...

А я ми обяснете защо доста преди пресичането на пистата и пътя се правят изкуствени бабуни (препятствия) на пътя от
служителите на Дочков?
Според мен е, за да не могат колите да стигнат до въпросната пресечна точка и да видят огромната измама.
И защо след като почти насякъде като започне да се разтапя снега, остава тази огромна ЛЕДЕНА буца натрупана през пътя, която денем се разкиши леко и през нощта стана на леден блок??????
Как може Кърнаре да си чистят до горе, а нашите все намират оправдание?
Лично аз при пътуване есента видях как "наш`та част" беше
покрита със слой сняг около 3-4см, а южната вече беше наръсена с пясък и луга. Вечерта на прибиране по южната част нямаше и помен от сняг, а от нашата страна си беше все същото - ТРАГЕДИЯ

Анонимен каза...

Браво №2, постваш еднакви коментари навсякъде. А според мен пък г-н Дочков ще финансира проекта за осъществяването на тунел, че да може да сте щастливи всички!

Анонимен каза...

Понеже излезе по-нова тема и старата умря.
Дочков и стотинка няма да даде. Той само използва
и прибира. Той дава само на съответни хора, за да не го пипат.

Анонимен каза...

Каква огромна измама бе 2-ри ? Тая пряспа се прави за да се спрат разни ентусиасти, които тръгват нагоре и карат докъдето могат,а после слизат и молят да ги извадиш с ратрака, щото са закъсали в дълбокия сняг. Та те затова се прави... Достатъчно хора минават, и скиори, и туристи тръгнали зимата по хижите, за да се скрие нещо. Хайде върви се разходи сега нагоре и виж дали случайно няма доста по-големи преспи по пътя и ще ти стане напълно ясно защо не се чисти прохода зимата...

Анонимен каза...

Миналата година пътя беше отворен в началото на Февруари, пистата си работеше до средата на Март - Факт!
По-миналта година ако не се лъжа прохода беше затворен много малко дни - пистата си работеше - Факт!
Разберете го най-накрая - пистата си работи и не пречи на движението на пътя. Това което пречи е лошото време и силното навяване на места. Има ли случай при паднал първи, втори, трети, 5-ти сняг да няма закъсали коли и автобуси ?

Анонимен каза...

Заграби Беклемето и го превърна в бащиния.Съсипа гордостта на планинския ни туризъм.Плаща толкова години на различните кметове,и никой не го закача.

Анонимен каза...

5-ти какво по-добро от това?
Нали само чакате някой тъунгер (с каквито е пълно в Троян) да се направи на шифьор да опре до Вас.
После брой 300лв и го вадите. Няма касов апарат, няма бележка, няма спомен.
Чисти парички за сивата икономика.
После изгорената нафта от ратрака е разход за фирмата и готово.
Пълна печалба от всяка една гледна точка.
7-ми също е много прав, но е факт че така се кара и ще
продължава да е така.
Все пак сме в бг и най-вече в троян (с малка буква).
И пътя нагоре е зле и в "града" е ужасно зле.
Явно и автосервизите си плащат, за да са така пътищата ни :)

Анонимен каза...

ОТ къде на къде тоя ще си позволява да ограничава движението на автомобилите по общинският или републикански път?!?!?!?!?!
Кой е той, че да го прави?!?!

Анонимен каза...

Зaщо никой не нaписa проходим ли е проходa? Хейтъри!
Проходът е отворен от вчерa. Зa съжaление пътя е осеaн нa достa местa с пaднaли скaли, чиято поддръжкa и контролирaно почиствaне според мен е крaйно нaложително! Никъде нямa пред
дпaзни мрежи, a опaсност имa. Все пaк проходa е отворен. Блaгодaря !

Анонимен каза...

Абе олигофрени...вие май не разбрахте че влека е спрян и е с демонтирани влечки още на 23 март....С какво ви пречи на развитието,чистенето на снега и преминаването през прохода...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |