Беклемето хлопна кепенците

* АПИ: „Проходът Троян – Кърнаре е затворен за движение
 за целия зимен период” 
Хубава работа, ама българска

„ПРОХОДЪТ ТРОЯН - КЪРНАРЕ (по-известен като Троянският проход или Беклемето – бел. Т21) е затворен за движение за целия зимен период”. Съобщението се появи на 14 декември в официалния сайт на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) - държавната институция, която отговаря за пътищата от републиканската пътна мрежа и има правомощията да въвежда подобни ограничения. С други думи – този път няма шикалкавене, временно затваряне, после отваряне, затваряне само за тежкотоварни автомобили и т.н. глезотии. 

КЕПЕНЦИТЕ бяха хлопнати безалтернативно и ясно се каза, че ако си от Троян (Ловеч, Плевен) и искаш да отидеш до Пловдив или обратното, ще трябва да врътнеш горница някакви си 100-200 км; а на АПИ и разните отговорни фактори изобщо не им пука от всичко това. И не говорим да се строят навеси срещу снегонавяванията и да се осигури адекватна техника за чистене на прохода, както го правят по белия свят, защото и да говорим, все същото, нищо. Думата ни е за друго – ако изневиделица вземе та грейне и се появи някакво закъсняло „циганско лято”, случвали са се и такива неща, пак ли от Троян за Пловдив за по-направо ще минаваме през… София/Шипка?! Или друго – и два пръста да е снегът, никой няма да се „пъне” да го чисти, защото проходът тъй и тъй си е затворен?!

Т21

Още по темата:

41 коментара:

Анонимен каза...

Строителството на скивлека на Беклемето през шосето е съгласувано с АПИ....Ето така се прави туризъм,без пътища!

Анонимен каза...

Явно на някой му е по-изгодно да пуска ала-бала изречения за някакъв си тунел,отколкото да се подгони държавата за целогодишна поддръжка на прохода. Но пък и на някои местни олигарси ,това им е в угода,както споменава горния коментиращ!

Иванко каза...

Когато направят тунела ми се обадете да си отбележа - ако съм жив!

Анонимен каза...

Ей затова сме на този хал,и НИКОГА няма да се оправим....българска(троянска)работа...!!!

Анонимен каза...

Това е дискриминация! Отнет ни е достъп до южна България! И така всяка година!

Анонимен каза...

Това е порочната практика всяка година! Удобно и изгодно, дори доходно за някои влиятелни троянци. Хората какви пътища чистят в Алпите, но тук въпросът е, не трябва да се поддържа този проход. Всички троянци знаем добре това!

Анонимен каза...

Горе няма достатъчно сняг, няма и вода за снежните оръдия, тоя път не е "олигарха".

Анонимен каза...

Нещо искаше да кажеш 7- ми?

Анонимен каза...

Вторият въпрос, който АТАКА Троян зададе в сегашното НС чрез своя депутат /тогава/ беше именно за отварянето и поддържането на Троянският проход през зимния период. /първият въпрос беше за Елма и Машстрой/.
Тогавашният министър на рег.развитие и днешен Президент г-н Плевнелиев от трибуната на НС ни отговори, чрез двете становища на пътните агенции в Ловеч и Пловдив, а именно - през зимата на Беклемето има много сняг, много вятър и е много студено, в следствие на което не може да се поддържа през зимата?! Така е, през зимата няма нито минзухари, нито светулки, нито калинки. Особенно "калинки", които и зиме и лете са в министерствата на днешното правителство, както и в различните нива от управлението на днешната българска държава.
Опитите на Атака Троян за отваряне на Беклемето през зимния период продължиха на всякакви нива с хора и организации, но навсякъде пълно бездушие и незаинтересованост. Дано поне го вкарат в транспортния план по програма 20-20, ако изобщо има такъв за следващия планов период по европроектите и ако изобщо някой се сети.
ИП

Анонимен каза...

Прохода трябва да е затворен иначе няма възможност да работи влека и оттам се съсипва бизнеса.

бай Бочо каза...

Абе кво сте заскимтели за отваряне на прохода, купувайте си въртолети и тва е решението..па и що ви е да ходите в южна България да се ядосвате колко са по добре от замрялата като шугава овца северна България в частност Ловешко и Троянско..:(

Анонимен каза...

Сутринта улиците в ТРОЯН, повтарям В ТРОЯН не бяха изчистени както трябва и основните.Какво остава за по-малките и за селските пътища вие коментирате Беклемето.Научна фантастика е да се говори, че въобще имаме ресурса и инфраструктурата подлежи на подобна поддръжка.Това ще го потвърди всеки, който някога се е качвал горе "зимъс" както и хората който редовно минават по работа през прохода.

Анонимен каза...

Първо прохода се затваря всяка година откакто се помня, а влека е от 3-4 години... Второ, влека си работи съвсем спокойно и без да е затворен пътя, просто скиорите се пускат преди пътя... Трето, дали пък не е по-добре да идват и хора от Карлово да карат ски на Беклемето ?? Ама то нали трябва да се плюе, а не да се мисли... Влека е най-малкия проблем на прохода. В събота прохода беше отворен, ама беше така хубаво изчистен, че сигурно и двама колоездачи трудно щяха да се разминат... Не ми се мисли какво би било чувството да минеш прохода в това състояние през нощта и не дай си боже в снежна буря... Ама какво да си представям, нали затова една кола зимува миналата година под билото, затрупана от сняг... щото горе хич не навява, и преспите изобщо не стават за нула време... Ама дай да плюем, вместо да се помисли, че трябват заслони, трябват ротори, трябват снегорини, а не да мине снегорина два пъти в деня и да си мислим, че всичко е много лесно... А дай боже пък да вземе да се поддържа прохода някой ден, същите тея хора ще ревнат че се хвърлят сума пари на вятъра да се чисти някакъв си път (сигурно пак заради нечий интереси, и най-вероятно пак ще е заради интересите на същите хора), а в същото време града ни е заринат в сняг и страничните пътища не са виждали снегорин с години...

Анонимен каза...

Г-н ИП, колко точни ще ни струва Беклемето проходимо през зимата?
Загуби в какви размери търпи "прогресиращия" троянския бизнес от затварянето му?
Задавам въпросите си без сарказъм.

Анонимен каза...

Олигарх неоглигарх, аз пари Банско/Боровец/Пампорово нямам.И да ги имах трябва да ме е е... луд да ги дам.Радвайте се, че нещо въобще се развива а курорта не е затрит като Узана например.
Ако някой знае дали вече работи голямата писта да пише.Ако бяхме държава щеше поне да има някоя маршрутка за нагоре.

Анонимен каза...

14-ти, зависи какво ще се реши да се прави и в какъв обем. Зависи какво оборудване и техника ще се закупят за поддръжката и т.н. Сметките лесно ще се направят. Проблемът е липсата на желание и убеденост.
Сметките за загубите също не е проблем да се направят. И за преките и за косвените загуби. Да не говоря за пропуснати ползи.
Преди само някакви си 25-30 години в Банско гледаха на Троян все едно е Вал Д'Изер. Имаха един трактор на Шилигарника, който бяха пригодили за лифт, а Троян в същото време имаше два влека на Амбарица, три влека на Беклемето, един влек на Турлата и един влек на Къпинчо.
Преди 21 години предложих на общината да направим акционерно дружество Ски-Клуба, общината и няколко троянски РАБОТЕЩИ предприятия и да започнем да правим бизнес, а с парите от бизнеса да развиваме спорта в Троян и материалната база. Или общината да гарантира на Ски-Клуба 500 000 лева, с които сами да стартираме и да направим Беклемето Зимен център на Северна България. Проектите за пистата, лифта, скиорския дом с чайни, гаражи за ратраците, ел.захранване и пр. бяха готови и чакаха реализация. Нищо и половина. Нито едното, нито другото.
Нещо повече - предложих на общината да изиска от държавата Ски-Клуба да поддържа транспортния трафик през Беклемето в зимния период и по възможност преминаващите автомобили да ни заплащат такса около 2 до 10 лв за преминаване. Пазарна икономика е все пак. Това беше през януари 1991-ва година.
Днес виждате как са се обърнали нещата. Банско - нагоре и напред. Троян - ......
*
Няма как да развиваме туризъм, след като сме отрязали туристопотока от юг за 4-6 месеца.
Колкото до нивото на днешния "курорт" Беклемето - не е много сигурно дали е по-добър от Узана, но със сигурност е по-добър от някой курорт около Бедрок и други от епохата на каменната ера.
ИП

Анонимен каза...

Брех този Пеевски,той всичко предвидил...И плащането за минаване през Прохода,и картите за ски влека...Абе джудже гадно,ти си измислил целия свят...,остави малко и за по-знаещите и по-можещите от тебе.

Анонимен каза...

Като е било измислено всичко, и всичко е било перфектно, ами да беше теглил един заем и да го беше направил, да беше поел малко риск, па да беше построил нещо... Готов проект, машините са те чакали да ги платиш... звучи доста глупаво, че не си го направил, щом всичко е толкова лесно... Да ама не... Хващай снегорина и върви да чистиш прохода и сложи бариера да искаш на хората по 10 лева за да минават и по 100 лева за да ги извадиш от преспите в които са закъсали...

Анонимен каза...

Надявам се администратора да приложи в сила точка 3 от правилата и да изхвърли анонимен 17-ти.
*
18-ти, заради такива като вас в този град никога нищо няма да има. Много хора си задават въпросът - защо никой, който е напуснал Троян /или е с определени възможности в самия Троян/ не иска да си мръдне пръста за него? Много просто - пак заради такива като 18-ти.
Каквото и да направиш за този град, освен да те оплюят някакви полуграмотни безличия и полудели от злоба комплексари - друго не чакай!!!
*
Това, което пиша много лесно се доказва с ДОКУМЕНТИ! Целият Архив на Ски-Клуб Троян го пазя от 1984-та година, когато бе основан.
Има и Решение номер 2 от 11.01.1991 година на временния изпълком за обособяване на ски-писта на Беклемето и за уреждане отношенията на общината с министерството на горите. Процесът по създаването на една ски писта никак не е лесен и изисква доста време. Министърът отдавна беше "информиран и убеден" за случая и се чакаше само действие от общината. Проектът за пистата също беше готов и платен от Машстрой. Беше направено геодезично заснемане на стъпките на сълбовете на лифта, Лифтинженеринг беше готов с металната конструкция, а бригадата на Бунди беше готова да идва и да прави монтажа.
Всичко това беше организирано и свършено от Ски-клуб Троян от 88-ма до 90-та и оставаше само общината да си свърши работата и кредита.
18-ти, вие наясно ли сте как се вземаше кредит пред 1990-та, 91-ва? И кой можеше да вземе такъв?
План-сметката за цялото това начинание също е в архива на Ски-клуба, а ако пазят документите - и в общината.
+
18-ти, добре ще е да се поограмотите, преди да пишете, да обвинявате и да квалифицирате. Поне това. Друго от такива като вас не се очаква.

Анонимен каза...

Абе този не беше ли абдикирал от този сайт?Докога ще трови с присъствието си пространството...Какъв е този многознайко,където и да го пипнеш всичко знае...Знае ли някой И.П. нещо да е направил за това общество ,нещо да е съградил,едно работно място да е открил...Само празни приказки на един скрил се под крилото на Атака(благодарение на него партия със затихващи функции в Троян)човек оплюващ и отхвърлящ всичко неказано от него.Господ да пази България от такива хора.

Анонимен каза...

Илиянчо,поне една къщичка за птички скови и тогава говори...-Това бе казал Гр.Ганчев на един всезнайко-журналист:)))))

Анонимен каза...

А Вие ИП, какво сте направили по въпроса освен да пишете по форумите за документи от преди 20 години ? Мисля, че тука единствено Вие омаловажавате нещо, което е направено и продължава да се прави... Защото ако не беше направено (тука говорим за реални инвестиции и действия, а не за такива на хартия и за чакане на пари да паднат от някъде), Беклемето щеше да си е все същата запустяла поляна както преди десетина години... Много сте голям на приказки, ама в действията нещо хич Ви няма... Явно, ако разчитаме на хора като вас да се случи нещо в града и околията, ще си живеем със скици и проекти от преди 20 години... Както и сам казахте, нещата не се случват толкова лесно, и хич не са толкова розови, както го описвате Вие в първия си пост (едва ли не, ако Ви бяха дали едни 500000 лева преди 20 години, сега Беклемето щеше да е световен ски курорт...),така че, моля Ви не правете това, което явно много ви дразни, а именно, да плюете по хората които правят нещо за Троян и региона...
И на края, много се извинявам, но в поста си (18) никъде не виждам обиди и каквито и да е квалификации, но явно нещо Ви е жегнало, за да се обидите чак толкова... Хайде със здраве, и по-спокойно с квалификациите от Ваша страна... Поне това. Друго от такива като Вас явно не може да се очаква...

Анонимен каза...

Съгласен съм с 16ти ИП,човекът казва нещата в дълбочина и жалко че никой не го слуша.При една дългосрочна работа в перспектива Беклемето наистина можеше да радва и нас троянците и цяла северна България.....Жалко за пропиляните възможности!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Да бе, ама фактите говорят друго!
Знам, че е трудно да го преглътнете :)
Ако позволите един въпрос - а вие какво направихте и какво сте направили? Дайте някаква база за сравнение?
Нямам нищо против да съм "лошият", ама вие като сте "добрите", защо Троян отива в трета глуха и се топи? Защо тогава постоянно ревете, колко било зле, как нищо нямало, как хората бягали от Троян, как се превърнал градът в село и т.н.
Ами защо бе, нали вие сте добрите, знаещите, можещите? Хайде - кой ви спира и ви пречи?
Нещо не ви се връзва логиката?
Я опитайте пак!
Да пробваме и с партиите, ако искате. "Изчезващата" Атака има двама общ.съветника и депутат /макар и бивш/. НЕизчезващите СДС, НДСВ нямат ни общ.съветници, ни депутат. НЕизчезващите ДСБ, ДПС имат само по един общ.съветник и също нямат депутат. НЕизчезващите ССД, Ново време и пр - те пък нищо нямат.
И всичко това, при едни мащабни фалшификации на изборите, от които пострада най-много Атака.
Пак не ви се връзва логиката.
Я опитайте отново!
:)
п.п. между другото, за да имате още малко повод да злобеете, преди година, когато се приемаше бюджета, предложих 2,5 млн лева да отидат за писта и лифт на Беклемето. Тези пари бяха от поредния излишък /неизпълнение на бюджета/ на любимия ви милиционер, които инфлацията ги яде години наред. За мое съжаление и за ваша радост - тези пари отидоха за благоустрояване на улички, градинки и шадравани, което ви доведе до екстаз. Няма лошо. Лошото е че отново няма да има бизнес и развитие, ще ходите по тези асфалтирани улички... но ще продължите и да хленчите защо нищо "няма" в Троян и защо нищо не се предвижда и не се вижда в бъдеще време. Ще ревете под статиите за Владо и Тачо що нямало нищо на Беклемето и защо никой нищо не правел.
Е, що ревете? Изобщо - знаете ли за какво ревете и какво искате? Освен няколко самозабравили се човека да ме оплювате след всеки мой коментар?
Това го можете. Друго какво можете? :)
ИП

Анонимен каза...

22-ри, не е хубаво да се лъже.
Я посочете къде съм написал една думичка срещу всеки, който нещо е свършил. Една!
В предизборната програма на АТАКА, в инвестиционната политика - НА ПЪРВО МЯСТО БЕ ПОСОЧЕНО изграждане на Беклемето като зимен център на Северна България. Ако и вие сте искали това - да сте гласували за Атака!!!
Преди 20 години Беклемето не беше запустяла поляна. Имаше три писти - сегашната до карцовия бук, тази при завоя преди Беклемето и третата - под хижата на Промкомбината. Писти с влекове, на които се провеждаха състезания. Всичко това, когато на Банско имаше само един трактор пригоден за лифт и една писта на Шилигарника.
За двадесет години много неща се промениха в България... за разлика от Троян
22-ри, по-малко лъжете. Дори не визирах 18-ти, а 17-ти, когото все още очаквам да бъде изтрит, според правилата на сайта.
ИП

Анонимен каза...

Не го познавам И.П.,но имам няколко въпроса към него:знае ли той ,че на височина 1300-1450м надморска височина ски-пистите са обречени?Знае ли той,че съвременна писта не може да съществува без изкуствен сняг?И дали знае,че нашия регион е един от най-безводните в Стара планина?Чувал ли е за промените в климата?И ако знаел(защото виждам че всичко знае)нека обясни как на тази надморска височина без естествен сняг ,без изкуствен и без вода как ще направи Беклемето световен курорт...

Анонимен каза...

Класация на ски курортите в Австрия

Класация по мнения за ски курортите в Австрия.
Най-добрите австрийски ски курорти?
Бад Гащейн 1100-2700м надморска височина, 250км писти, 16 лифта 1100-2700м надморска височина, 250км писти, 16 лифта
Бад Клайнкирхайм 1070-2310м надморска височина, 185км писти, 27 лифта
Глетчерът Мьолталер 1800-3120м надморска височина, 250км писти, само на 1088км от София 1800-3120м надморска височина, 250км писти, само на 1088км от София
Инсбрук 850-3200м надморска височина, 270км писти, 59 лифта 850-3200м надморска височина, 270км писти, 59 лифта
Ишгъл 1400-2900м надморска височина, 200км писти, 40 лифта
Каринтия
Кицбюел 790-2000м надморска височина, 168км писти, 30 лифта
Леь и Цюрс 1450-2900м надморска височина, 276км писти, 80 лифта
Пицтал глетчер 1450-1750м надморска височина, 93км писти, 21 лифта глетчер 1450-1750м надморска височина, 93км писти, 21 лифта
Сейнт Йохан 670 до 1700м надморска височина, 60км писти
Цел ам Зее-Капрун
Цилертал 1300-3250м надморска височина, 240км писти, 67 лифта 1300-3250м надморска височина, 240км писти, 67 лифта
...за другото не мога да споря!

Анонимен каза...

до 26.на беклемето има от няколко години изкуствено езеро и машина за изкуствен сняг

Анонимен каза...

Да не забравим все пак ,че говорим за планинска верига разпростряла се на територията на 5-6 държави ,верига с особен климат и повечето писти започват от 2500-3200 мнв и завършват на 1300-1400мнв.А Стара планина е преграда за ветровете и не случайно повече сняг пада в Рило-Родопската област.И по-дълго време се задържа

Анонимен каза...

до 28...Не е една машината,а са 10-12,но в тази суша няма грам вода.То няма за пиене ,камо ли за сняг...И рано падна снега,всичко замръзна и догодина какво ще пием един господ знае.

Анонимен каза...

Оставете го Илиан,колкото повече спорите - заболяването му се обостря,а места вече няма!Затова лечението е диспансерно,основно е да не му се противоречи!Илиане,хайде утре да се лузгаме на Капинчо!

Анонимен каза...

Съгласен с Пеевски. Незнаещият мозък е обречен на вечна мнителност. А мнителността на троянския еснафин ,му позволява да гледа до Калеешкото !
Другари, щом мозъците Ви не позволавят да се надскочите,поне не подскачайте срещу другите !
Най- малкото, че и освен да гобяснявате КАК НЯМА ДА СТАНЕ , друго не правите.

Анонимен каза...

Тя и хижа Яворова Лъка беше олицетворение на троянския еснафлък, уви попаднала в ръцете на други стопани,за нула време се върна на фронта (:

Анонимен каза...

Моля, не давайте примери с Банско.Никой не иска да се сравняваме с тях,нито с Пампорово и Боровец. Троян и троянско без да е обявен официално за курорт,е много посещаемо място. Но липсата на инвестиции и иновации и в туризма, както и във всеки аспект на социалния и иконимически живот тук,(причините са ясни), определят сегашния ни облик.

Анонимен каза...

Илианчо Пеевски, правилно пишеш, че преди 25 години имало влекове на Къпинчо, Турлата, Амбарица, Беклемето. Само си пропуснал да подчертаещ, че тогава имаше държава, която мислеше и се грижеше за тези неща. Днес ти плюеш тази /онази/ държава. Защо тогава я даваш за пример?

Анонимен каза...

35-ти, визирайки другарите от любимата Ви партия, защо не коментирате комсомолските им наследници,стоящи сега на чело на Троян,как се справят с първия паднал сняг? Щото на мен ми мирише на дежа вю, гледайки какво е по улиците сега !

Анонимен каза...

Някой по- горе е споменал хижа Яворова лъка, да тя наистина е най-добрият пример за това какво може да се направи, ако се даде възможност на хората с идеи и пари. Иван я разруши, всички викахме- а от тези руини нищо вече няма да стане. Но ето дойде човека, взе си я и за три месеца я направи прекрасна, МОЖЕЛО ЗНАЧИ :))
Та и с всички други неща е така, докато само си приказваме и не даваме възможност на хората с идеи и пари нищо няма да се случва в Троян. И още нещо ме изненадва неприятно, в последните години всички хубави неща в Троян се правят не от троянци, даже въпреки тях. Идват хората от къде ли не и ни оправят руините... а ние се дърляме тук на кой галошите му по изтъркани.. Е как да не разбереш онази въздишка на Вазов за народа му :((

Анонимен каза...

http://www.yavorovalaka.com/
вижте снимките, невероятно преобразяване

Анонимен каза...

Някой знае ли дали има развитие по сагата с акимов,или всичко се потули пак?

Анонимен каза...

Харесва ми написаното от 37-ми, но звучи жалко за троянецът!!!

Анонимен каза...

Даа,трудно се поддържа прохода докато вали и навява,но "ЗАТВОРЕН ЗА ЦЕЛИЯ ЗИМЕН СЕЗОН'звучи като присъда за пътуващите.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |