Телефонен тероризъм в Троян

* Зачестиха атаките в града, доскоро ударите бяха основно в селата
 * Гл. инсп. Ичев: Проблемът е в главите ни, в други страни подобни телефонни измами не са познати
Крими
ЗАЧЕСТИХА опитите за телефонни измами в Троянско в последните месец-два, макар че този своеобразен телефонен тероризъм никога не е секвал. Необичайното е в засилването на атаките в града (Троян), докато доскоро обект бяха главно хората по селата. Само за миналата седмица в полицията в Троян са получени над 60 сигнала от потърпевши. 

„ПРОБЛЕМЪТ ни е ясен, той не е само при нас и не е от вчера. Има цели фамилии, ядрото е в Северна България, които се занимават с този престъпен „бизнес”, но противодействието е много трудно – използват предплатени СИМ карти, регистрират ги на случайно лице, обикновено някой скитник, и след използването веднага ги изхвърлят”, поясни за Т21 началникът на РУ на МВР – Троян гл. инсп. Марин Ичев. Научихме и за един нов момент в „технологията” на телефонните измами. Престъпниците вече използват нищо неподозиращи куриери, за да приберат парите; обикновено куриерите са набирани с обяви за работа – трябва да вземат един пакет/плик от едно място и да го доставят в друг град срещу заплащане, поръчката е по телефона и така при евентуален провал и залавяне няма как поръчителите да бъдат разкрити.

гл. инсп. Марин Ичев
ПОЛИЦАЙ №1 на Троян бе категоричен –  проблемът е в главите ни, в нашето лековерие и нагласи. Коментарът му: „Постоянно говорим за телефонните измами, медиите също, но продължава да има хора, които се хващат на въдицата?! Може би причината е по-дълбока – в нашенското схващане, че всичко става само по втория начин, и затова без да се замислят дават парите си на измамниците. Това обяснява и защо в други страни подобни телефонни измами не са познати”.

ГЛ. ИНСП. ИЧЕВ ни даде и един скорошен пример от Троян, когато жертвата, възрастна жена, сякаш сама се набутвала в лапите на измамниците. Случаят е следният – патрул видял, че бабата се кани да тегли пари от една банка, но е силно притеснена и уплашена. Полицаите се усъмнили, затова се опитали да предупредят жената, но тя ги отрязала. Опитали пак, резултатът бил същият. След час жената дошла в полицията, за да се оплаче, че телефонни измамници я завлекли с голяма сума.

ДРУГ ВАЖЕН момент – измамниците вземат телефонните номера от указателите и интернет, по напълно случаен принцип. И звънят наред, което се доказва и от факта, че подобни обаждания в Троян е имало дори на служители в полицията и прокуратурата; наскоро звънели и на родната баба на гл. инсп. Ичев, но когато възрастната жена споменала, че внукът й е полицай, телефонният „лов” приключил. С други думи – престъпниците не правят никаква предварителна подготовка и разчитат единствено на моментната психологическата атака и лековерието на жертвата.

СЪВЕТИТЕ на полицая: Не се доверявайте и мислете! Ако ви искат пари за пострадал ваш близък (за спешна операция, за да отърве затвора и т.н.), свържете се директно с него, със сигурност имате телефона му. Ако ви искат пари за друго – примерно да получите колет от близък в чужбина, печалба от някаква игра или дефицитна стока – пак мислете трезво и внимавайте. Измамниците, колкото и да са ловки, си личат.

Т21

Полицията предупреждава

През последната седмица в РУ на МВР – Троян се получиха десетки сигнали от граждани, че на домашните им телефони са се обаждали телефонни измамници. В тази връзка отново ви напомняме за най-често използваните похвати за телефонни измами.

1. Непознато лице се обажда на стационарния ви домашен телефон, като се представя за служител на полицията или лекар и заявява, че ваш близък е направил катастрофа, прегазил е дете и в момента е задържан в полицията. Предлага да помогне да се прикрие случая, но е необходима голяма сума пари. Дава слушалката на телефона на плачещата ви „дъщеря”, „син” или друг „близък”, които също ви молят за помощ. Обажданията са многократни и продължителни - от скрит номер, като целта е „жертвата” да се държи на телефона в продължение на часове и под напрежение и да изпълнява дадените указания; едно от указанията е да не казвате на никого, на близките си също. Има и друг вариант - обаждането да е от самия „близък”, който плачейки по телефона, заявява, че си е счупил крак(ата) и спешно се нуждае от пари за операция. След като парите са набавени, ви уговарят как да ги предадете - най-често на адреса идва куриер, изпращат такси или ви карат да оставите плика с парите до крайпътен знак.

2. Обажда се непознато лице, като заявява, че звъни от „чужбина” и ви пита не го ли познавате по гласа и така, докато не споменете някакво име. После непознатият от чужбина заявява, че е изпратил колет с много пари за вас, но трябва да дадете на преносителя определена сума – обикновено няколко хиляди лева. Уговаряте се къде да занесете „таксата” и да си получите колета. В колета естествено няма пари, а вестници, но го разбирате твърде късно.

3. Обажда се непознато лице и ви заявява, че сте спечелили някаква голяма награда – обикновено скъп телевизор или мобилен телефон, но за да си я получите, трябва да закупите ваучери (за сериозна сума) на някой от мобилните оператори, да изтъркате кода и да му го продиктувате. И да си кажете адреса, където ще получите наградата. Разбира се, наградата не получавате, тъй като сте станали жертва на телефонна измама. Най-често тази схема се прилага от затворници, на които им е забранено да притежават и използват мобилни телефони в затвора – когато по някакъв начин успеят да се сдобият с телефон, търсят балъци, които да им зареждат безплатно предплатените СИМ карти.

Обади ли ви се подобно лице, веднага затворете телефона, не допускайте да бъдете разпитвани и да посочвате личните си данни или тези на вашите роднини. След което се свържете с близките си и уведомете полицията за опита за телефонна измама. Обаждайте се на тел. 112 или на 0670/6-22-18 (РУ на МВР - Троян).

Важно е да знаете, че измамниците, които ви звънят, не ви познават и не знаят къде живеете, ако самите вие не им дадете тази информация!

4 коментара:

Анонимен каза...

Дааааа.
Подавате сигнал в полицията и след седмица-две получавате стандартният отговор:
"Не е открито съпричастно лице" или
"Образувано е производство срещу неизвестен извършител"
и толкова. Защо ли изобщо ни е тази полиция, след като
нищо и никой не може да задържи или хване?
А, не. Тук таме напишат някой измислен акт или фиш
на някой беден човечец, само и само да отчетат дейност.

Анонимен каза...

Толкова много информация се поднася по всите медии за така наречения телефонен тероризъм, че докато има бунаци да им се връзват и той ще съществува...

Анонимен каза...

Полицията ще даде ли статистика колко сигнала
са подадени и колко терориста са хванати?
И колко пък от хванатите (ако изобщо има
такива) са осъдени?

Анонимен каза...

Честно казано, при тая измама виновните се хващат доста трудно.
И нещо ново: миналата седмица ми звъняха на домашния телефон от румънски номер, код 0040...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |