Български пролетни ухания в Париж

* Всички ние, ученици и учители от българското училище „Васил Левски” във френската столица, сме окрилени от едно общо чувство –
 обичта към България
По света и у нас
Пролетният спектакъл в посолството, Париж, 29 март 2015 г.
ДА, НАИСТИНА ухаеше на пролетни цветя в онзи ден - 29 март 2015 г., ухаеше цялата празнична зала на посолството на Република България в Париж. Денят, в който учениците от Българското училище „Васил Левски“ (в което преподава и нашата землячка и приятелка на Т21 Мариана Йолова-Боден – бел. ред) за девета поредна година представиха сътворения с много любов и нежност пролетен спектакъл. Уханието идваше от изплетените корони от пролетни цветя в косите на момиченцата от училището, претвори пролетта в драматизацията „Пролетен венец“.

УЧАСТНИЦИ във вълшебството бяха всички ученици, родители, представители от посолството и приятели на училището. Мислено с нас, макар и не пряко, бяха нашите партньори от Държавната  агенция за българите в чужбина, представена от нейния председател Борис Вангелов и дългогодишния приятел на училището Димитър Карарусинов, които никога не забравят за нас. Благодарим им изпратения поздравителен адрес, който бе прочетен на празника.

В ТОВА тържество България оживява в песните, стиховете, танците и драматизациите по български автори. Децата изпяха най-хубавите български песни за пролетта, за топлото слънце и за кокичето и завъртяха кръшна българска ръченица, пременени в прекрасните народни носии, които ни бяха предоставени от Министерството на образованието и науката в България. Учениците от начален курс с желание и интерес разказваха за Лазаровден, за Цветница и за Великден. Бяхме свидетели на диалози между щъркела и децата и между зимата, пролетта и детето. Специален поздрав за нашите ученици бяха танците, с които ни изненада ансамбъл „Зора“ - танцьорите, от които нашите ученици получават уроци по народни танци в ателието „Български традиции и обичаи“.

Пламена Ерон
ДНЕШНИЯТ концерт беше концерт за пролетта, за добротата, за българщината и за българския дух. Той завърши с едно прекрасно българско хоро, на което сe включиха всички присъстващи. Всички ние, ученици и учители от българското училище „Васил Левски” във френската столица, сме окрилени от едно общо чувство – обичта към България и нашия народ, обичта към българските песни, приказки и мъдрости. Затова продължаваме да творим под общата идея за запазването на българския дух в сърцето на Париж.

Пламена Ерон,
ръководител на Българско училище
 „Васил Левски“ - Париж

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |